Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

RTÜK Medya Hizmet Sağlayıcıları Bilgilendirme Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, medya kanallarında, partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olmanın ciddi bir sıkıntı kaynağını olduğunu belirterek, "Önümüzdeki seçime 31 parti girecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, medya kanallarında, partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olmanın ciddi bir sıkıntı kaynağını olduğunu belirterek, "Önümüzdeki seçime 31 parti girecek. Bu kadar parti ve binlerce adayı dikkate aldığımızda, fırsat eşitliği konusunda sıkıntılar yaşayacağımızı söyleyebiliriz" dedi.

RTÜK tarafından, seçim dönemi yayınlarına ilişkin düzenlenen, "Medya Hizmetleri Sağlayıcıları Bilgilendirme Toplantısı", Hilton Kongre ve Sergi Merkezi'nde yapıldı.

Toplantısını açılış konuşmasını yapan Dursun, 7 Haziran'da sona erecek seçim döneminin bugün itibariyle başladığını ve konuda izlenmesi gereken yayın ilkelerine ilişkin bilgilendirme yapmak için toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Seçimlerin denetimlerinin Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) yapıldığını dile getiren Dursun, kendilerinin ise YSK tarafından belirlenen ilkelere göre yayınları izleme, denetlenme ve değerlendirme görevini yerine getirdiklerini anlattı. Dursun, YSK'nın da kendilerinin hazırladığı raporlara göre karar aldığını dile getirdi.

"Yayın yasaklarına ilişkin kanun, geri kalmış bir kanun"

Yayın yasaklarına ilişkin uygulanan yaptırımlar nedeniyle ciddi eleştiri aldıklarını aktaran Dursun, şöyle devam etti:

"Bunların bazılarının çok haksız olduğunu düşünüyorum. Yayın yasaklarına uygulanacak müeyyidelere ilişkin kanun, çok geri kalmış bir kanun. Bu kanuna göre YSK, yayın durdurma yani tamamen ekranı karartma yetkisine bile sahiptir. Allah'tan YSK uzun zamandır yayın durdurma yönünde bir karar almıyor. Program durdurma cezası ile yetiniyor. Program durdurma yetkisinin de yayın kuruluşlarını ne kadar rahatsız, mağdur ettiğini biliyoruz ancak bizim yapabileceğimiz fazla bir şey yok. YSK'nın uyguladığı bu müeyyidelerin, bugünkü koşullarda geri kalmış kararlar olarak değerlendirmek, sanıyoruz fazla haksızlık olmaz."

Partiler arası fırsat eşitliğini sağlama

Dursun, yayınlarda partiler arasında "fırsat eşitliği sağlama", "tek yönlü ve taraf tutan yayınlar yapmama", "eşitlik, serbestlik ve dürüstlük ilkelerine göre yayın yapma" gibi ilkelerin uygulanmasının zorlukları bulunduğunu da ifade etti.

Söz konusu konuyla ilgili uygulamadan kaynaklanan ciddi problemlerle karşılaştıklarını belirten Dursun, "Medya hizmet sağlayıcılarının, partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olmaları ciddi bir sıkıntı kaynağını oluşturuyor. Önümüzdeki seçime 31 parti girecek. Yayıncılar, bunlar arasında bu eşitliği nasıl sağlayacaklar? Bu kadar parti ve adayı dikkate aldığımızda, fırsat eşitliği konusunda sıkıntılar yaşayacağımızı söyleyebiliriz" diye konuştu.

Siyasi reklamlarda Türk bayrağı ve dini sembollerin kullanılması

Dursun, 2011'den beri siyasi reklamlar yapılabildiğini anlatarak, "Bu tarihten bu yana yapılan seçimlerde, birtakım sorunlar gündeme geldi. Bu konudaki uygulamada genel olarak Türk bayrağı ve dini ibarelerin kullanılmasından dolayı ihlallerin olduğu görülüyor. Bunların reklamlarda kullanılması yasaktır. Buna özellikle dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

Kamuoyu araştırmalarının yayınlanması konusunda da bazı sıkıntılar yaşandığını kaydeden Dursun, şöyle konuştu:

"Araştırma sonuçlarının açıklanmasında, "ne zaman yapıldığı, finanse eden, örneklemenin kaç kişi olduğu, kimin tarafından yapıldığı gibi künye bilgilerinin verilmesi gerekiyor. İster ilk kez olsun, ister yayınlanan yerden alıntı yapılmış olsun, her seferinde bu bilgilerin verilmesi gerekiyor. Her seferinde bu bilgilerin verilmesi zorunluluğunu ben de eleştiriyorum ancak YSK buna hükmediyor."

Konuşmanın ardından, RTÜK üyesi Taha Yücel'in oturum başkanlığında, "Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşların Seçim Dönemi Yayınları" başlıklı oturum düzenlendi. Seçim dönemindeki yayınlarda dikkat edilmesi gereken hususlar, yayın ilkeleriyle önceki dönemlerdeki uygulamalar konusunda bilgiler verildi.

RTÜK Başkan Yardımcısı İlker Ilgın "YSK'nın Seçim Dönemine İlişkin Kararları, Yayın İhlalleri ve YSK'nın Müeyyideleri", İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Emir Ulucak, "Genel Yayın İlkeleri ve Başlıca İhlalleri" ve İzin ve Tahsisler Daire Başkanı Muhsin Kılıç da "Sayısal Yayıncılık ve İhale Süreçleri" başlıklı sunum yaptı.

Toplantıya, İstanbul'un yanı sıra Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Zonguldak, Bolu,  Düzce, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de yayın yapan kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title