Ramazan Öncesi Zam İddialarına Yanıt
Ramazan ayı öncesinde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından gıda piyasalarında son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi.
Ramazan ayı öncesinde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından gıda piyasalarında son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi.
TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, TGDF bünyesinde 25 dernek ve 2 bin dolayında firma olduğunu dile getirerek, federasyonun rakamsal verileri hakkında da bilgiler verdi.
Taranoğlu, "2013'te 290 milyar lira iş hacmine sahip olan bir sektörden bahsetmekteyiz. Gıda sektöre ihracat fazlası veren ender sektörlerdendir. İhracatımız sürekli artmaktadır. Geçen yıla göre yüzde 10.7 oranında artarak 11 milyar 900 milyon dolarak ulaşmış olup ihracat fazlamız 6 milyar dolardır." dedi. Taranoğlu, geçen yılki gıda ihracatında 3 milyar 976 milyon dolarla sebze ve meyve sektörünün ilk sırada, ikinci sırada ise 1 milyar 423 milyon dolarla da bitkisel ve hayvansal yağların yer aldığını söyledi. Taranoğlu, bu iki sektörü 1 milyar 500 bin dolarla tahıl ürünlerinin ve1 milyar 1 milyon dolarla kakao ve şekerli ürünlerin takip ettiğini ifade etti.
"TARIM SEKTÖRÜ HAPŞIRDIĞINDA BİZ NEZLE OLURUZ"
İhracatta Irak, Almanya ve İtalya'nın ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ersin Taranoğlu, "Irak'taki gelişleri bizim dikkatle takip etmemiz gerektiğini göstermektedir" dedi.
Irak ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin kendilerini yakından ilgilendirdiği belirten Taranoğlu, henüz ciddi bir etkilenme olmadığını bu ülkelerdeki istikrarsızlığın devam etmesi durumunda, gıda ihracatçılarının bir yolunu bularak bu ülkelere ürün ihracatı yapacağını aktardı. Taranoğlu, "Bizim bütün ana hammaddelerimiz tarım sektöründen gelmektedir. Tarım sektörü hapşırdığında biz nezle oluruz. Tarım bizim için çok önemlidir. Ulusal bazda konuşmamız gerekirse bu yılın en büyük sorunu kuraklık ve sel sorunudur. Bu nedenle fiyatlarda dalgalanmalar söz konusu olmuştur. Gıda ürünleri açısında Ramazan öncesi baktığımızda bir sorun gözükmemektedir. TÜİK'in Nisan ve Mayıs ayı fiyat endekslerine baktığımızda da bir fiyat artışı da söz konusu değil. Kuraklık ve sele bağlı bazı ürünlerin fiyatlarında dalgalanmalar olmuştur. Ama bu dalgalanma Ramazan öncesinde stabil duruma gelmiştir." ifadelerini kullandı.
STOKÇULUK YOK, FIRSATÇILIK VAR
Ramazan öncesinde haksız rekabete neden olarak stokçuluğun olmadığını ifade eden Taranoğlu, "Stokçuluk bize gelmez, uymaz. Stokçuluk ortadan kalkmıştır. Ne kalmış olabilir fırsatçılar kalabilir. Bugün stokçuluk yoktur, ama fırsatçılık vardır. Buna da el birliği ile engel olabiliriz" dedi. Ramazan öncesi gıda ürünlerinde zam olacak mı sorusuna Taranoğlu, "Çok rahat bir şekilde söylüyoruz. Elimizde bütün şirketlerin üretim rakamları var. Fazlasıyla üretim yapılmıştır. Herhangi bir arz sorunu söz konusu değildir. Dolayısıyla halkımızın bu konuda içini rahat tutması gerektiğini ifade etmek istiyorum." yanıtını verdi. - İstanbul