Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da Ahmet Türk hareketliliği! Açıklamalar art arda geldi

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

RTÜK Başkanı Dursun Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türkiye'nin şu anki mevut durumuna bakıldığı zaman son derece zengin, renkli, çoğulcu bir radyo televizyon yayıncılık sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade edebilirim"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, " Türkiye'nin şu anki mevut durumuna bakıldığı zaman son derece zengin, renkli, çoğulcu bir radyo televizyon yayıncılık sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade edebilirim" dedi.

Dursun, Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde düzenlenen, " Türkiye'de Görsel ve İşitsel Yayıncılık Konferansı"nda, Türkiye'de karasal yayının giderek azaldığını söyledi.

On yıl önce karasaldan yayın alan izleyici oranı yüzde 50 iken bugün kimilerine göre yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 30 gibi spekülatif oranların karşılarına çıktığını belirten Dursun, vatandaşların uydudan çok çeşitli yayın alabildiklerini vurguladı. Uydunun vatandaşlar tarafından tercih edildiğine dikkati çeken Dursun, şöyle konuştu:

"Son yıllarda bir türlü frekansların tahsisinde ihalelerin gerçekleştirilmemiş olması, izleyici karasaldan uzaklaştırıyor, uyduya doğru yönlendiriyor. Türkiye'nin şu anki mevut durumuna bakıldığı zaman son derece zengin, renkli, çoğulcu bir radyo televizyon yayıncılık sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu ifade edebilirim. Türkiye'de mevcut olan görsel işitsel, medya sisteminin son derece renkli ve çoğulcu bir yapıya sahip olduğunu görebiliriz."

Dursun, medya sektöründeki sermaye yapısında yabancı ve yerli sermayenin etkili olduğunu vurguladı. 2011'e bir yayın kuruluşuna yüzde 25 oranında yabancı sermaye ortak olabilirken, 2011 yılında yapılan yasal değişiklik ile bu oranın yüzde 50'ye çıktığını aktaran Dursun, şöyle devam etti:

"Bu doğrudan ortaklık. Dolaylı ortaklık konusunda ise herhangi bir sınır söz konusu değil. Yüzde 100'üne yabancı olma imkanı var. Unutmamak gerekir bu parlamentoda ve parlamento dışında da çok tartışılıyor. Görsel işitsel medya sektörü sınır aşan özelliğe sahip. O nedenle yabancı sermayenin kolay girebileceği bir alan olarak gözüküyor. Ne var ki bir takım gerekçelerle yabancı sermayenin yüzde 100 olarak girmesine müsaade edilmeyebiliyor. Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda zaten bu alanda da yüzde 100 yabancı sermayeye izin verileceğini hatırlatmak isterim. Dolayısıyla şu anda yüzde 50 sınır tam üyelik gerçekleşene kadar söz konusu."

Reklam gelirleri

Dursun, sektörün en önemli kaynağının reklam gelirleri olduğunu söyledi.

TRT dışında özel yayın kuruluşlarının temel kaynağının reklam olduğunu vurgulayan Dursun, TRT'nin kamu televizyonu olması kapsamında elektrik faturalarının yüzde 2'sinden sağladığı gelirle yayın yaptığını anımsattı. TRT'nin finansal sıkıntısının söz konusu olmadığını belirten Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özel televizyonların ayakta durabilmesi ancak reklama bağlıdır. Türkiye'deki reklam pastasına bakıldığı zaman bu reklam pastasının yüzde 57'ye yakın kısmı televizyon tarafından, yüzde 2'si radyo tarafından alınıyor. 2013 yılı itibariyle reklam pastasından televizyonların aldığı pay 3 milyar lira civarında. Yaklaşık 500'e yakın televizyon var. Bu televizyonların 3 milyar liralık reklam pastasından ayakta durmaları mümkün değil. Dolayısıyla televizyon kuruluşlarının ciddi bir kısmının finansman problemi olduğunu ifade edebilirim. Reklam pastasından en fazla pay alan ilk 10 kuruluşun yüzde 80'inini Star, Kanal D, Atv, Fox, Show, Ntv, Stv, Lig, Kanal 7 ve Cnn Türk televizyonları alıyor. Geriye kalan yüzde 30'luk kısımını da diğer televizyonlar alıyor. Dolayısıyla bu açıdan hafif bir çarpıklığın olduğunu ifade edebiliriz." - Kırklareli

Kaynak: AA / Güncel
title