Haberler

Rekoltesi Yüksek Pamuk Elde Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da 'Pamukta Borulu Karık Yöntemi ile Gece Sulaması' projesi ile kalitesi ve rekoltesi yüksek pamuk elde edildi.

Şanlıurfa'da Maliyetinin yüze 70'i GAP İdaresi, yüzde 30'u ise çiftçi tarafından gerçekleştirilen 'Pamukta Borulu Karık Yöntemi ile Gece Sulaması' projesinde hem kalitesi hem de rekoltesi yüksek pamuk elde edildi.

Şanlıurfa Ziraat Odası ile GAP BKİ tarafından uygulanmakta olan GAP TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli uygulaması kapsamında 'Pamukta Borulu Karık Yöntemi ile Gece Sulaması' konulu tarla günü İncirli Köyünde gerçekleştirildi.

Proje maliyetinin yüze 70'i GAP İdaresi, yüzde 30'u ise çiftçi tarafından gerçekleştirilerek, yeterli sulama ile daha fazla ve kaliteli verim elde edilmesi amaçlandı. GAP İdaresine bağlı olarak imzalanan protokol kapsamında Şanlıurfa Ziraat Odası bünyesinde hizmet veren GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü ile birlikte hayata geçirilen 'Pamukta Borulu Karık Yöntemi ile Gece Sulaması' projesi önceki gün İncirli mahallesinde gerçekleşen tarla günü ile sonuçlar tanıtıldı. Tarımla ilgili çok sayıda kurum ve STK temsilcisi ile çiftçinin katılım gösterdiği tarla gününde bilinçli sulama ile enerjiden, sudan ve emekten önemli tasarruf edilerek daha fazla ve kaliteli ürün elde edilebileceği amaçlandığı vurgulandı. Ayrıca M. Emin Kaya isimli çiftçiye ait 25 dönümlük arazide uygulanan proje maliyetinin yüze 70'i GAP İdaresi, yüzde 30'u ise çiftçi tarafından gerçekleştirilerek amaca ulaşıldığı ve çiftçiler için önemli bir referans olacağı açıklandı. Tarla gününde Şanlıurfa Ziraat Odası bünyesinde görev yapan Tarım Danışmanları Abdurrahman Kaya, Oya Kılıç projenin uygulandığı arazide nasıl bir yol izlendiği konusunda bilgi verdi.

KAYA: BİR DE TEMİZ TOPLASAK

Tarla günü programında konuşan Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, devletin sunduğu imkanlar ve çiftçinin gayreti ile Şanlıurfa'nın ülkede en fazla pamuğun üretildiği il olmasını sağladığını kaydederken, elde edilen pamuğun temiz toplanması gerektiğine de dikkat çekti.

Kaya, 'Pamukta Borulu Karık Yöntemi ile Gece Sulaması' projesinin bilinçli sulama ile daha fazla verimin ve kalitenin mümkün olduğunun kanıtlandığını; bu yüzden de modern tarımı sonunda kadar desteklediklerini vurguladı. Kaya konuşmasında "Şanlıurfa'ya sunulan imkanlar ve çiftçisinin gayreti ile bu gün ülkemizde pamuğun yüzde 44'nü üreterek önde gelen il haline geldik. Ayrıca GAP İdaresi ile birlikte yürüttüğümüz projeler sayesinde daha bilimsel tarım yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün burada yüzde 70 GAP İdaresince desteklenen, yüzde 30 çiftçi katkısı ile gerçekleştirilen 'Pamukta Borulu Karık İle Gece Sulaması' projesi ile modern tarımın örneğini görmekteyiz.

Bu projede bünyemizde hizmet veren tarımsal danışmanlarımızın haftada iki kez yaptığı çalışma ile kontrollü ve yeterli sulama yapılarak daha kaliteli ve rekoltesi yüksek ürün elde edilmiştir.

Bilinçli tarım için tarımsal danışmanlığın önemini gördüğümüz bu proje ile tüm çiftçilerimize çağrım tarımsal danışmanlık hizmetinden mutlaka faydalanın. Ayrıca her ne kadar iyi ürün elde edilse de toplama aşamasında pamuğun temiz toplanması konusunda da gayret gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Oda olarak bu yıl pamuğun daha temiz toplanması için işçi yevmiyelerini de randımana göre belirledik" sözlerine yer verdi.

COŞANDAL: PROJELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ALINIYOR'

İncirli mahallesinde gerçekleşen tarla gününde açılış konuşmasını yapan GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, 01 Ocak 2014 tarihinde imzalanan protokol kapsamında Şanlıurfa Ziraat Odası bünyesinde 510 faaliyet ile bin 436 teknik eleman, 8 bin 384 çiftçiye ulaşılarak tarımla ilgili birçok önemli konuda bilgi verildiğini aktardı. Coşandal, "Bugün burada geri dönüşümünü birlikte görebileceğimiz Pamukta Karık Gece Sulaması projesinin çiftçilerimiz için birim alanda en az maliyetle en yüksek verimi ve kaliteyi almanın cevaplarını bulacağız. Benzer çalışmaların tüm çiftçilerimizce uygulanmasını ümit ediyorum. Bu çalışmanın hayata geçmesinde emeği geçen herkese ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu. İncirli mahallesinde düzenlenen tarla gününe Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, GAP BKİ Bölge Müdürü Hasan Kılıç, GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, Harran Üniversitesinden Prof. M. Ali Çullu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, ÇUKOBİRLİK yetkilileri ve bazı sulama birliği yetkilileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran sözler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran sözler

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title