Haberler

Rektör Prof. Dr. Yılmaz, "Atatürk'ün Vasiyeti Vizyona Dönüştü"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde "III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi UHAT 2015" AKM'de başladı.

Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi'nin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Dünyanın gittiği yerde Türkiye'yi var etmek zorundayız. Havacılık ekip işidir ve insana hizmettir. Bunun için bilim yapmak gerekir, araştırma yapmak gerekir" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu ve Hava Teknik Okulları Komutanlığı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu iş birliği ile düzenlenen "III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi UHAT 2015" Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Havacılık alanında tanınmış bir çok akademisyen araştırmacı sektör temsilcisinin bir araya geldiği kongreye İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Dr. Ahmet Cural, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Hava Silah Sistem Kurmay Albay Mehmet Günay katıldı.

Kongrenin açılış töreninde konuşan Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Semih Güneş, mesleki eğitim ile ülkenin ihtiyacı olan nitelikli iş gücüne sahip bireylerin yetişmesinde rol aldıklarını ifade etti.

"193 ÜNİVERSİTENİN BİRÇOĞUNDAN ÖNDEYİZ"

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu'nun; öğrenci sayısı bakımından ülkedeki faaliyetini sürdüren 193 üniversitenin birçoğundan öğrenci sayısı olarak fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Güneş, "III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi; havacılık alanına ilişkin, sivil ve askeri havacılık uygulamaları, havacılık işletme faaliyetleri, uçuş kolaylıkları, hava lojistiği, havaalanı inşaatı ve tesisi, havacılıkta yasal düzenlemeler, teknoloji kullanımı gibi özellikle havacılık alanının uygulamaya dönük konularını tartışmak üzere bir grup bilim insanının bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda sektör temsilcileri, bilim insanları, öğrenciler ve havacılığa gönül vermiş bireyler bir araya gelerek bu konuda yapılmakta olan bilimsel çalışmaları birlikte paylaşarak günceli tartışacaklardır" dedi.

Kongre Eş Başkanı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Hava Silah Sistem Kurmay Albay Mehmet Günay ise ülkenin havacılığın gelişmesine ve çok sayıda havacının yetiştirilmesine büyük katkısı olan, hava teknik okullarının tarihine vurgu yaparak ülkenin havacılığı kadar hava teknik okullarının da eski olduğunu söyledi.

Kurmay Albay Günay, Atatürk'ün 1936 yılında Eskişehir Tayyare Alayına yaptığı ziyarette söylediği "Geleceğin en etkili silahı da, aracı da hiç kuşkunuz olmasın tayyaredir. Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin gerçekleşmesi için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise, batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir" sözlerini hatırlatarak gelişen teknolojinin şimdiden bunu müjdelediğini ifade etti.

Kurmay Albay Günay, kendilerine düşen görevin ise M. Kemal'in 79 yıl önce muhteşem bir öngörüyle yaptığı tespiti yerine getirmek ve uygulamak olduğunu söyledi.

Konuşmasına sahnedeki Atatürk portesini selamlayarak başlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Mustafa Kemal'in Türkiye Cumhuriyeti kadınının en önde olması gerektiği vasiyetinin altını çizerek bu vasiyeti kendisinin yerine getirdiğini ifade etti.

"ATATÜRK'ÜN VASİYETİ VİZYONA DÖNÜŞTÜ"

Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, "M. Kemal'in söyledikleri arasında bugün belki bizim bile söylerken bir çok nedenini kanıtlayarak söylediğimiz cümleleri 1936'da söyledi. 2000'li yıllarda aydan telefonla konuşulacak diyecek kadar büyük bir vizyona dönüştü ve bize bir vasiyet bıraktı. İstikbal göklerdedir. İnsanlık tarihi boyunca insanlar daima gözlerini gökyüzüne çevirmişlerdir. Hem korkmuş, hem çok mutlu olmuş, hem kendilerine ait hayaller kurmuş, hem de tapınılacak kadar da yüceltmişlerdir. Fakat bu tanrıya ulaşmak için yollar aranırken zaman zaman en yukardan başlanıp yakalanamaz güçteki canlılar taklit edilmişlerdir. Bugün bu kongrenin iddiası işte budur" diye konuştu.

"DÜNYANIN GİTTİĞİ YERDE TÜRKİYE'Yİ

VAR ETMEK ZORUNDAYIZ"

Havacılık sektörünün ekip işiyle yürümesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Yılmaz, "Havacılık sektörü bütün sektörlerin çok ötesinde bilime, araştırmaya ,birlikte çalışmaya, üretmeye, yeni sorulara yeni cevaplar bulmaya zorlamaktadır. Biz, Ege Üniversitesi böyle bir gerekçenin içinde olmazsa olmaz dedik. Çünkü vasiyet vardı. Çünkü akademik öngörüler vardı. Çünkü hem yeteneklerimiz hem yerel eğilimlerimiz hem uluslararası eğilimler vardı. Dünyanın gittiği yerde Türkiye'yi var etmek zorundayız. Havacılıktaki ekip işi insana hizmettir. Bunun için bilim yapmak gerekir, araştırma yapmak gerekir.2009 yılı Nisan ayında henüz 7-8 aylık bir üst yönetici olarak gerçekleştirmeye çalıştığım, Ege Üniversitesi'nin önüne koyduğumuz stratejik hedef bu idi" dedi.

Açılışın sonunda bu kongrenin hazırlanmasında katkıları bulunan yöneticilere plaket sunuldu. Kongre diğer oturumlarla devam etti.

Üçüncüsü yapılan kongrenin dördüncüsü olan "IV. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi" 2017 yılında Hava Teknik Okullar Komutanlığı dönem başkanlığında gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title