Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Profesör Ünlü: Yüksek D Vitamininde Kanser Riski Var

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Selçuk Üniversitesi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Ali Ünlü, "Vücutta her şeyin fazlası zarar."

Konya Selçuk Üniversitesi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ünlü, "Vücutta her şeyin fazlası zarar. D vitamin düzeyinin ne durumda olduğunu bilmeden takviyeye başlamak oldukça risklidir. Yüksek D vitamini düzeylerinin pankreas kanserine yol açtığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da açıklandı" dedi.

Türkiye'nin bulunduğu enlemden dolayı yeterince güneş enerjisi aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ünlü, şunları söyledi:

"Güneşin yoğun olarak hissedildiği 5 saatlik periyotta, yaklaşık 10 dakika elimiz, kolumuzun ön kısmı ve yüzümüzün güneş görmesi, bizim 3-4 günlük D vitamini stokunu sağlıyor. Bu yüzden dışarıdan D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulmuyor. Ama özellikle yeni doğan bebeklerin tek besin kaynağı anne sütü ve yeterince güneş enerjisi alamadığı için özellikle kış aylarında doğan bebeklerimizde, D vitamini eksikliği görülmektedir. Bebek doğduktan sonra 1 hafta ile 10 gün süresi içerisinde D vitamini uygulaması yapılıyor. Bebeklerin haricinde 65 yaş üstü yetişkin bireylerin yeterince hareket etmedikleri için riskli grup içerisinde bulunuyor. Kalsiyumla birlikte kemik hastalığından korumak amacıyla D vitamini verilebiliyor. Bu iki grup ciddi risk altında. Bunun yanında gebelik veya emzirme dönemindeki anneler D vitamini alabilir."

D VİTAMİNİ DÜZEYİ YÜKSEK OLMASI KANSERE NEDEN OLUYOR

Halk arasında D vitaminin her derde deva olarak görüldüğünü, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vücutta her şeyin fazlası zarar. D vitamin düzeyinin ne durumda olduğunu bilmeden takviyeye başlamak oldukça risklidir. Yüksek D vitamini düzeylerinin pankreas kanserine yol açtığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı ve bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. D vitamini her derde devadır diye bu tür takviyelerin alınması faydasından çok ciddi zararları olabilmektedir. Yazın güneşe daha sık maruz kaldığımız için D vitamini düzeylerimiz daha yüksek olurken, kışın daha düşük görülmektedir. Halkımız bilinçlenmesi gerekiyor. Özellikle hareketsizlik, sigara, aşırı alkol alımı ve obezite, D vitamini düşüren faktörler arasında gözüküyor. Vitamin düzeyini ölçmekte çeşitli testler var. Bu testler farklı sonuçlar verebiliyor.Yaygın olarak kullanılan kromatografi analiz tetkiki ile ölçülüyor."

Prof. Dr. Ali Ünlü, vücudumuzdaki D vitamininin yüzde 80'inini dışarıdan güneş ışınları aracılığıyla cildimiz sayesinde sağlandığını, geri kalanının da yağlı balıklar, karaciğer, et ve süt ürünlerinden alındığını söyledi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title