Haberler

Projeler Pazara Çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından Türkiye'de son 10 yılda pozitif gelişmeler olduğunu ifade ederek, "2023'te milli gelirin yüzde 3'ünün Ar-Ge'ye ayrılması, bunun"...

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından Türkiye'de son 10 yılda pozitif gelişmeler olduğunu ifade ederek, "2023'te milli gelirin yüzde 3'ünün Ar-Ge'ye ayrılması, bunun yüzde 2'sinin özel sektöre tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu hedeflerin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için yapılacak çalışmalarda önemli bir itici güç olduğunu inanıyoruz" dedi.

UTİB ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ortaklığında düzenlenen 5. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı başladı. İnovasyon ekonomisine geçişin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir istikrarlı bir yapıya sahip olabilmesi ve dünya ekonomisinde hak ettiği yeri alabilmek için bu yıl beşincisi gerçekleşen pazarda 294 proje yer aldı. Akademisyenler, profesyoneller, tekstil mühendisleri, tasarımcılar ve öğrenciler ve sektör temsilcilerinden oluşan yerli ile yabancı konuklar projeleri takip etti.

Herkesin gurur duyduğu bir Bursa'nın oluşacağını belirten UTİB Başkanı İbrahim Burkay, "Araştırmadan geliştiremiyor, geliştirmeyince de ürünleri firmaları bir üst lige çıkartma başarısını gösteremiyoruz. Yenilikçiliğe dayanmayıp sadece ham maddeye sahip olmakla güçlü ekonomiye sahip olunmuyor.

Bir şehrin yarını o şehrin girişimcilerinin ve yöneticilerinin ufku ile sınırlıdır. Şehrimizi küresel ekonomide söz sahibi yapacak girişimlere ihtiyacımız var. Savunma, havacılık, otomobil, teknik tekstiller, makine, gıda sanayinin serpildiği, girişimcilerin büyüdüğü pek çok sektörde nitelikli ihracat ile milyarlarca dolar kazanan, herkesin mutlu olduğu bir Bursa olacak. Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından ülkemizde son 10 yılda pozitif gelişmeler oluyor. 2023'te milli gelirin yüzde 3'ünün Ar-Ge'ye ayrılması, bunun yüzde 2'sinin özel sektöre tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu hedeflerin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için yapılacak çalışmalarda önemli bir itici güç olduğunu inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin 90 yıl önce var olma mücadelesi verdiğini vurgulayan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, "Bugün, 10 yıl sonra dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı konuşuyoruz. Türkiye bugünlere siyasi

ve sosyal inovasyonla geldi. Artık ekonomide gerçek anlamda inovasyon dönemi başladı. Türkiye 2023 yılına kadar orta ve ileri teknolojide Avrasya'nın merkezi olmayı hedefliyor. Ülke olarak dünya tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı içinde yüzde 3.6'lık bir paya sahip. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında 3'üncü, pamuk üretiminde dünyada 7'nci, pamuk tüketiminde dünyada 4'üncü, elyaf ring iplik üretiminde dünyada 5'inci, open-end iplik üretiminde dünyada 4'üncü ve organik pamukta 2'nci sırada yer alıyor" açıklamasını yaptı.

Sektörde klasik üretimi teknolojik üretime çevirip küresel markalara sahip olunmasını isteyen Parseker sözlerini şöyle sürdürdü:

"19. yüzyılda batılı ülkelerin ileri sanayileşme ve zenginleşme dönemine geçişinin en önemli basamağı olan tekstil ile konfeksiyon sektörü bugün bizim refah devletine geçiş sürecimizin en büyük kozlarından biri olabilir. Bursa'nın meydan okumada çok önemli bir işlevi var. 15. yüzyılda coğrafyanın tekstil merkezi olan Bursa, bugün bu alanda Türkiye'nin önder şehri. BTSO olarak bu sebeple uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'nı yürekten destekliyoruz. Bursa, Türkiye'de üretim kalitesi, girişim beceresi ve teknoloji seviyesi en yüksek kentlerin başında geliyor. İhracatımızın dörtte üçünü gelişmiş

AB ülkelerine yapmışız. Geçen hafta teknoloji geliştirme bilgileri performans endeksi yayınlandı. ULUTEK, 32 aktif teknopark arasında 6'ncı sırada yer aldı. Ama Ar-Ge'de açık ara birinciyiz. Sanayici sicil katılımlarına göre Bursa'da sanayi sektöründe çalışan toplam personelin yüzde 2.2'si kalite kontrol biriminde, binde 7'si de Ar-Ge'de istihdam ediliyor. Bursa dört büyük il arasında ihracatçı sayısının ithalatçı sayısından fazla olduğu tek şehirdir".

Dünyada bütün ülkelerin güçlü olmak istediğini söyleyen Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, "Bizde güçlü ve itibarlı olmak istiyoruz. Ülkemizin bu noktada büyük hedefleri var. Türkiye bu hedeflere giden yolda emin adımlarla ilerliyor. Bu hedeflere ulaşmak kolay olmayacaktır. Bizim model aldığımız ülkelere baktığımızda hepsi aynı yolda ilerliyor. Ar-Ge ve inovasyonu işin içine koyarak sabırla çalışmak gerekir. Biz o yoldayız. Bursa'nın Türkiye içerisinde ayrı yeri var. Bu pazar Bursa'da yapılıyor. Bursa ülkemizin geldiği noktada önemli rol üstlenmiştir. Yarın da bu yolu izleyecektir. Büyük hedeflere ulaşacağız diyorsak, bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeliyiz. Biz gücün hakim olduğu değil, hakkın hakim olduğu, dünyada yaşamak istiyoruz. Onun için haklının güçlü olması gerekir" şeklinde konuştu.

İHA VE TÜRKİYE GAZETİSİNE TEŞEKKÜR BELGESİ

Protokol konuşmalarının ardından projelere destek veren yerel ve ulusal basın dünyasına ödül verildi. Projeye destekleri ve katkılarından dolayı Türkiye gazetesi ve İhlas Haber Ajansı'na (İHA) ödül verildi. Ödülü İHA ve Türkiye gazetesi adına İHA Bursa Bölge Müdürü İrfan Altıkardeş aldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title