Haberler

RTÜK'de "Gıda Takviyesi ve Sağlık Beyanı" Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RTÜK'ün ev sahipliğinde 6 bakanlığın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, gıda takviyeleriyle ilgili halkı yanlış bilgilendiren yayınlar ele alınıyor RTÜK Başkan Vekili Fendoğlu: "Bu konu RTÜK'ün son 2.5 senesinde büyük bir uğraşı alanı oldu, 2 bin kadar ihlal cezası verdik"

RTÜK Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu, Üst Kurul'un gıda takviyelerini ilaç gibi gösteren reklam ve yayınları yakından takip ettiğini belirterek, "Bu konu RTÜK'ün son 2.5 senesinde büyük bir uğraşı alanı oldu. 2.5 sene içerisinde 2 bin kadar ihlal cezası verdik" dedi.

RTÜK tarafından düzenlenen "Gıda Takviyesi ve Sağlık Beyanı" konulu Kamu Kurumları 3. İstişare ve İşbirliği Toplantısı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

RTÜK Başkan Vekili Fendoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gıda takviyelerinin kitle iletişim araçlarında ilaç gibi sunulmasının önemine ve sakıncılarına değindi.

Gıda takviyelerinin kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı yönündeki reklam ve yayınlar yapıldığını, ürünlerin doğal, bitkisel ve bakanlık onaylı olduğuna ilişkin ibarelerin de kullandığını ifade eden Fendoğlu, halkın bunlara ne kadar inandığı yönünde bir anket yapıldığını belirtti. Fendoğlu, "Halkımızın gıda takviyeleri konusunda % 40 oranında televizyonlara inandığı, yüzde 35.6 internete inandığı, yüzde 27 oranında da gazetelere inandığı ortaya çıkmaktadır" dedi.

RTÜK'ün bu yayınlara kanunun kendilerine verdiği yetki sınırları dahilinde cezalar verdiğini aktaran Fendoğlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Son 2.5 yıllık bir olay bu. RTÜK'ün son 2.5 senesinde büyük bir uğraşı alanı oldu. İşlerimizi çok arttırdı diyebiliriz. Son 2.5 sene içerisinde 2 bin kadar ihlal cezası verdik. Bu RTÜK'ün izlediği diğer konulara göre yüzde 77 oranında bitkisellerle ilgilendiğimiz anlamına gelmektedir. Bir başka tabirle RTÜK'ün izleme dairesinin işleri ve hukuk dairesinin işlerinin bu bitkisel gıda takviyesi nedeniyle yüzde 77 oranında arttığını görüyoruz. RTÜK bu anlamda adeta yabancı otları temizleyen ve zirai mücadele yapan bir kurum gibi oldu. Sorun, gıda takviyesinin bir gıda olduğu asla ilaç olmadığı noktasıdır. Ama ilaç gibi tanıtımları yapılmakta, tedavi edici olduğu ileri sürülmektedir."

Gıda takviyesi ve sağlık beyanını, sağlık boyutunun yanı sıra reklam, tanıtım, denetim, hukuk ve ekonomi boyutu da olduğunu anlatan Fendoğlu, yılda 100 milyon doların üzerinde bir ticaret hacminin bulunduğunu, kayıt dışılık iddialarının araştırılması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ilgili kurumların bu açılardan istişarede bulunacağını belirten Fendoğlu, işbirliği ve etkin çalışma ile sorunların giderilmesini amaçladıklarını aktardı.

Fendoğlu'nun açılış konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close