Profesör Kızılot: Büyükşehirle Birlikte Vergi de Yüzde 100 Artacak
Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof.Dr.Şükrü Kızılot, Balıkesir Ticaret Odası'nın (BTO) yeni Türk Ticaret Kanunu'nun son halini değerlendirmek ve açıklık getirmek üzere düzenlediği konferansa katıldı.Prof.Dr...
Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Balıkesir Ticaret Odası'nın (BTO) yeni Türk Ticaret Kanunu'nun son halini değerlendirmek ve açıklık getirmek üzere düzenlediği konferansa katıldı. Prof.Dr. Kızılot, yeni büyükşehirlerin kurulmasıyla bu kentlerdeki vergilerin de artacağını söyledi.
Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki konferansın açılış konuşmasını yapan BTO Başkanı Mahmut Yavuz, değişen yasa hakkında kısa bilgiler verirken, işadamları olarak öncelikle Yeni Türk Ticaret Kanunu'na hakim olmak gerektiğini vurguladı.
Ankara Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı da olan Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, konuşmasına Balıkesir'in büyükşehir olacağını anımsatarak başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olunca kentteki tüm evlerin, büroların, dükkanların, mağazaların, arsaların vergisinin yüzde 100 oranında artacağını belirten Prof. Dr. Kızılot, "Bu bildiğiniz gibi kanundan gelen bir düzenleme. Emlak Vergisi Kanunu'nun 8 ve 18'inci maddelerinde 'Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan gayrimenkullerin emlak vergisi oranı yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanır' deniyor. Dolayısıyla olayın size ilk yansıması vergilerin artması olacak" dedi.
KÜÇÜK ESNAF GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİ OLACAK
Büyükşehir uygulamasının küçük esnafı da yakından ilgilendirdiğini anımsatan Prof. Dr. Kızılot, "Bildiğiniz gibi basit usüle tabi mükellefler var. Örneğin bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, kuruyemişçi, peynirci. Bunlar artık basit usüle tabi olamayacak. Bu uygulama kalkıyor. Basit usülde 'defter tutma' diye bir olay yok. Bunlar gerçek usülde gelir vergisi mükellefi olacak. Defter tutmayla tanışacak. Üç ayda bir geçici vergi beyannamesi verecek. Bunlar da artık olsun. Ne de olsa büyükşehir oluyorsunuz artık" dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun iş dünyasına çok büyük değişiklikler getireceğini belirten Prof. Dr. Kızılot, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tam 56 yıl sonra Türk Ticaret Kanunu değişti. 56 model bir otomobil varmış. Bazen Türk filmlerinde görüyoruz. Şimdi onun yerine sıfır kilometre bir otomobil geliyor. Yepyeni bir Ticaret Kanunu geliyor. Son derece olumlu yönleri olan, pozitif etkiler yaratabilecek bir kanunla karşı karşıyayız. 56 model bir otomobille sıfır kilometre bir otomobili kıyasladığınızda aradaki farkı tartışmak mümkün değil. 56 yılından bu yana dünyada da Türkiye'de de teknolojiden bilime, şirket yönetimlerinden yasa değişikliklerine kadar bir çok önemli değişiklik oldu. Yeni Türk Ticaret Kanunu çok büyük bir ihtiyaçtı. Bu nedenle zaman zaman fikir ayrılığına düşülen mecliste görüşbirliğine varıldı. Tüm siyasi partiler bu kanunun bir an çıkması için anlaşmaya vardı. Kanun meclisten jet hızıyla geçti."
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun olumlu yönlerinin daha fazla olduğunu, eksiklerin de Haziran ayındaki son değişiklikle giderildiğini söyleyen Prof. Dr. Kızılot, "Bana göre iyi de oldu. Eski şekliyle uygulama şansı oldukça zordu" dedi.
TEK KİŞİLİK A.Ş. KURABİLİRSİNİZ
Yeni kanunda belki de en önemli madde tek kişilik şirketle ilgili" diyen Prof. Dr. Kızılot, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Anonim şirket olayı gündeme geldiğinde insanlar 'Beş tane güvenilir adamı nereden bulacağız. Anonim şirket iyi ama beş kişiyi bulmak çok zor. Limited şirket bizim şartlarımıza daha uygun. Şirketin yüzde 99'u benim, diğer hisseler eşimin, çocuklarımın olur' diye limited şirketi tercih ediyordu. Şimdi yeni kanunla tek kişilik anonim şirkete müsade edildi. Her ne kadar anonim ismi ile bir kişi çelişiyor ise de bir kişilik anonim şirket kurulabilir. Sizler de var olan şirketlerinizi de tek kişiliğe dönüştürebileceksiniz. Limited şirketler de tek kişilik olabilecek. Beş kişilik bir anonim şirketin tek kişilik bir şirkete dönüşmesi nasıl olur? Çok kolay. Diğer dört kişi hisselerini diğer kişiye satacaklar ve tek ortak olacak. İlk bakışta çok kolay ancak dikkat edilmesi gereken ince bir nokta var. Ülkemizde anonim ve limited şirketlerin yüzde 90'ı belki daha fazlası aile şirketidir. O nedenle bu şirketlerin büyük bir kısmında hisse senedi bastırılmamıştır. Çünkü aile şirketi olduğu için buna gerek duyulmamıştır. Hisse senedi bastırılmıyor ama hisse devri yapılması gerekiyor. Hissenin devri 5 yıl sonra da yapılmış olsa, 10 yıl sonra da yapılmış olsa değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabii. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, hisse devrinden doğan kazanç gelir artışı kazancı olarak vergiye tabiidir. Bu kazanç çok yüksek bir kazanç da olabilir. Şirket eski bir şirkettir, yüzbinlerce, milyonlarca kazanç çıkabilir. Bu noktada ne yapmak gerekiyor? Eğer anonim şirkette olmayan hisse senedi bastırırsanız veya geçici ilmuhaberleri bastırırsanız onu da devrettiğinizde eliniz rahatlıyor. Hisse senetlerinin iki yıl geçikten sonra elden çıkartılmasından doğan kazanç gelir vergisine tabii değildir. Geçici ilmuhaberle devretmeniz gerekiyor. Bunlar için herhangi bir kurumdan izin almanız gerekmiyor. Ancak şirket yetkililerinin imzasının bulunması gerekiyor." - Balıkesir