Haberler

Profesör Tan: Nüfusun Yüzde 45'i Baş Ağrısı Çekiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, Türkiye'de nüfusun yüzde 45'inin baş ağrısı, yüzde 16'sının da migren ağrısı çektiğini söyledi.

Türk Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, Türkiye'de nüfusun yüzde 45'inin baş ağrısı, yüzde 16'sının da migren ağrısı çektiğini söyledi.

TND tarafından Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Rixos Sungate Otel'de 21-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve yaklaşık 1700 uzmanın katıldığı 50'nci Ulusal Nöroloji Kongresi'ne ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Kongrenin ve TND'nin Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, kongrede multipl skleroz, hareket ve yürüme- denge bozuklukları, baş ağrısı, epilepsi, nöroimmünoloji, beyin damar hastalıkları, çocuk nörolojisi, nöropatik ağrı gibi konularda son gelişmelerin paylaşıldığını söyledi.

2014 YILI BEYİN YILI

Bu yılki kongrenin önemli boyutunu 2014 Avrupa Beyin Yılı kapsamında düzenlenen kampanya unsurlarının oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Ersin Tan, "Avrupa Beyin Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından 2014 yılı 'Avrupa Beyin Yılı' ilan edildi. Beyin yılı kapsamında ülkemizde de beyin hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılması ve toplumu koruyucu önlemlerin alınması için Türk Nöroloji Derneği tarafından 'Türkiye Beyin Yılı' projesi başlatıldı. Kongremiz sırasında beyin yılı boyunca gerçekleştirilen etkinlikler katılımcılarla paylaşılacak" dedi.

'İKİ KİŞİDEN BİRİ BAŞ AĞRISI ÇEKİYOR'

Türkiye'de nüfusun yüzde 45'inin baş ağrısı, yüzde 16'sının da migren ağrısı çektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ersin Tan, baş ağrısının Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, özürlülüğe yol açan hastalıklar arasında ilk 10'da yer aldığını kaydetti. Dünyadaki tüm doktorlara başvuruların yüzde 4'ünün baş ağrısına bağlı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tan, migren hastalarının yüzde 90'ının hayat kalitesinin etkilendiğini, yüzde 30'unda da önemli derecede işgücü kaybı meydana geldiğini belirtti. Migren hastalarının yüzde 25'inde baş ağrısının orta- ileri derecede engellilik yarattığını anlatan Prof. Dr. Tan, başı ağrıyan kişinin işe gidemediğini, gitse bile verimli çalışamadığının altını çizdi.

Beyin, damar hastalıklarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölüme neden olan hastalıklarda ikinci sırada geldiğini, bu hastalıkların sakat bırakmada ise birinci sırada olduğuna değinen Prof. Dr. Tan, beyin hastalıklarının toplam sağlık harcamalarının 5'te 1'ini oluşturduğunu vurguladı.

'YAPAY KALP VAR, YAPAY BEYİN YOK'

Türkiye'de yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası, 750 bin epilepsi (sara) hastası, 100 bin Parkinson hastası, 30 bin civarında da MS hastası bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tan, şöyle devam etti:

"İstatistikler, hayatımız boyunca 1 kez sara nöbeti geçirebileceğimizi gösteriyor. Amacımız, nörolojik hastalıklar giderek artarken sağlıklı yaşlanmak. Unutulmamalıdır ki sağlıklı beyin, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurdur. Beynimizin bir yedeği yok. Yapay kalp var ama yapay beyin yok. Bu nedenle beynimizi sevmeli, onu iyi korumalıyız. Bu nedenle yılda bir kez mutlaka nörologa gidilmesini öneriyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

A Milli Takımımız, Uluslar Ligi play-off turunda Macaristan ile eşleşti

A Milli Takım'ın Uluslar Ligi play-off rakibi belli oldu

Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

title