Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Greta Thunberg'ten skandal Kürdistan paylaşımı

Van'a Kürdistan dedi, özerklik istedi

Romatizma Fizik ve Kaplıca Tedavisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gamze Yılmaz Yanartaş, romatizmal hastalıklarda klinik belirtiler birbirine benzediğinden kesin tanı konulmadan tedavi programına başlanılmaması gerektiğini belirtti.

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Gamze Yılmaz Yanartaş, romatizmal hastalıklarda klinik belirtiler birbirine benzediğinden kesin tanı konulmadan tedavi programına başlanılmaması gerektiğini belirtti. Yanartaş, çoğu zaman kesin hastalık sebebi ortaya konulmadan hastalığın belirtilerine yönelik tedavinin uygulanmakta olduğunu ve uygulanan tedaviler hastalığı maskeleyerek kronikleşmesine yol açtığını söyledi.

Eklem romatizması tedavisi

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Gamze Yılmaz Yanartaş, "Romatizmal hastalıkların tedavileri hastalığın dönemine göre farklılık arz eder. Ayrıca hastanın yaşı, hastalığın süresi, şekli, ağırlığı, ve hastanın genel durumuna göre ilaç tedavisi, fizik tedavi programı veya kaplıca tedavisi düzenlenmektedir. Ayrıca vücudun diğer sistemlerini etkileyen romatizmal hastalıklarda diğer branş doktorlarından da yardım istenilmektedir." ifadelerinde bulundu.

Tedavi programı 5 gruba ayrılıyor :
1- Hastanın eğitimi
2- İlaç tedavisi
3- Fizik tedavi programı
4- Kaplıca tedavisi
5- Cerrahi tedavi

Yanartaş, daha sonra ayrı ayrı şu konulara değindi :

Hastanın eğitimi: Tedavinin en önemli kısmıdır. Ancak Çoğu zaman hekimlerimiz tarafından ihmal edilmektedir. Diğer tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde de hekim-hasta ilişkisi oldukça önemlidir. Özellikle romatizmal hastalıklarda uzun süreli bir tedavi gerektiği için hastanın hekime güven duyması şarttır. Hastalığın geleceği ve tedavi sonucu hakkında hasta bilgi sahibi edilmelidir. Tedavinin uzun sürebileceği, hemen iyilik beklenilmemesi gerektiği hastaya mutlaka söylenilmelidir. Özellikle bazı ilaçların etkisi geç ortaya çıkmaktadır. Hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve kontrollere dikkatli bir şekilde gelmesi sağlanmalıdır. Hasta günlük yaşantısını, davranışlarını ve beslenmesini hekimin vereceği programa göre ayarlamalıdır. Hastanın sık, sık hekim değiştirip rastgele ilaç kullanması engellenmelidir. İlaçların yan etkileri hatırlatılmalı yan etkiler ortaya çıkarsa hekimi ile diyalog kurması gerektiği mutlaka vurgulanmalıdır.

İlaç tedavisi: Romatizmalı hastalarda genellikle 5 grup ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç grupları şunlardır.

Antiromatizmal ilaçlar (Romatizmaya etkili ilaçlar): Romatizma ilaçları kısa sürede etkili ve uzun sürede etkili olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Kısa sürede etkili ilaçlar en sık kullanılan romatizma ilaçları grubudur. Bu gruptaki ilaçların içinde bazı yönleri ile diğerlerinden ayrılan kortizon benzeri ilaçlar vardır. (iltihaplı romatizma tedavisi)

Gamze Yılmaz Yanartaş, Kısa sürede etkili ilaçlar; Romatizmalı hastalarda kullanıldıklarında eklemlerdeki ağrı, şişlik, sıcaklık gibi belirtileri kısa sürede giderirler. Ancak hastalığın kesin tedavisi üzerinde fazla etkili değildiler. İlaç alındıktan 1-2 saat ila 1-2 gün içinde hastalık belirtileri az veya çok ortadan kalkar. Bu gruptaki ilaçların dozu hastaya ve hastalığa göre ayarlanır. İlacın dozu ne az nede çok fazla olmamalıdır. Genellikle günlük doz 1,2 veya 3 kez olmak üzere ve ağızdan, makattan veya enjeksiyon şeklinde, bazen de cilde pomat şeklinde sürülerek uygulanır. Bu gruptaki ilaçların bazı yan etkileri vardır. Bu yan etkilerin içinde en sık rastlanılan mide ve barsak üzerine olan yan etkilerdir. Gastrit, ülser, kabızlık ve ishal yapabilirler. Ayrıca karaciğer, böbrekler, kan hücreleri ve cilt üzerine yan etkileri ortaya çıkabilir. Bazen de vücutta su tutulmasına yol açarak şişlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve alerjik reaksiyonlara yol açabilirler.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title