Rengarenk Aşk
Tahir Taner'in yeni çalışması Rengarenk Aşk nihayet kitabevlerinde yerini aldı.
Yazar, her ne kadar tamamlanamayacağını, muhakkak eksikler kalacağını bilse de "aşk"ı anlatmaya koyulmuş. Kitabın en can alıcı sorusu, hepimizi düşünmeye ve idrak etmeye sevk edeceğinden dolayı oldukça önemli: "İnsan nasıl ve ne derece sever?"…
"Aşk, bazen tozpembe başlasa da zamanla aklın ışığında akılla renklenir; bazen kıskançlığa bulanır, bazen öfke renginde görünür, bazen sadece şefkat renginde karar kılar ve karşılık beklemez. Aşk, bir deniz ve her dalgası ayrı bir renkte, her kalbin ufkuna, kapasitesine, rikkatine göre renk alan bir kimyadır. Ufku sonsuzun rengini işaretleyen bu kimyaya erenlerin kimi Mevlâ'da kimi Leyla'da karar kılar; kimi ise Leyla'yı da, her varlığı da Mevlâ'dan ötürü seven bir rengi seçer ve kalp aynasını öyle boyar."
Tahir Taner'in kaleme aldığı, Kaynak Yayınları tarafından basılan Rengarenk Aşk, çok derin bir konuyu, "aşk"ı mercek altına alıyor. Yazar, yüzyıllardır üzerine yazılıp çizilen, her kesimden her insanın hakkında söyleyecek bir sözünün olduğu bu derin mevzuyu işlerken satırlarına; Mevlana, Cemal Safi, Abdurrahim Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı, Cenap Şahabettin, Fuzuli gibi birçok önemli ismi konuk ediyor.
"Aşk Nedir" ve "Aşkın İlahi Kanadı" isimli iki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde aşkın türlü türlü huyundan, son zamanlarda boşanmaların neden arttığından, sadakatten, nezaketten, şefkatten yola çıkarak beşeri aşk anlatılmış. İkinci bölümünde ise çok daha yüce bir konu, ilahi aşk işlenmiş.
İslam alimlerinin, tasavvuf erbablarının, yerli ve yabancı birçok ünlü yazarın aşk hakkındaki düşüncelerine ve özlü sözlerine yer verilen Rengarenk Aşk'ta, özellikle konu ile bağlantılı hikayeler (kıssalar) büyük ilgi çekiyor.
Tahir Taner, uzun ve meşakkatli bir çalışmanın ardından yayına hazırladığı kitabının sonunda şöyle diyor: Bu çalışmada, 'Mezarımı yol üstüne kazsınlar. Yâr geçerken belki bana can gelir.' diyen aşka da bakmaya çalıştık. 'Aşk! O bir şuledir, parlayınca Maşuk'tan (Allah'tan) gayri her şeyi yakar.' diyen ilahi aşka da… Aşkı olumlu bazı ruhi değişiklikleriyle birlikte daha çok vücutta seretonin, dopamin, melanosit, noradrenalin vb. maddelerin artması ve azalması gibi etkileriyle açıklayan psikiyatrinin ve psikolojinin gözüyle de bakmaya çalıştık.
Düşüncemiz, bir sevgiyi yüceltirken diğerini değersizleştirmek olmadı ve olamazdı da. Belki beşeri aşkın bazı kriterlerine dikkat çekmek ve bu kriterlere göre bir aşk anlayışını yansıtmak istediğimiz söylenebilir.
Bununla beraber ilahi aşka ermenin de insanlara sırt çevirmek şöyle dursun; insanı hor gören bir bakışın, gönül yıkmanın aşka ne kadar tezat teşkil edeceğini örneklemeye çalıştık.
Yunus, 'Yaratılanı Yaratandan ötürü sevmek' derken zaten bunu bize çok net anlatır."