Reisi Kadın Olan Hanelerde Yoksunluk Artıyor"
– Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) "Reisi kadın olan hanelerde yoksunluk artıyor" başlıklı araştırma notuna göre, aile reisinin kadın olduğu hanelerde maddi yoksunluk çekenlerin oranı 2014 yılında yüzde 31'den 2015 yılında yüzde 37.9'a yükseldi.
– Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) "Reisi kadın olan hanelerde yoksunluk artıyor" başlıklı araştırma notuna göre, aile reisinin kadın olduğu hanelerde maddi yoksunluk çekenlerin oranı 2014 yılında yüzde 31'den 2015 yılında yüzde 37.9'a yükseldi.
Betam'ın Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Selin Köksal tarafından hazırlanan "Reisi kadın olan hanelerde yoksunluk artıyor" başlıklı araştırma notunu yayımlandı.
"TÜİK tarafından yayınlanan 2015 Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi (GYKA) verileri kullanılarak Türkiye'deki kadın aile reisleri ve hanelerin genel durumları inceleniyor. Araştırmada 'aile reisi'; TÜİK'in kullandığı 'referans kişi'ye tekabül ediyor" denilen nota göre, gerek toplumsal cinsiyet eşitliği gerekse gelecek nesillerin fırsat eşitliği açısından aile reisi kadın olan hanelerin durumu hem akademik araştırmaların hem de politika yapıcıların üzerinde durduğu bir konu olmayı sürdürüyor.
Türkiye'deki hanelerin yüzde 18.2'sinin reisi kadın
Türkiye'deki hanelerin yüzde 18.2'sinin reisinin kadın olduğunun vurgulandığı araştırma notuna göre, Türkiye'de 76.4 milyona yakın kişi içerisinde yaklaşık 8.9 milyon kişi aile reisinin kadın olduğu hanelerde yaşıyor.
Araştırmada, kadın hane reislerinin yüzde 56.5'i eşini kaybettiği, yüzde 18.3'ünün hiç evlenmediği, yüzde 13.1'inin ise boşandığı belirtiliyor.
Diğer taraftan, aile reisi kadınların sadece yüzde 9.6'sının evli olduğu belirtilerek "Bu durum, kadınların çoğunlukla eşi olmadığı durumlarda hane reisi olduğunu ve Türkiye'de hane yapısının toplum cinsiyet rolleri üzerinden belirlendiğini ortaya koyuyor" deniliyor.
Araştırmanın,2015 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi verilerine dayandığı ve buna göre aile reisinin kadın olduğu hanelerde maddi yoksunluk yaygınlaşıyor. Reisi kadın olan haneler arasında maddi yoksunluk çekenlerin oranı 2014 yılında yüzde 31'den 2015 yılında yüzde 37.9'a yükseldi.
Bu süre içinde beklenmedik harcamalarını karşılayamayan hanelerin oranı yüzde 45.6'ya, protein ihtiyacını gideremeyen hanelerin oranı yüzde 45.9'a ulaşırken yaşadığı yeri yeterince ısıtamadığını belirten hanelerin oranı ise yüzde 20.6'dan yüzde 26.9'a çıktı.
Araştırma notunda, maddi yoksunluk oranlarındaki bu şiddetli kötüleşmenin, reisin kadın olduğu hanelerin özel politikalara ihtiyaç duyduğuna işaret ettiği kaydedildi. Notta, bu durumun giderilmesi için "Bu politikaların tasarımında kadınların işgücü piyasası bağlılıklarının zayıflatılmamasına dikkat edilmesi elzemdir" uyarısı yapıldı.
Betam notuna göre, kadın aile reislerinin yüzde 13'ü, erkek aile reislerinin ise sadece yüzde 2.2'si okuma-yazma bilmiyor. Bu oranın rakama indirgenmesi durumunda, kadın aile reislerinin 321 bini, erkek aile reislerinin ise 343 bini okuma yazma bilmediği ortaya çıkıyor. - İstanbul