Profesör Küçükusta: Zehirlenmeler Sıvı Cıvanın Buharlaşmasından
Emekli olduğu 2008'den bu yana kendi muayenehanesinde çalışan Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta, son günlerde okullarda görülen cıva zehirlenmelerinin cıva küreciklerine temastan değil, buharlaşmadan kaynaklandığını söyledi.Prof.Dr.Ahmet Rasim...
Emekli olduğu 2008'den bu yana kendi muayenehanesinde çalışan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, son günlerde okullarda görülen cıva zehirlenmelerinin cıva küreciklerine temastan değil, buharlaşmadan kaynaklandığını söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, cıvanın insan vücudunda hiç bulunmaması gereken bir madde olduğunu kaydederek, "Cıva, evlerde pil, termometre, barometre, ampul gibi eşyalarda bulunur. Amalgam diş dolgularında, bazı aşılarda (tiomersal) ve antiseptik solüsyonlarda da cıva vardır. Cıvanın insan sağlığına etkileri cıvanın kimyasal bileşimine (sıvı, inorganik veya organik bileşikler) ve maruziyet yollarına göre değişir" dedi.
Öğrencilerin zehirlenmesine neden olan cıva türünün, sıvı civa olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, şunları söyledi:
"Ağır metallerden olan cıva oda ısında sıvı halde bulunur, serbest kaldığında kolayca buharlaşma özelliğine sahiptir. Okul laboratuvarında şişe içinde bulunan metalik cıvadır. Kapalı kap içinde bir zararı olmayan cıva, serbest kaldığında küçük kürecikler haline gelir. Bu cıva küreciklerinin ağız yoluyla alınması veya deriye temasının sağlık açısından bir önemi yoktur. Mesela, bir termometrenin ağızda kırılması sonucu bir miktar cıva yutulabilir fakat bunun zararlı bir etkisi olmaz. Asıl zararlı olan bu cıva kürelerinin bir süre sonra buharlaşmaya başlamasıdır. İşte öğrencilerde tarif edilen bu zehirlenme tablosu cıva buharın solunması sonucudur. Cıvanın miktarı ne kadar fazla ve ne kadar uzun süre solunmuşsa zararları da o kadar çok olur."
KAPALI ORTAMDA ZEHİRLENME DAHA FAZLA
Kapalı, havasız ve sıcak ortamlarda sıvı cıvanın buharlaşmasının ve zehirlenme etkisinin daha fazla olacağını vurgulayan Prof. Dr. Kücükusta, şu bilgileri verdi:
"Cıva genel manada tüm vücut için zararlı etkiler gösterirse de özellikle beyin, böbrek ve akciğerlerde meydana gelen hasar daha çoktur. Cıva buharı soluyanlarda ellerde titreme, sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, sersemlik, ağızda metalik tat hissi, kas ağrısı ve seğirmeleri, baş ağrısı, uyuşmalar gibi sinir sistemi belirtileri ön plandadır. Yoğun miktarda cıva buharı soluyanlarda öksürük, göğüste yanma ve nefes darlığı gibi şikayetler ile bulantı ve kusma da görülebilir. Böyle bir durumda cıva buharına maruz kalan herkesin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekir." - Kayseri