Haberler

Romanlara İstihdam Yaratacak Çalışma

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Yeniden Bir Yaşam Derneği", Manisa'da Roman vatandaşlara istihdam sağlanması amacıyla çalışma başlattı.

Yeniden Bir Yaşam Derneği, Manisa'da valiliğin bir süre önce başlattığı 'Umutlar Çiçek Açsın Projesi' kapsamında Roman vatandaşlara istihdam sahaları sağlanması amacıyla çalışma başlattı. Hafsa Sultan Mahallesi'nin pilot bölge olacağı çalışmayla Romanlar'ın mesleki eğitim kurslarından geçirilip, Manisa'ya özgü hediyelik sepetler üretilmesi planlanıyor. Buradaki ev kadınlarının da çalışmaya dahil edilip, evlerinde el işi, hediyelik eşyalar yaparak ev ekonomilerine katkıda bulunmaları hedefleniyor.

Manisa Yeniden Bir Yaşam Derneği, Hafsa Sultan Mahallesi'nde oluşturulan Kadın Meclisi ile buradaki hem Roman vatandaşlar, hem de ev kadınları için ekonomik gelir sağlayacak bir çalışma hayata geçirdi. Halit Görgülü Lisesi'nde, Vali Halil İbrahim Daşöz, Denizli Valiliği Sosyal Etüd Proje Müdürü Melih Karakaş, AB Projeler İl Koordinatörü Vural Sevener, Yeniden Bir Yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, Hafsa Sultan Mahallesi Kadın Meclisi Başkanı Zühre Karabulut'un katılımıyla çalışmayla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yeniden Bir Yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, öncelikli hedeflerinin mahalledeki 60 Roman ailesine ve ev kadınlarına ekonomik gelir getirecek bir çalışma yapmak olduğunu söyledi. Öncelikli olarak mahalleye özel olarak kurulan kadın meclisiyle bir aylık bir çalışma yapıp, Roman aileleri tespit ettiklerini belirten Demirel, "Hepsinin maddi durumlarının iyi olmadığını öğrendik. Valilik tarafından başlatılan, 'Umutlar Çiçek Açsın Projesi' çerçevesinde Roman ailelerimize ekonomik gelir getirecek bir çalışma yapmak istedik. Roman vatandaşlarımızla yaptığımız görüşme neticesinde kendilerinin sepet hasır üretebileceklerini ve bunun satışıyla gelir elde edebileceklerini dile getirdiler. Bu çalışmanın hayata geçirilmesi için valiliğimizin desteğine ihtiyacımız var. Eğer bu çalışma mahallemizde tutarsa diğer mahallelerimize ve ilçelerimize yayabiliriz" dedi.

Demirel, valilik desteğiyle başlatılacak olan çalışmanın Roman vatandaşların sosyal hayata entegrasyonunda büyük bir rol oynayacağını söyledi. Roman vatandaşların öncelikle olduğu çalışmaya mahalledeki evhanımlarının da dahil edileceğini vurgulayan Demirel, onların da evlerinde el işleri, hediyelik eşyalar üreterek ev ekonomilerine katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

VALİ DAŞÖZ'DEN DESTEK SÖZÜ

Başlatılmak istenen çalışmanın önemli bir hareket olduğuna dikkati çeken Vali Halil İbrahim Daşöz, Roman vatandaşların istihdama kazandırılması, gerekli mesleki eğitimlerin verilmesi için Valilik Sosyal Etüd Proje Müdürü Melih Karakaş'a araştırma yapılması talimatını verdi. Çalışmanın sürdürülebilir olmasını sağlamak için gerekli çalışmaların yapılacağının sözünü veren Vali Daşöz, şunları söyledi:

"Devlet tozlu raflarında öyle önemli projler var ki, hiçbirinin sürdürülebilirliği olmadığı için bir sene sonra rafa kaldırıldı. Başlatılan bu çalışmanın da sürdürülebilirliği olması ve rafa kaldırılmaması için gereken neyse yapılacak. İş-Kur'la bağlantı kurulup uygun mesleki eğitim kursları açılacak. 'Alın size sepet yapacak kamış. Sepet yapın' demekle bu iş olmaz. Bunun da eğitimi gerekir. Hem sepet yapımı için hem de Roman vatandaşlarımıza başka sahalarda istihdam sağlanması için gerekli meslek kursları açılacak. Kamışlardan üretilen sepetlerin satılması noktasında da şehrin belirli notlarında yer tespitleri yapılacak. İşimiz öncelikle bu çalışmanın alt yapısını hazırlamak ve sonra gereken neyse yapmak. Hafsa Sultan Mahallemiz bu çalışma için pilot mahalle olacak. Bu mahalle başlatılan çalışma eğer gereken meyvesini verirse, tüm il genelindeki roman vatandaşlarımız için yayılacak."

Vali Daşöz, daha sonra okuldaki sınıfları gezip, öğrencilerle birlikte ders dinledi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close