"Rekabet ve yeniliğin en önemli faktörü; insan"
İnsan kaynakları sektörünün bir dönüşümün içine girdiğini ve bu dönüşümün hızla devam ettiğini söyleyen Faveo Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, insan kaynakları fonksiyonunun stratejik iş ortağı konumuna yükseldiğini dile getirdi.
İş dünyasında nitelikli personel sorununun hem mavi, hem de beyaz yakada görüldüğünü hatırlatan Gül, yaşanan sıkıntıların, insana yapılan yatırımların artmasıyla son bulacağını söyledi.
Sektörde çok yönlü bir değişimin yaşandığını sözlerine ekleyen Barış Gül,"Yaşanan bu dönüşüme tüm paydaşların ayak uydurması gerektiğine inanıyorum. Şöyle ki; nasıl firmalar açısından nitelikli personel bulmak bir sorun ise çalışanlar için de uzun vadede kariyer planı yapabilecekleri bir firma bulmak önemli bir sorun. Bu sorun hem mavi hem de beyaz yakada görülüyor. Bu problemi ancak el birliği ile çözebiliriz. Dolayısı ile herkes taşın altına elini koymak zorunda. Nitelikli personel sıkıntısına günlük değil, etkin ve sürdürülebilir çözümler aranmalı" şeklinde konuştu.
"İnsana yatırım yapan firmalar, değerini artıracak"
Rekabet ve yeniliğin en önemli faktörünün insan olduğunu söyleyen Gül, "15 yıl önce uzmanlık gerektirmeyen bir alan olarak görülen insan kaynakları departmanları, günümüzde markalaşmaya ve sürdürülebilir gelişime önem veren firmaların en stratejik birimlerinden biri haline geldi. Çünkü rekabet ve yeniliğin en önemli faktörü, insandır. Bu anlamda insana yapılan yatırımın fark yarattığını öngörebilen firmalar, değerlerini artırmayı sürdürüyor. Bu yatırımlar ise özellikle eğitimin sürekliliği ve insana verilen değerle sürekli hale gelebilir" ifadelerini kullandı.
Çeşitlilik, fark yaratacak…
Önümüzdeki dönemde çeşitlilik kültürünü benimseyen firmaların daha da fark yaratacaklarını dile getiren Barış Gül, "Çeşitlilik artık her firmanın benimsemesi gereken bir kavramdır. Çünkü farklılıklar etkin yönetildiğinde verimin artmasına yardımcı olur. Biz, önümüzdeki dönemde global anlamda çeşitlilik kültürünün iş dünyası tarafından yatırım yapılabileceğini ve öneminin daha da artacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda üretimden ihracata, pazarlamadan insan kaynaklarına kadar her alanda verimi artırmak için bizlerin de bu kültürün yaygınlaşmasına yardımcı olması gerekiyor" dedi.
"Kadının işgücüne katılımı artmalı"
2017 yılının ülkemiz ekonomisi ve iş dünyası için zorlu bir dönem olacağını dile getiren Gül, "Özellikle kadınların işgücüne katılımının artmasıyla genel işgücünde bir rahatlama yaşanabilir. Bizler bu durumun işyerindeki kıdem sürelerinde artış yaşanmasına dolayısıyla verimliğe pozitif katkı vereceğine inanıyoruz" dedi.