Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rus Edebiyatı Buluşmaları

Rus Edebiyatı Buluşmaları
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Rus Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ''Rus Edebiyatı Buluşmaları'' Aleksandr Sergeyeviç Puşkin ile başladı.

Türk Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük binasında gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in Rus edebiyatının en parlak meşalesini tutturmuş bir şair olduğunu belirterek, "Ünlü Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı'nın dediği gibi, bir milletin şiiri, çağlar boyunca elde ele gezen bir meşaledir. Puşkin, ölümünden 175 yıl sonra böyle bir dinleyici kitlesini kendine çekebilmektedir" dedi.

Türk Rus Kültür Vakfı'nın en büyük gayelerinden birinin Rus ve Türk toplumları arasında evrensel bir dil olan sanat aracılığıyla kültür köprüleri kurmak olduğunu söyleyen Fatih Baltacı, "Sanat aracılığı ile iki ülke arasında daha büyük dostluklar inşa edeceğiz" dedi.

Etkinliğe katılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı İsmail Safi ise, yaptığı konuşmada Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çekerek, iki ülke arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin de var olduğunu ifade etti. Safi, "Puşkin Anadolu'dan Erzurum'a kadar gelmiş bir şairdir. Puşkin bizim ortak kültürümüzün bir ürünü olmuştur'' dedi.

Tüm Rusya Puşkin Müzesi Müdürü Prof. Dr. Sergey Nekrasov da konuşmasına, ''Puşkin olmasaydı Rus edebiyatı ve dili olamazdı'' diye başladı. Puşkin'in yetenekleriyle tüm dünya halklarının kalbine girdiğini vurgulayan Nekrasov, 1837'de hayatını kaybeden Puşkin için 1879'da faaliyete geçen müzenin Rusya için çok önemli olduğunu kaydetti.

''Puşkin Ödülü'' sahibi şair Ataol Behramoğlu ise yaptığı konuşmada kendisi için Puşkin'in hürriyetin sesi olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Puşkin benim için hürriyetin sesidir. Kişisel ve toplumsal hürriyetin sesiydi" Behramoğlu, önce akıcı Rusçası ile ardından da Türkçe, Puşkin'in şiirlerini okudu. Etkinliğe, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ile Türk ve Rus davetliler katıldı.

Rus sanatçı Vitali Romanov'un da Puşkin şiirleri okudu. Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuarı Opera Tiyatrosu solisti soprano Evgeniya Dushina ve bariton Nikaloy Efremov birbirinden etkileyici romanslarla etkinliğe renk kattılar.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title