Haberler

Rakel Dink, Gözyaşlarına Hakim Olamadı

Rakel Dink, Gözyaşlarına Hakim Olamadı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'daki tarihi çeşme açılışında katledilen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink göz yaşlarını tutamadı.

ELAZIĞ'ın Kovancılar İlçesi Ekinözü Köyü'nde Hırant Dink Vakfı'nın girişimleri ve Kültür Bakanlığı'nın destekleri ile onarılan tarihi çeşmeler için şenlik düzenlendi. Avukat Fetiye Çetin'in babaannesinin köyü olan Ekinözü'ndeki çeşmelerin onarılmasının ardından düzenlenen şenliğe Ermeniler'in de aralarında bulunduğ çok sayıda davetli katıldı.

Köy girişinde karşılanan Ermeni asıllı vatandaşlar göz yaşları arasında bir birlerine sarılarak hasret giderdi. Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, Belediye Başkanı Bekir Yanılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, Dink Ailesi'nin avukatı Avukatı Fetiye Çetin, yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Davul-zurna eşliğinde halaylar çekilerek onarımı tamamlanan tarihi çeşmelerin bulunduğu alana yürüyerek giden kalabalık burada toplandı. Kovancılar Belediye Başkanı Bekir Yanılmaz, yaptığı konuşmada kardeşlik özleminin çekildiğini hatırlatarak, "Sizleri aramızda görmekten mutluyuz, sevinçliyiz, huzurluyuz, gönlümüz sevgiyle dolu. Bu bir kardeşlik, bu bir huzur, bu bir güzelliktir. Biz nasıl kardeşliğe hasretsek, güzelliğe hasretsek, bu hasretimiz bu gün bitmiş durumda" dedi.

"TOPRAĞA ÇOK DEĞERLİ BİR TOHUM ATTIK"

Dink Ailesi'nin Avukatı Fetiye Çetin de yaptığı konuşmasında, suyun kültürlerin aynası olduğunu belirterek, "Su kültürü, arkasında bulunan kültürün aynasıdır derler. Bu gün, bu kültürün Ermeni mimarisine özgü, çok gözlü çeşmelerin özgün bir örneği. Bu çeşmeler arakasındaki kültürü, büyüklüğü ve geçkinliği konusunda bize ipucu sunuyorlar. ve bu kültürün pek çok örneği gibi bu çeşmeler de, kendi haline bırakılsalardı, eğer iki yıl içerisinde yok olacaklardı. Biz bu çeşmeleri gördüğümüz andan itibaren bir hayal kurduk. Bu çeşmelerin restorasyonunu gerçekleştirmeliydik ve bu hayalimizi gerçekleştirmek için 2009 yılında çıktığımız yolculuğun bugün çok önemli bir durağındayız. Bu yolculuğumuzda bize yol arkadaşlığı eden sevgili Habap'lı (Ekinözü) dostlarımıza Avrupa'dan, Ermenistan'dan, Türkiye'den gelerek restorasyon yapım sürecinde, canla başla çalışan gönüllülerimize maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen dostlarımıza, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere katkı sunan tüm vakıf ve kuruluşlara çok değerli katkıları ve destekleri için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Katkı ve desteklerinden dolayı Kovancılar Kaymakamı Sayın Selçuk Aslan ve Kovancılar Belediye Başkanı Bekir Yanılmaz'a teşekkür eden Avukat Çetin, "Restorasyonu başardık ancak başarımız bundan ibaret değil. Bu ülkede toplumun çoğunluğunun başaramadıklarını biz burada başardık. Biz Kürtler, Ermeniler, Türkler birlikte çalışarak, birlikte üst üste koyduğumuz taşlarla, kuruyan çeşmelerden suları yeniden akıttık. Birbirimize dokunarak, birbirimizi tanıyarak, ön yargılarımızdan kurtulduk, korkularımızın esaretinden özgürlüğe kavuştuk. Hikayelerimizi paylaşarak, kendimizden başkalarının acılarını öğrendik, unuttuklarımızı birlikte hatırladık, bağırmadan ve kavga etmeden konuşmayı ve tartışmayı öğrendik. Acılarımızı ve hikayelerimizi paylaşmanın dönüştürücü ve iğleştirici gücüne hep birlikte tanık olduk. Bu ülkede çoğunluğa sunulmak üzere toprağa çok değerli bir tohum attık, bu tuhum yeşersin umut olsun, tüm ülkeye yayılsın. Düşmanlığın birbirine ve tarihi yok saymanın yerine barış, dostluk ve sevgi alsın diye sevgi ile" şeklinde konuştu.

Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan ise köylülerden bu güzel etkinliği gelenekselleştirmelerini istediğini ifade ederek, "Bugün büyük bir güzelliğin taçlandırılmasına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bundan yaklaşık altı ay önce çeşmelerin restorasyonu tamamlandı, açılışı yapıldı. Bu açılış ile beraber belki gelenekselleşecek. Köylülerimizden özellikle istirham ediyorum. Bu güzel coşku ile kutlamalar geleneksel hale getirilsin. Güzel insan topluluğu her daim, bir araya toplansın, halaylarda, el elle tutuşalım, konuşalım, acılarımızı paylaşalım. Konuştukça belki birbirimizi anlayabilecek hale geleceğiz. Bu bir adım, güzel bir adım. Tarihte her bir güzellik, ilk adımın atılması ile başlamıştır" ifadelerini kullandı.

RAKEL DİNK, GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Son olarak konuşan Hrand Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, Hran Dink'in elleriyle tutuşturduğu yüzleştirme meşalesi için buraya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bugün o meşalenin tutuşturmanın devamlılığını yaşıyoruz. Bugün bu çeşmenin sularında birleştik. Bugün buraya hepimiz çok yoğun duygular ile geldik. Tanrının sözünden ben, bir söz söylemeden geçemiyorum; Diyor ki; 'kulaklarda fısıltı ile söylenen her şey damalarda bağırılacaktır. Hiç bir şey gizli kalmayacağı gibi hiçbir gerçek de gizli kalmaz, örtülemez.' Bugün o fısıldanan şeyleri bu çeşmenin damında seslendirmeye geldik. Kaybettiklerini, ellerinden alınanları, sevdiklerinden nasıl bir vahşetle koparıldıklarını fısıldadılar birbirlerine. Artık olmayan kültürlerini, anılarını ve hiçbir zaman kullanamayacakları dillerini, dinlerini fısıldadılar birbirilerine. Yad ediyoruz çekilen acıları. Bütün ülkenin, 73 milyon insanın hissetmelerini, anlamasını arzu ediyoruz. Ta ki bir daha insan, insana bir soy, başka bir soya bir ülke, başka bir ülkeye, ülke insanlarına reva görmesin çekilenleri. Acı çektirmesin kimseye, kimseye öldürmek için değil, yaşatmak için gayret etsin herkes."

Rakel Dink, konuşmasını yaparken elleri titredi ve göz yaşlarını tutamadı. Yapılan konuşmaların ardından sahne alan Kardeş Türküler, bir birinden güzel parçalarıyla törene katılanlara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close