Rizeli Şair, Unesco?nun 'Yaşayan Insan Hazineleri' Listesine Girdi
Rizeli şair, UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazineleri' listesine girdi (2)'BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR'UNESCO tarafından, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine alınan Rizeli şair Osman Efendioğlu, Rize merkeze bağlı Yiğitler Köyü'nde işlettiği kırtasiye dükkanında değerlendirmelerde bulundu.
Rizeli şair, UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazineleri' listesine girdi (2)
'BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR'
UNESCO tarafından, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine alınan Rizeli şair Osman Efendioğlu, Rize merkeze bağlı Yiğitler Köyü'nde işlettiği kırtasiye dükkanında değerlendirmelerde bulundu. 10 yaşındayken ilkokul sıralarında şiirle ilgilendiğini ifade eden Osman Efendioğlu, 70 yıldır şairlik yaptığını belirterek UNESCO'nun, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine girmesinin kendisi için büyük onur olduğunu söyledi. Osman Efendioğlu, "Bu benim ve Rize için büyük bir onurdur. Bir Rizelinin böyle bir onura sahip olması bizi mutlu eder. Biz ölür gideriz, yarınlarda bu konuşulur" dedi.
ATMA TÜRKÜ'NÜN GENEL MERKEZİ RİZE'DİR
Atma türkünün önemli bir kültür olduğuna dikkat çeken Efendioğlu, "Atma türkü esasında laf atma, hiciv, nükte, şaka, kinaye ve kur gibi oluşumları bünyesinde taşır. Tema ile kafiye arasında varyasyonu dönüşümlü olarak gerçekleştiren bir türkü türüdür ve genel merkezi Rize'dir. Başka yerde bu tür atma türkü yoktur. Ezbere bildiğim eski türkülerin sayısı 200 dolayındadır. Benim yazdıklarımın sayısını ben de bilmiyorum. Bunların hepsini bir kitapta toplamak için çalışıyoruz" diye konuştu, atma türkü yeteneğinin insanda doğuştan olduğunu ifade etti.
UNESCO'YA ATMA TÜRKÜ
Kendisini 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine alan UNESCO'ya atma türkü besteleyen Osman Efendioğlu şu dörtlüğü okudu:
Helal olsun hemşerim bu dünya bizden geçti
Allah şükür olsun UNESCO bizi seçti
Osman Efendioğlu şiirlerle birleşti
Ancak şimdi anladım bu iş tamam yerleşti
FOTOĞRAFLI
(Tür: Yurt)