Profesör Atasoy: Karadeniz'in Tek Antik Kentini Çıkardık, Kimsenin Umrunda Değil
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr.Sümer Atasoy, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde sürdürdükleri kazılarda Karadeniz'in tek antik kentini gün yüzüne çıkardıklarını, ancak yurt dışında,...
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde sürdürdükleri kazılarda Karadeniz'in tek antik kentini gün yüzüne çıkardıklarını, ancak yurt dışında, Türkiye'den daha fazla ilgi gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Atasoy, "Bükreş'ten, Karadeniz'in tek antik kentini anlatmamız için bizi çağırdılar. Türkiye'de ise kimsenin umrunda değil" dedi.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde düzenlenen, 'Karadeniz'de Bir Antik Kent: Tios-Tieion' konulu konferansta konuştu. Prof. Dr. Atasoy, tarih denilince akla İstanbul'un fethinin geldiğini, tarihin sanat ve uygarlıkla anlatılması gerektiğini söyledi. 'Fetih 1453' filmine atıfta bulunan Prof. Dr. Atasoy, "Biz 5 bin kişiydik, onlar 50 bin kişiydi, aslanlar gibi saldırdık, öldürdük, kırdık falan. Peki sanat nerede? Osmanlı'nın hiç sanatı yok muydu, uygarlığı yok muydu? Bunlar anlatılmıyor" dedi.
"Her yıl İstanbul'u fetih ediyoruz" diyen Prof. Dr. Atasoy, şöyle devam etti:
"İstanbul'u fetih ederken neydi o gerekçe, ne vardı onun altında? Maddiyat mı vardı, kültür mü vardı, din mi vardı? Belki hepsi vardı ama bunlar anlatılmıyor. Liselerde tarih hep aynı. Allah Allah nidalarıyla vurduk, kırdık, döktük. Böyle değil esasında. Uygarlığı tanıdığınız zaman, nedenlerini anladığınız zaman her şeyi çok farklı anlayabiliyorsunuz."
KARADENİZ'İN TEK ANTİK KENTİ
Prof. Dr. Sümer Atasoy, Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde 2006'da başlayan Tieion Antik Kenti kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Atasoy, M.Ö. 6'ncı yüzyılda kurulduğunu tahmin ettikleri Tieion Antik Kenti'nde yerleşimin M.S. 13'üncü yüzyıla kadar devam ettiğini düşündüklerini söyledi. Kazılarda buldukları mezarları incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Atasoy, "Kemiklerden aldığımız örneklerden o dönemde yaşayan insanların nasıl beslendiklerini, nasıl öldüklerini belirlemeye çalışıyoruz" dedi.
Prof. Dr. Atasoy, Filyos'ta sürdürdükleri çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı ödenek ile yürüttüklerini söyledi. Kazı çalışmalarının, sponsorlarla desteklenmesi halinde daha hızlı ilerleme sağlanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Atasoy, "Başka yerlerde sponsor desteği de oluyor. Ama bizim sponsorumuz yok. Benim çantamı alıp, kapı kapı dolaşarak, 'Allah rızası için para' demem gerekiyor. Onu da ben yapamıyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Atasoy, Filyos'ta Karadeniz'in tek antik kentini gün yüzüne çıkardıklarını, ancak yurt dışında, Türkiye'den daha çok ilgi gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Atasoy, şöyle konuştu:
"Bükreş'ten, Karadeniz'in tek antik kentini anlatmamız için bizi çağırdılar. Yol masraflarımızı, yemeğimizi, içmemizi her şeyi karşılıyorlar. Bir şey anlattığımızda başımızda toplanıyorlar. Türkiye'de ise kimsenin umrunda değil. Ama dışarıya çıktığımızda bizi baş tacı yapıyorlar." - Zonguldak