Ramazan geleneği: Helesa -
Sinop'ta, fırtınadan kaçan ve Sinop Limanı'na sığınan gemicilerden kaldığı tahmin edilen gelenek gereği süslenen maket kayık, kentin sokaklarında omuzlarda taşındı, maniler söylenerek bahşiş toplandı.
Sinop'ta, fırtınadan kaçan ve Sinop Limanı'na sığınan gemicilerden kaldığı tahmin edilen gelenek gereği süslenen maket kayık, kentin sokaklarında omuzlarda taşındı, maniler söylenerek bahşiş toplandı
Helesa geleneğinin bu yılki ilk etkinliğinde, maket kayık fenerlerle kentte dolaştırıldı.
Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, CHP İl Başkanı Mustafa Acun, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Başkanı İsmail Hakkı Gülenç, derneğin onursal başkanı Özer Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, iftardan sonra balıkçı parkı önünde toplandı.
Ergül, burada yaptığı konuşmada, "Helesa"nın Sinop için önemli bir gelenek olduğunu belirterek, "'Zaman içinde unutulma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan geleneğimizi yaşatmaktan mutluyuz'" dedi.
Gürbüz ise bu yıl 17'ncisini gerçekleştirdikleri Helesa geleneğinin her yıl ramazan ayında tekrarlandığını, Helesa'nın öyküsünün fırtınadan kaçarak Sinop Limanı'na sığınan gemicilere dayandığını söyledi.
Bu geleneğin gelecek nesillere de aktarılacağını dile getiren Gürbüz, iki gece sonunda toplanan paraların Yardımseverler Derneği'ne iletileceğini anlattı.
Konuşmaların ardından omuzlarda taşınan maket kayıkla sokak sokak gezilerek, ''Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop'' şeklinde mani söylendi, bahşiş toplandı. Vatandaşlar balkonlardan ve pencerelerden maket kayığın içine bahşiş attı, bazıları da geleneğe uygun olarak bahşişlerini mendile sarıp, düştüğü yer görülsün diye mendilin ucunu yaktı. Vali Köşger'in evine de uğrayan Helesa ekibi, Köşger'den 100 lira bahşiş aldı. Köşger de ramazan ve Helesa şenliklerinin hayırlı olmasını diledi.
Helesa ekibi bu gece de maket kayıkla sokak sokak gezip, mani söyleyerek bahşiş toplayacak.