Rahim Ağzı Kanserini Önlemek Elinizde
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dr.
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dr. Berrin İlhan, ölümle sonuçlanabilen rahim ağzı kanserinin, erken teşhisle önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çekerek, 30-65 yaş arasındaki her kadının yılda bir kez mutlaka PAP Smeer Testi yaptırması çağrısında bulundu.
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birimi, il genelinde rahim ağzı kanserine yönelik smeer taraması başlattı. Kadınlara, ücretsiz olarak PAP Smeer Testi'nin de yapıldığı tarama konusunda İHA muhabirine açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dr. Berrin İlhan, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü ve erken teşhisle tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Bu kapsamda, Mersin genelinde 30-65 yaş arasındaki kadınlara, rahim ağzı kanserine yönelik smeer taraması başlattıkları bilgisini veren Dr. İlhan, amaçlarının, kadınlarda bu konuda farkındalık yaratmak olduğunu kaydetti. Tarama çerçevesinde, her kadının yılda bir kez yaptırması gereken smeer testini de ayaklarına kadar giderek ücretsiz yaptıklarının altını çizen Dr. İlhan, "Karınlarımızın, aile sağlı merkezlerine (ASM) gelip ücretsiz olarak bu testi yaptırmalarını istiyoruz. Bunun için Mersin genelinde çalışmalarımıza başladık. Temmuz ayında Bozyazı ilçesi Tekmen beldesindeki ASM'de üç gün boyunca kadınlarımıza bu kanseri anlatıp, test yaptık ve 218 kadına ulaştık. Bu ay içerisinde de Kızkalesi ve şu anda Mezitli ilçesi Nafiz Çolak ASM'de taramalarımız devam ediyor. Merkezde ise Eylül ayında Toroslar ilçesinde Akbelen ASM, Süleyman Gök ASM ve Çukurova ASM'de taramalara başlayacağız" dedi.
Kadınların, belirlenen ASM'ler dışında Toroslar ilçesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde de (KETEM) ücretsiz olarak bu testi yaptırabileceklerini belirten İlhan, 2013 yılından itibaren Mersin genelindeki tüm ASM'lerde de ücretsiz testlerin başlayacağını bildirdi. Mersin KETEM'de 2 ebe, 3 hemşirenin bu taramalarla ilgili görevlendirildiğini ifade eden Dr. İlhan, bu görevlilerin hem merkezde hem de sahaya çıkıp kadınların ayağına kadar giderek, rahim ağzı kanserini anlattıklarını, onay almaları durumunda da testi uyguladıklarını aktardı. Smeer alınması için belli koşullar gerektiğine işaret eden İlhan, "Kadınların kanamasının olmaması, son iki gün cinsel ilişkiye girmemesi, iki gün öncesine kadar fitil, krem veya bir enfeksiyonu varsa ilaç kullanmaması bizim için önemli. Bu tür kriterleri uygunsa ve test yaptırmak isterse hemşire hemen bir sürüntü şeklinde smeeri alıyor. Sonucu bir hafta-15 gün içerisinde kendilerine bildiriyoruz. Anormal bir durum varsa beklemeden hemen onlara ulaşıyoruz ve gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz" diye konuştu.
Mersin KETEM'de 2011 Haziran-2012 Mart arasında 2 bin 172 smeer testi yapıldığını bildiren Dr. İlhan, bunlardan 12'sinin şüpheli bulunduğunu, 4'ünün ise ileri tetkik için Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildiğini söyledi.
"HER KADIN YILDA BİR KEZ MUTLAKA SMEER TESTİ YAPTIRSIN"
Rahim ağzı kanseri ile ilgili bilgiler de veren ve kadınları uyaran Dr. İlhan, rahim ağzı kanserinin, her kadını yakalayabildiğine ama cinsel yönden aktif veya çok fazla partneri olan kadınlarla human papilloma virüs olanların risk grubunda bulunduğunun altını çizdi. Normalde herhangi bir şikayeti olmayan 30-65 yaş arasındaki kadınların bile yılda bir defa mutlaka smeer testi yaptırmalarını öneren Dr. İlhan, "Rahim ağzı kanserinin çok belirtisi yok ama özellikle menopozdaki kadınlarda birden kanama ile kendini gösterebiliyor. Menopozdaki bir kadın anormal bir kanaması olduğunda veya kasıklarda normalde olmayan aşırı derecede ağrılar olduğunda, anormal akıntılarla karşılaştığında mutlaka smeer testi yaptırmalı" ifadelerini kullandı.
Rahim ağzı kanserinin aşırı sık görülen bir kanser olmadığını, ancak görüldüğü zaman ölümle sonuçlanabilen bir kanser olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerde 3. sırada yer aldığını belirten Dr. İlhan, şöyle devam etti:
"Bizim amacımız önlenebilir olduğu için erken yakalamak. Eğer erken yaşta yakalanmış olursa ve testini yaptırmadan ortaya çıkarsa kadının rahmi alınıyor ve çocuk doğurma şansını kaybedebiliyor. Kadınlar bu testi yaptırmak konusunda biraz çekiniyorlar. Kadınlarımız, smeer testinin çok agresif bir test olduğunu düşünüyorlar ama aslında çok basit, sadece bir sürüntü alınmasından ibaret olduğunu bilseler belki çok daha rahatlıkla yatırabileceklerine inanıyorum. Utanma da söz konusu olabiliyor ama kanserin önemini ve çok sık görülmese de çok hızlı ilerleyen ve ölümle sonuçlanabilen çok agresif bir kanser olduğunu belirttiğimiz zaman kadınlarımız ikna oluyor."
"KADINLARIMIZ KENDİLERİNE DEĞER VERSİNLER"
Sağlık çalışanları olarak halkın ayağına gitmeye hazır olduklarını vurgulayan Dr. İlhan, istedikleri tek şeyin biraz daha fazla duyarlılık olduğunu kaydetti. Rahim ağzı kanserinin kadınların tüm yaşamını, aile ve cinsel yaşamını derinden etkilediğine dikkat çeken Dr. Berrin İlhan, kadınların kendilerine değer vermelerini isteyerek şunları söyledi:
"Kadınlarımız ne kadar çok kendilerine değer verirlerse çocuklarına, eşlerine ve ailelerine o kadar değer vereceklerdir. Kadın eğer hastaysa evde herkes hastadır, kadın kanserse evde herkes kanserdir. O yüzden kadınımızın sağlığı daha önemli. Önlenebilir bir kanserken niye biz bunları göz ardı edelim? Bu arada, mahremiyete de kesinlikle gerekli önemi veriyoruz. Her kadının mahremiyeti kesinlikle korunuyor, bilgiler kesinlikle gizli tutuluyor ve sadece kadının kendisine veriliyor. Bizim kadınlarımızdan beklentimiz; yapılan bu taramaya ilgi göstermeleri ve katılmaları. Kanserin 'kanserden korkma, geç kalmaktan kork' diye klasik bir sloganı var. Bu kapsamda rahim ağzı kanserinde de en önemli unsur erken teşhis. Rahim ağzı kanserini erken safhada yakalayabilmenin tek yolu da PAP Smeer Testi yaptırmak. Bu nedenle kadınlarımız, bu testi mutlaka yaptırsınlar."
Dr. İlhan, tarama programıyla ilgili tüm bilgilere Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün internet sitesinden ulaşabileceğini de sözlerine ekledi. - MERSİN