Rojda Ailesinin Sesini İlk Kez Duydu
"Sen de 1 Kulak Ver' projesiyle işitme cihazına kavuşan Mardinli Rojda ve Mehmet Akcan kardeşler ile 2 yaşındaki Can, ilk kez duydukları sesler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Hayatlarında ilk kez ses duyan çocukların verdiği tepkiler ise ailelerine duygusal anlar yaşattı.
Türkiye'de ilk defa başlatılan 'Sen de 1 Kulak Ver' projesi kapsamında 8 ton atık pil işitme cihazına dönüştü. Geri dönüşüme kazandırılan atık piller, 8 yaşındaki Mardinli Rojda ve kardeşi Mehmet ile birlikte onlarla aynı kaderi paylaşan işitme engelli 6 çocuğa daha umut oldu. Zeytinburnu Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında hem çevreye hem de işitme engelli çocuklara yönelik özel bir çalışmaya imza attı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, TAP Derneği, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen 'Sen de 1 Kulak Ver' projesi kapsamında 8 ton atık pil, işitme cihazına dönüştü.
"DOĞAYI KİRLETEN PİLLER HAYAT OLDU, SES OLDU"
Atık pillerin işitme engelli çocuklar için umut ışığı olduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, projeye ilişkin bilgiler verdi. Aydın, "Bir pil çok ihtiyacımızı karşılıyor. İşimiz bittiğinde de onu kaldırıp atıyoruz. Haliyle önceden yararı olan maddeler artık doğaya çok büyük zararlar saçıyor ve giderilmesi mümkün olmayan zararlar oluşturuyor. İşte biz o pilleri okullarımızın ve Zeytinburnu'ndaki hemşehrilerimizin desteğiyle topladık. Projemizin adını da "Sen de 1 Kulak Ver" koyduk. Şu ana kadar 8 ton atık pil toplandı. 500 kilogram pille bir işitme cihazı tedarik edebiliyoruz. İşitme kaybı olan çocuklarımıza bugün işitme cihazlarını takdim ettik. Doğayı kirleten piller hayat oldu, ses oldu, gençlerimizin problemlerini gidermiş oldu" dedi.
"EN ÇOK ANNE VE BABALARININ SESLERİNİ DUYMAK İSTİYORLAR"
Çevre kirliliğine ve doğal kaynakların zarar görmesine neden olan atık pillerin geri dönüşüme kazandırıldığı sosyal sorumluluk projesi sonunda 8 yaşındaki Mardinli Rojda ve onunla aynı kaderi paylaşan 7 yaşındaki kardeşi Mehmet Akcan işitme cihazına kavuştu. İşitme cihazları takılan kardeşler ilk kez birbirlerinin sesini duydu. Akcan kardeşlerin amcası Mehmet Ali Akcan da yeğenlerinin sevincine ortak oldu. Amca Akcan, "Rojda ve Mehmet'e cihaz takıldı çok heyecanlıyım. Onlar da çok heyecanlı. İnşallah duyacaklar Rojda 8, Mehmet ise 7 yaşında. Rojda yüksek sesle duyabiliyor ama Mehmet hiç duyamıyor. Anne babalarının sesini duymayı çok istiyorlar." dedi.
"DUYDUĞU ZAMAN VE KONUŞTUĞU ZAMAN İNŞALLAH İYİ BİR DERECEYE GELECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"
İşitme engelli ailenin dört bireyinden en küçüğü olan 2 yaşındaki Can Çavdar da proje kapsamında işitme cihazına kavuşan çocuklardan. Can'ın verdiği ilk tepkiler ise kendisi gibi işitme engelli olan anne ve babasına duygusal anlar yaşattı. Ailenin yakın dostu İşaret Dili Eğitmeni Gözde Karal, Çavdar ailesinin yaşadığı sevinci anlattı. Karal, "Aile, çocukları duyduğu için çok mutlu. Büyüdüğünde onlarla iletişim kurabilecek olmasına çok seviniyorlar. Çünkü ilerleyen zamanlarda artık aile için çeviri yapacak, dışarıyla iletişim kuracak duruma can gelecek gibi görünüyor. Duyduğu zaman ve konuştuğu zaman inşallah iyi bir dereceye gelecek diye düşünüyoruz" diye konuştu.
İşitme engelli çocuklara işitme cihazlarının hediye edildiği programda AKDEM Ritim Müzik Grubu da mini bir konser verdi. Performanslarıyla büyük beğeni toplayan orkestra salondakilerden büyük alkış aldı.