Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

Roma Dönemine Ait Köprünün Duvarından Kanalizasyon Borusu Çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıkılma tehlikesi olduğu gerekçesiyle onarım çalışması yapılan tarihi Kemere Köprüsü'nün korkuluk duvarının içinden kanalizasyon borusu geçirildiği ortaya çıktı Amasra Belediye Başkanı Timur: "Kanalizasyon borusunun başka geçiş yolu yok, daha önce nasıl geçtiyse öyle geçer" Şantiye Şefi Mimar Peker: "Sonradan farkına vardığımız ve köprü duvarı içine gizlenen kanalizasyon borusu en büyük sorunumuz oldu. Borunun, denizin altından geçirilmesi gerekiyor ama belediye ödenek sorunu nedeniyle yapamayacağını söylüyor"

SELİM BOSTANCI - Amasra ilçesinde Roma döneminde inşa edilen ve yıkılma tehlikesi olduğu gerekçesiyle onarım çalışması yapılan Kemere Köprüsü duvarının içinden kanalizasyon borusu geçirildiği ortaya çıktı.

Sesamos adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan ve İranlı Prenses Amastris'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, 3 bin yıllık tarihi geçmişin izlerini ve doğal güzelliklerini turizme sunuyor.

İlçedeki tarihi dokulardan biri olan ve Sormagir Mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesini birbirine bağlayan Amasra Kalesi girişindeki Kemere Köprüsü de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kalenin simgesi olan ancak ilçede yaşanan şiddetli fırtına ve dalga sonucu hasar görerek yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kemere Köprüsünde Mayıs ayında güçlendirme ve tadilat çalışması başlatıldı.

Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Baş Mühendisliğnce başlatılan çalışmalar kapsamında köprüde rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri uygulanmaya başlandı.

Şantiye Şefi Resitasyon Uzmanı Mimar Önder Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi köprüyü sağlamlaştırmayı ve dalgalara karşı koruyucu rıhtım düzenlerini alıp eski haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Köprü ayaklarına denizden bir buçuk metre yükseklikte rıhtımlar oluşturacaklarını ifade eden Peker, şöyle konuştu:

"Bu rıhtımlar, dalgalara karşı köprü ayaklarını koruyacak. Ayrıca deniz dibini taşlarla döşeyerek köprü ayaklarını sağlamlaştırıyoruz. Ayrıca, köprünün üzerindeki sonradan konulan taşları da kaldırarak aslına uygun tarihi görünümlü serbest taş döşemesi yapılarak eski haline getirilecektir. Su içindeki çalışmadan dolayı da oldukça zorluk çekmekteyiz. Yine köprüye kalelerden ulaşım yok, kale kapıları dar olduğu için kara aracından faydalanamıyoruz. Ancak, dar ve küçük traktörlerden istifade ediyoruz. Ayrıca yerinde üretilen alternatiflerle taş indirmeyi sağlamaktayız. Yine insan trafiği açısından da yoğun bir köprü, onun için de bir takım önlemler almamız gerekiyor. Bugüne kadar yaptığımız işlerin içinde Kemere Köprüsü en çetini diyebiliriz."

-"Köprü duvarı içinden kanalizasyon borusu geçmiş"

Peker, yaptıkları çalışmalar sırasında köprünün korkuluk vazifesi gören duvarlarının içerisinden 30 santimetre çapında ve 35 metre metrelik köprü boyunca kanalizasyon borusu çıktığını ve bu duruma şaşırdıklarını belirtti.

Söz konusu borunun köprü korkuluklarına konulduğuna ve üzerinin betonla kapatılarak gizlendiğine dikkati çeken Peker, şunları kaydetti:

"Burada sonradan farkına vardığımız ve köprü duvarı içine gizlenen kanalizasyon borusu en büyük sorunumuz oldu. İki ada ile ana karayı bağlayan şehrin kanalizasyon borusunun buradan kaldırılıp, denizin altından geçirilmesi gerekmektedir. Durumu Amasra Belediyesine ilettik. Ancak ödenek sorunu nedeniyle yapamayacakları söylendi. Biz de ilgili bakanlığa konuyu aktardık ve gelecek cevabı bekliyoruz. Bu boru burada olduğu sürece işimizi tamamlamamız mümkün değil. Şu anda aciz durumdayız."

"Zamanında müdahale edilmiş olması bir şanstır"

Köprü onarımında bir mimar olmak üzere 15 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Peker, sözlerini şöyle tamamladı:

"İşe başladığımızda köprünün yıkılmasına ramak kalmıştı. İlk işimiz köprü altına taşıma iskelesi kurmak oldu. Biz gelmeden önce batı köşesindeki taşlar yuvarlanmış ve ayağı çökmek üzereydi. Tam zamanında müdahale edilmiş olması bir şanstır. Eğer, bunu kurmasaydık köprü yıkılabilirdi. Kış döneminde buradaki dalgalar çok yüksek ve serttir. Yaklaşık 3-4 metre yüksekliğe çıkabilen dalgalardır. Dolayısıyla buna dayanabilecek güçte bir çalışma yapmamız gerekiyor. Buda bizi son derece yormaktadır. Bizim işi Nisan 2014'te bitirmemiz gerekiyor ama biz yılbaşı döneminde bitirmeyi planlıyoruz."

-"Kanalizasyon borusunun başka geçiş yolu yok"

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da, Roma döneminde inşa edilen ve köprü ayaklarındaki taşların yerinden oynamaya başladığını ve yıkılma tehlikesi olan köprünün ilçedeki önemli eserlerden biri olduğunu ve çalışmalara başlanılmasının memnuniyet verici olduğunu anımsattı.

Söz konusu kanalizasyon borusunun yaklaşık 30 yıl önce ilk kanalizasyon şebekesinin yapılmasıyla köprü duvarının içinden geçirildiğine dikkate çeken Timur, "İşlemin, hangi dönemde yapıldığı konusunda bilgimiz yok. Kanalizasyon borusunun başka geçiş yolu da yok. Daha önce nasıl geçtiyse öyle geçer. Firma madem borunun kaldırılması gerektiğini söylüyor, o zaman daha önceden baksaymış ve projeye ekleseymiş. Sonradan fark ettikleri işi bize yüklemeye çalışmasınlar" diye konuştu. - Bartın

Kaynak: AA / Güncel
title