Rus-Türk Gençler İçin "Diplomasi Okulu"
Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği Başkanı Rimma Rizayeva, Türk-Rus evliliklerinden doğma 10 gence "halk diplomasisi eğitimi" vereceklerini söyledi.
Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği Başkanı Rimma Rizayeva, Türk-Rus evliliklerinden doğma 10 gence "halk diplomasisi eğitimi" vereceklerini söyledi.
AA muhabirine programa ilişkin bilgi veren Rizayeva, seçilen gençlerin dernek tarafından kurulan "Halk Diplomasisi Gençlik Okulu" kapsamında İstanbul ve Moskova'da iki ülkenin tarihine hakim uzman ve akademisyenlerden ders alacağını belirtti.
Rizayeva, program kapsamında ders verecekler arasında Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da yer alacağını kaydetti.
Proje kapsamında seçilen gençlerin Rusça ve Türkçe bilmelerinin ön koşul olduğunu vurgulayan Rizayeva, "İki farklı kültür ortamında eğitilmiş yeni bir nesil yetiştirmenin gereğine inanıyoruz. Gergin, çelişkilerle dolu ve kırılgan bir dünyada halk diplomasisinin gelişmesini önemsiyoruz" dedi.
Eğitimin ücretsiz olduğunu aktaran Rizayeva, "Geleceğin avukatları, politikacıları, diplomatları, bilim adamları, gazetecileri ve girişimcileri için kariyer danışmanlığı, hedef belirleme, hedefleri hayata geçirme, yaratıcılık ve liderlik eğitimi vereceğiz" diye konuştu.
Rizayeva, projenin Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu tarafından da desteklendiğini bildirdi.
TBMM ve Rus Parlamentosu ziyareti
Haftada 3 saat olmak üzere 16 ay sürecek eğitim kapsamında diplomasi tarihi, diplomasinin yöntemi ve araçları gibi derslerin yanı sıra terörizm, uluslararası çatışmalar, iç çatışmalar, doğal afetler ve insani felaketler gibi konulara da yer verilecek.
Öğrenciler, iki ülkenin siyasi ve ruhani liderleri, medya ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle de görüştürülecek.
Eğitim programında İstanbul'daki saray ve müzeler, Heybeliada ve Büyükada gibi yerler ile Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ziyaret edilmesi, Moskova'da ise Rusya Federasyonu Parlamentosu'nun ve Halk Diplomasisi Vakfı'nın ziyaret edilmesi yer alıyor.
"Hoşgörüye dayalı dünya görüşü"
Rimma Rizayeva, değişen dünyada hoşgörü fikrinin hayata geçirilmesinin önemine işaret ederek, "Bu eğitimle, hoşgörüye dayalı bir dünya görüşü oluşturulması ve gençlerin iletişim becerilerinin geliştirilmesi de hedeflerimiz arasında" şeklinde konuştu.
Gençlerin Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği ve perspektifleri hakkındaki bilgilerinin derinleştirilmesini de hedefleyen eğitim, onlara iki ülkenin medeni hukukunu ve devlet yapısını öğrenme fırsatı da verecek.