Haberler

Rektör Elmas; Şen'in Sorularını Cevaplandırdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi hakkında son gelişmeler, Eğitimin Farklı Yüzü'nde ortaya çıktı.

Pedagojik Eğitim Uzmanı Erkan Şen'in SRT ekranlarında canlı yayınlanan "Erkan Şen ile Eğitimin Farklı Yüzü" programının konuğu olan Sakarya Üniversitesi Rektörü (SAÜ) Prof. Dr. Muzaffer Elmas ; canlı yayında soruları cevaplandırdı.

SAÜ hızlı bir yükseliş içinde

Sakarya'nın eğitim durumu, yapılanlar ve yapılması gerekenler adına birçok çalışma ve araştırmalar gerçekleştiren Pedagojik Eğitim Uzmanı Erkan Şen; en önemli etkenlerden biri olan ilin yüksek kurumlarının arasındaki organizasyon başarı seviyesi olduğunu,eğitim adına en önemli kurumlardan olan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile yaptığı söyleşiden önemli açıklamalar ortaya çıktı. Erkan Şen'in; "Sakarya Üniversitesinin genel durumu hakkında neler diyebilirsiniz? sorusuna Muzaffer Elmas; "İlk olarak üniversitemiz hızlı bir yükseliş içinde olduğunu, Türkiye sıralamasında 2010 da 63. 2011 de 55. Olduğunu 2012 de de 45'leri beklediğimizi iki üç yıl içinde de ilk onlara girebilecek potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Tabi bu oranlar bizim için yeterli olmamakla beraber başarılarımızı sahip olduğumuz orantısız öğrenci öğretmen sayımızla başarıyoruz. Öğretmen başına düşmesi gereken öğrenci sayısı 35'leri geçmemeli iken bizde 1700 öğretim görevlisine karşılık 65 Bin öğrencimiz bulunmaktadır."

200 Milyon bütçeli bir üniversite

Erkan Şen'in; "Bu orantısız oranın en büyük sebebi nedir? sorusuna Muzaffer Elmas; "Öğretimin en etkili faktörü öğretim görevlileridir. Türkiye'de ciddi olarak akademisyen sıkıntısı bulunmaktadır." Erkan Şen'in; "Üniversitemizin seçilebilirliği hakkında ne düşünüyorsunuz? sorusuna Muzaffer Elmas; "Üniversitemiz 200 Milyon bütçeli bir üniversite olup, seçilebilirliklerde ilk 5deyiz. Erasmus ile yurt dışına öğrenci gönderen üniversiteler arasında da ilk 5 deyiz. Türkiye'de öğrencisinin özgürlüğüne en çok önem veren, sosyal, donanımlı, çağa ve teknolojiye uyum kazandıran öğrenci olmaları yönünde çok iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Alanında iyi hazırlanmış atölyeleri, 200 Bin kitaptan 4 Milyon kitaba ulaşan 24 saat açık kütüphanesi ve özgür ifade imkanı sağlayan bir üniversiteyiz. Eğitim artık yalnızca sınıflarda olmaktan çıktı, sosyal projeler, etkinlikler ve çalışmalarla dinamik ve çalışkan bir kadro ile en iyi eğitim için çalışıyoruz."

SABİS dünyada en başarılı sistemlerden biri

Erkan Şen'in; "Üniversitemizin bilgi sistemi olan SABİS hakkında epey bir serzeniş oldu bu durum ve SABİS hakkında neler söyleyebilirsiniz? sorusuna Muzaffer Elmas; "SABİS hakkında ilk etapta öğrencilerimizden ve sosyal medyadan çok eleştiri aldık ama SABİS dünyada en başarılı sistemlerden biridir. Yarım dakikada bir öğrencinin kaydını yapabilen ve tüm öğrenci ve üniversite sistemini içinde barındıran bir sistemdir. İlk gün yaşadığımız kısa süreli bir aksaklık çalışan ve anında müdahale eden ekibimiz tarafından giderildi. Fakat hıza alışmış olan gençlerimiz ve sosyal medya tarafından bu acımasızca eleştirildi. Oysa kısa zamanda SABİS'in değeri anlaşılacak ve teşekkür yazıları oluşacağından eminim.

"Erkan Şen'in; "Bir dönem çıkan yasa ile 1. Öğretim harçlarının alınmaması kararlaştırıldı ve daha sonra bu karar iptal edilerek dönem başında alınmayan harçlar tekrar istendi. Bu uygulama doğru muydu? sorusuna Muzaffer Elmas; "Bizim 1.Öğretim,2. Öğretim ve uzaktan eğitim öğrencilerimizden yani 65 Bin öğrencimizden harç ödemeyecek olan yalnızca 25 bindi. Hal böyle olunca geri kalan öğrencilerimizi bu durum daha çok üzdü.Yapılan tasarı ülke bütçesinin sıkıntılı olduğu bir döneme denk geldiği düşünüldüğünde tüm öğrencilerin ücretsiz eğitim almaları sağlanamadı. Ama dünya gelişmeleri eğitim öğretimin tamamen ücretsiz olma yolunda giderken bizimde gerekli karar alarak doğru işler yapacağımızdan emin olduğumu söyleyebilirim."

Eğitim yalnızca sınıflarda değil

Erkan Şen'in; "Bir ilde eğitim değerlendirilirken artık yalnızca Milli Eğitim Müdürlüğü değil, Sanayisi, Valiliği, Dernekleri ve üniversite gibi birçok farklı kurumların işbirliğinin de önem kazandığını görüyoruz, bu kurumlar arasındaki bağ ne kadar kuvvetli ve organizeli ise eğitimde o kadar başarılı olma yolunda ilerliyor demektir. Sizce Sakarya'da bu bağ ne durumda? sorusuna Muzaffer Elmas; "Evet bu kurumlar arası oluşum olmazsa olmazlarımızdan. Yakın zamana kadar maalesef her kurumun kendi kuralları ve bir çok farklı sebeplerden dolayı sağlanamıyordu. Fakat gelişime ve zamana ayak uydurmak adına eğitimin yalnızca sınıflarda olmadığı bir zamanda biz herkez ile ittifak olmaya başladık. Saydığınız bütün kurumlar ile işbirliği yapıyor yeni projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Ayrıca biz üniversite olarak yenilikçi projelere daima açık olduğumuzu ve bize projeler ile gelenlere gözümüz yumuk imzalar atıyoruz diyebilirim."

Mezun Takip Sistemi ile takip

Erkan Şen'in; "Üniversite olarak bir çok alanda çalışmak üzere öğrenci yetiştiriyorsunuz. Yetiştirdiğiniz bu öğrencilerin çalışma alanlarında ki yeterlilikleri, aldıkları mesleki eğitimin yeterliliği hususunda emin miyiz. sorusuna Muzaffer Elmas; "Bu konu aslında başlarda da belirttiğim gibi biz öğrencilerin yalnızca sınıflarda alınmış eğitimden ziyade sahalarda kendini kanıtlayabilecek iletişim, çağa ve teknolojiye uyumlu ve donanımlı bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizi çeşitli çalışmalar ve toplantılarla değerlendiriyor hatta mezunlarımızı da Mezun Takip Sistemi ile takip etmek üzere bir sistem geliştiriyoruz. Bu, zaman içerisinde çok daha iyi yerlere varacağını, almış olduğu eğitim ile alanında iyi işler başarmış mezunlarımızın sayısının arttığını görerek çok daha iyi cevap verebileceğimiz bir soru aslında."

uygulamalar çok başarılı bir sistem haline gelecek

Erkan Şen'in; "YÖK kararı ile Yaz Okulu uygulaması kaldırıldı ve bütünlemeye geçildi. Bu sistem öğrencileri nasıl etkileyecek? sorusuna Muzaffer Elmas; "Bu zamana kadar yaz okulu uygulamamız vardı ve bu yaz okulu uygulaması çok büyük bir proje ve sorumluluk gerektiriyordu. Biz üniversite olarak bu büyük sorumluluğun altından organizeli bir şekilde başarılı olarak başardık. Hatta bu uygulama 21 bin öğrenciye kadar ulaşabiliyordu.

Fakat öğrencilerimiz bu yaz okulu uygulamasına farklı biçimde yaklaşarak bir çok şikayetlerde bulundular YÖK'de bir karar alarak yaz okullarını kaldırdı ve tüm üniversitelerde bütünleme uygulama kararı aldı. Tabi bu uygulama tam olarak öğrencilerimizin beklediği şekilde gerçekleşemedi. Öğrencilerimizin dönem uzatarak dersleri verme gibi sonuç getirdi. İlerleyen zaman içerisinde ben uygulamaların çok başarılı bir sistem haline geleceğini düşünüyorum."

Erkan Şen: "Bu son yıllarda ki gelişimi ile Sakarya Üniversitesinin son yıllarda hızla yükseldiğini, yepyeni ve organize içinde oluşturulmuş bir çok projeler ile ilerleyen zamanlarda sıralamalarda ilk 10'ları zorlayacağını görür gibiyim. Verdiğiniz bilgiler için ve çağdaş, yan alanları olan donanımlı ve teknolojiye uyumlu eğitim modeli benimsemenizden dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close