Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

"Robotlaşma bazı meslekleri öldürecek"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eğitim Danışmanı Alper Aksoy, üniversite tercihi sırasında öğrencilerin en çok okulun bilişim ve teknoloji altyapısına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

"Hangi Üniversite Nasıl Bir Üniversite" kitabının yazarı Eğitim Danışmanı Alper Aksoy, Sınav Eğitim Kurumları'nın Buca ve Bornova'daki kurs merkezlerinde öğrenciler ile buluştu, onlara üniversite tercihinde nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Dünyanın hızla değiştiğini bununla birlikte mesleklerin de değiştiğini anlatan Alper Aksoy, 2012 yılında dünyanın en büyük şirketlerinin petrol ve enerji şirketleriyken şimdi en büyük şirketlerin bilişim ve teknolojiden oluştuğunu vurguladı. Aksoy, şunları söyledi:

"2007 yılında üniversiteye girmiş ve 5 yıl sonra petrol mühendisliğini tercih etmiş olsaydınız o dönem için en iyi tercih olacaktı. 5 yılda dünyada büyük değişiklikler oldu. Dünyanın en büyük 10 firmasının ilk 8'i bilişim ve teknoloji bölümü haline geldi. Dünyada petrol yerine yenilenebilir enerji yayıldı. İsterseniz tarih bölümünde okuyun bilişim altyapınızı geliştirmelisiniz. Bunu yapmazsanız işiniz ileride zora girecektir. Basit kodlama dillerini bilmelisiniz. Eskiden lise mezunu olmak işe girmek için yeterliydi. Aradan bir dönem geçti üniversite mezunu olmak yetmeye başladı. Şimdi üniversite mezunu olmak yeterli değil, elemek için 'yabancı dil bilmelisin' diyorlar. Mezun olduğunuzda 2023'te size 'Hangi kodlama dilini biliyorsunuz. Bilişim bilginiz ne düzeyde?' diye soracaklar."

Türkiye'nin geleceği yazılım ve bilişimde

"Tercihi yaparken üniversite, bilişim alanında bana ne sunabilir" sorusunu sormak gerektiğini dile getiren Eğitim Danışmanı Alper Aksoy, üniversitenin adının hiçbir önemi olmadığını, önemli olanın öğrenciye ne verebildiği olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin geleceğinin bilişim, teknoloji, kodlama ve yazılımda olduğuna dikkat çeken Aksoy, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük bilişim firması Apple'ın toplam hacmi 871 milyar dolar. Türkiye'nin gayri safi milli hasılası (GSMH) yani 82 milyon vatandaşın bir gelir üretip devlete verdiği gelir 730 milyar dolar. Dünyanın en büyük bilişim şirketi Apple, bizim ülkemizden daha fazla gelire sahip. Bilişim, teknoloji, kodlama, yazılım öğrenmek zorundayız. 2012 yılında Türkiye'nin en büyük 10 şirketi petrol ve enerji ağırlıklı. Ve hepsi devlet destekli. Dünya 5 yılda o kadar büyük değişim yaşamışken 5 yıl sonra Türkiye'deki en büyük 10 şirketin sadece yeri değişmiş. 2012'de en büyük firma Tüpraş iken şimdi THY olmuş. Türkiye'nin en büyük 10 firmasının toplamı 90 milyar dolar yapıyor. Sadece Facebook 512 milyar dolar. 10 şirketimiz Facebook'un 6'da biri ekonomik hacme sahip sadece. Dünyaya yön veren 10 büyük şirketin 10'u da devlet desteği olmadan girişimcilerin yaptığı şirketler. Girişimcilik yönünüzü geliştirecek üniversiteleri tercih edin."

İnsana dokunan meslekler ölmez

"Robotlaşmanın ve teknolojinin girebileceği meslekler ölecek" diyen Aksoy, "Bu mesleklerden uzak durun. İnsana, canlıya, doğaya dokunan meslekler ölmez. Format değiştirir. Üniversitede hukuk da, öğretmenlik de tercih etsen bilişim altyapısına bakın. Teknolojinin nasıl geleceğini düşünerek 50 yıl sonranın planını yapmalısınız" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title