Haberler
Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Bahçeli'nin konuşmasını yırtan Özgür Özel'e MHP'den sert tepki

Bahçeli'nin konuşmasını yırtan Özel'e sert tepki: Bavulunu toplaması yakındır

Roma'nın İhtişamlı Kenti Nysa, Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı Coğrafyacı Stephanos'un eğitim gördüğü, Roma döneminin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden Nysa caddelerinde yeniden ayak sesleri duyuluyor Dünyaca ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı Coğrafyacı...

Dünyaca ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı Coğrafyacı Stephanos'un eğitim gördüğü, Roma döneminin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden Nysa caddelerinde yeniden ayak sesleri duyuluyor Dünyaca ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı Coğrafyacı Stephanos'un eğitim gördüğü, Roma döneminin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden Nysa caddelerinde yeniden ayak sesleri duyuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2'nci yüzyıl yaşamına 21'inci yüzyıl insanının tanıklık etmesini sağlayan çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012-2013 yıllarında toplam 485 bin liralık bütçe ayırdı. Aydın Sultanhisar'daki Nysa Antik Kentinde bu yıl yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları kentin çok önemli yapılarını gün yüzüne çıkardı. Kentin iki yakasını birleştiren stadyum köprüsüne doğru uzanan mermer döşemeye sahip sütunlu ana cadde ile caddenin kuzeyinde yer alan çarşı bazilikası ve olasılıkla bir forumun yer aldığı alana girişi sağlayan anıtsal kapı insanlık tarihinin 2013 yılı kazanımları olarak yer alıyor.

Nysa Antik Kenti kazılarına 1907 yılında başlandı ve bugüne dek zaman zaman molalar verilerek süren kazılarda at nalı planlı tiyatroya, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili agoraya, amfi tiyatro olarak da tanımlanan stadyuma, Bizans dönemine ait şehir surları ve eski çağlarda Akharaka olarak adlandırılan kutsal tapınağa ulaşıldı. Anadolu'nun en iyi korunmuş ikinci antik kütüphanesine sahip Nysa Antik Kentinde toprağın altından üstüne çıkarılan bu tarihi zenginlikler bizi M.S. 2'nci yüzyıla kadar götürüyor.

-BAKANLIK ÇALIŞMALARA 2012-2013 YILLARINDA TOPLAM 485 BİN LİRALIK BÜTÇE AYIRDI-

Antik Kentte çalışmalar kazıyla sınırlı değil. Gün yüzüne çıkarılan tiyatro ile meclis binasında yürütülen onarım ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra kent merkezindeki sütunlu ana caddenin, anıtsal kapının ve çarşı bazilikasının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmalar da hızla sürüyor. Antik kaynaklar Nysa'nın Helenistik dönemde M.Ö. 3'üncü yüzyılda kurulduğunu yazıyor. 2'nci yüzyıl yaşamına 21'inci yüzyıl insanının tanıklık etmesini sağlayan çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012-2013 yıllarında toplam 485 bin liralık bütçe ayırdı. 2013 dönemi kazı ve restorasyon çalışmaları, Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner'in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title