Haberler

Psikolojik Engeller Aldırılmalı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Canda Özür Olmaz Platformu Dünya Engelliler Günü kapsamında "Engellilerde Erişelebilirlik ve Ulaşılabilirlik" başlıklı sempozyum düzenledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan 8,5 milyon engelli vatandaşın sorunlarının ele alındığı programda engellilerin canlı performansı ayakta alkışlandı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumdaki psikolojik engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde yeni oluşturulan Canda Özür Olmaz Platformu, Dünya Engelliler Günü kapsamında "Engellilerde Erişebilirlik ve Ulaşılabilirlik" sempozyumu düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma engelli ve aileleri de katıldı.

Program Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan'ın konuşması ile başladı.

Toplumda engellilere karşı yanlış bir algı olduğuna dikkat çeken Tarhan, bu algının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 3 Çeşit engelli var diyen Tarhan, bunların fiziksel, zihinsel ve psikolojik engelliler olduğunu kaydetti.

Engelli kişilerin deha adacıkları olduğunu belirten Tarhan, dehaların ortaya çıkarılmasıyla muhteşem sonuçların görüleceğini ifade etti. Tarhan şunları dile getirdi:

"Bir insanın özeline, özrüne ve kutsalına dokunulmamalıdır. Önemli olan iç dünyamızdaki engeli aşmaktır. Baharda Davranış Bilimleri Fikir Festivali düzenleyeceğiz. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek. Orada Engelleri aşmada yapay zeka konusunu ele alacağız. Lise öğrencilerinde bu yönde projeler isteyeceğiz. Tarihimize baktığımızda bacağı kırık kuşlar için dahi vakıf kurulmuş. Bugün ise engellilere karşı ön yargılı bir topluma büründük. Bunu üniversitelerle aşmamız gerekiyor. O nedenle bu gibi etkinlikler çok önemli.'

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk'ün yaptığı programa İstanbul Engelliler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Nurullah Yücel, Beyaz Ay Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Çelenk ile İstanbul Eski Milletvekili Lokman Ayva da katıldı.

Toplumun engelliye ulaşma engeli var!

Nurullah Yücel, toplumun engelliye ulaşmak gibi bir engeli olduğuna dikkat çekerken, Mehmet Çelenk, günümüzde engellilerin karşı karşıya kaldığı fiziksel, ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarındaki sorunlara vurgu yaptı. Çelenk, engellilerin aile kurma, eş bulma gibi engelleri olduğunu söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşın yaşadıkları sorunların birçok yönüyle konuşulduğu, tartışıldığı programda İstanbul Eski Milletvekili Lokman Ayva da fırsat verilmesi halinde engellilerin her işi kolaylıkla yapabileceğinin altını çizdi.

Programda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehteran ekibinin performansı ayakta alkışlandı.

Engeller kalkacak, engelliler hayata karışacak

Türkiye'nin davranış bilimleri ve sağlığı alanındaki ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, bu kez toplumda çeşitli zorluklar yaşayan engelli vatandaşların hayata katılımlarını sağlamak amacıyla yeni bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.

Canda Özür Olmaz Gençlik Platformu, Üsküdar Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi sorumluluğunda, Genç Beyinler Akademisinin desteğiyle kuruldu. Platform, toplumun yüzde 12'sini oluşturan yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşın daha iyi şartlarda yaşaması için çalışmalar yürütüyor.

Üsküdar Üniversitesi Canda Özür Olmaz Gençlik Platformu, engellilerin toplumda eşit muamele, itibar, yaşamlarını idame ettirme, toplumun bir parçası olma ve toplumla barışık yaşamalarını sağlamak amacından yola çıkılarak kuruldu.

Sürekli Eğitim Merkezi sorumluluğunda Genç Beyinler Akademisi'nin desteğiyle kurulan platform, toplumda engelli bireylere ilişkin farkındalık yaratarak engelli bireyler ve engellilik kavramları üzerine pozitif bilinç oluşturmayı, engellilik kavramı ve engelli bireyler için toplumda sosyal kalkınmayı, engelli bireylerde özgüven duygusu artırarak engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyor.

Rehabilitasyon desteği verilecek

Dışlanmaya maruz kalan engellilerin yaşadığı psikolojik örselenmeye karşı çalışmalar da yapacak olan platform, engelli sorunları karşısında onlara sosyolojik ve psikolojik destek ile rehabilite desteği de sunacak.

Uyum seminerleri düzenlenecek

Platform, Mustafa Özyurt başkanlığında Dr. Nebiye Yaşar, Fatma Sena Öztürk ve Beste Sevgi Öztürk'ün çalışmalarıyla uyum seminerleri de düzenleyecek. Çalışmalarda engellilere kendini ifade etme ve aileleriyle karşılaştıkları sorunlarla baş edebilme yetisinin kazandırılması, toplumun engellilik konusunda bilinç düzeyinin artırılması ve bu konuda duyarlılığın oluşturulması hedefleniyor.

Engelleri kaldıran projeler hayata geçirilecek

Kısa, orta ve uzun vadede birçok projeyi hayata geçirmeyi hedefleyen platformun projeleri arasında sesli kütüphane, zihinsel ve otistik engelliler için spor merkezi, engelli ve engelli aileleri için engelli çocuklarla iletişim eğtimi, engelli bakıcısı eğitim programı ve engelsiz okul projeleri bulunuyor.


Can hep aynı can onda özür olmaz

Platform engellilerin toplumda üreten bireyler olarak varolmalarını, toplumda hak ettikleri saygın yerleri almalarını sağlamak ve bu alanda öncü olmayı hedeflerken topluma önemli bir mesaj da veriyor: 'Canı tanımlamak zor ama şiüphesiz ruhtan bir parça. Bildiğimiz o ki can latif, can aziz, can kutsal. Onda en küçük bir kusur, en ufak bir özür, en hafif bir maraz bulunmaz. Bedenlerimizdeki hiçbir kusur onu gölgeleyemez. Hiçbir eksiklik ya da fazlalık ona sirayet edemez. Can hep aynı can, onda özür olmaz öyleyse özür bakışlarımızda, engeller düşüncelerimizde..'

İşaret Dili Korosu'nun konser verdiği sempozyum Sıra Gecesi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close