Haberler

Prof. Özsoy İletişim Sanatını Anlattı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Osman Özsoy, etkili iletişim ve zor insanlarla başa çıkma yöntemlerini anlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hizmet içi eğitimleri kapsamında yine önemli ve etkin bir ismi personeli ile buluşturdu. Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Osman Özsoy, "Etkili İletişim ve Zor İnsanlarla Başa Çıkma Yöntemleri" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özsoy, hayatın içinden verdiği örneklerle zenginleştirdiği söyleşisinde Büyükşehir personeline iletişim ve zor insanlarla başa çıkma konusunda altın öğütler verdi.

YOĞUN KATILIM

Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Salonu'nda gerçekleşen hizmet içi eğitime Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı İsmail Civelek, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Doğan Erol, Eğitim Şube Müdürü Dr. Osman Gür, İnsan Kaynakları Müdürü Bayram Bayram, Meclis Şube Müdürü Bilal Karslı, Muhasebe Şube Müdürü Fikret Güngör, Bütçe ve Mali Kontrol Şube Müdürü Hamza Bakkal, Büyükşehir personeli ve Bilgievleri eğitmenleri katıldı.

İLETİŞİM BİR SANATTIR

Prof. Dr. Osman Özsoy, söyleşisine iletişimin bir sanat olduğunu söyleyerek başladı. İletişimin hayatın her anında geçerli olduğunu kaydeden Prof. Özsoy, bu çerçevede izleyenlere etkili iletişim kurma yöntemlerini aktardı. Konuyla ilgili örnekler veren Prof. Dr. Özsoy, saat satışlarındaki tüm reklamlarda aynı ifadenin kullanıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Özsoy, "Bu satıştaki tüm saatler 10.10'u gösterir. Çünkü bu ifade gülme ikonuna eşittir. Yani saatçiye giden bir insan gülme ikonu elektriğini alır. Peygamberimiz de tebessümün ibadet olduğunu söylüyor. Yani tebessüm iletişimin önemli etaplarından biridir" dedi.

İLETİŞİM KİŞİSEL PERFORMANSI ARTTIRIR

Verdiği örneklerle söyleşisini zenginleştiren Prof. Dr. Özsoy, iletişimin temel amacının kişisel performansı arttırmak olduğunu söyledi. Dış görünümün ise iletişimin kuvvetli öğelerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Özsoy şöyle konuştu: "Son 13 ABD Başkanlık seçimlerinden 12'sini uzun boylu adaylar kazanmış. Bununla beraber Osmanlı'ya baktığımızda ise iletişimde yine görünümün önemli olduğunu görüyoruz. Osmanlı padişahları Büyükelçileri kabul etmeden önce uzaktan izlermiş. Giyimi ile ihtişamlı padişah görüşme sırasında ise kısa kabulde bulunurmuş. Bunun nedeni ise ihtişamın zaman geçtikçe sıradanlaşmasına engel olmak."

HERKESLE İLEŞİTİME GİRMEK ZORUNLULUĞU YOK

İlgiyle izlenen söyleşide Prof. Dr. Özsoy, iletişimin her yönüyle bir yaşam biçimi ve faaliyet olduğunu kaydetti. Herkesle iletişime girmek zorunluluğunun bulunmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Özsoy, Büyükşehir personeline bu çerçevede, "Bu kadar yoğun iletişim teknolojisinin yaşandığı bir çağda herkesle iletişime girmek zorunda değilsiniz. Böyle bir baskı altında kalmayın" dedi.

İLETİŞİMİN ALTIN KURALLARI

Prof. Dr. Özsoy iletişimle ilgili altın kuralları da Büyükşehir personeli ile paylaştı. İletişimde güçlü olmak için güvenilirliliğin esas olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özsoy, "Eğer bilgileriniz doğru değilse, sonraki bilgilendirmelerinize olan güven azalır. İletişimde kendinizi karşınızdakinin yerine koyun. Cevabının hayır olacağını bildiğiniz soruları sormayın ve bu konuları açmayın. Zamanlamada sonuç alma muhteşem olmalı. Olumlu olun. 17 Ağustos depreminden sonra enkazdan çıkan insanlarla konuştum ve bu konuda bir kitap yazdım. Gördüğüm şuydu. Vatandaş enkaz altında kalmış ancak sadece "Ben buradan kurtulurum" diyenler yaşamış, umudunu kaybeden ise hayatını da kaybetmiş. Yani insan kendi ötenazisini yapabiliyor" dedi.

HAYIR, DEMEYİ BİLİN

İnsanların iletişim sorunu yaşadıklarına değinen Prof. Dr. Özsoy bunun en önemli nedeninin ise "hayır" demeyi bilmemekten kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Özsoy, "Pergeli kendi hayatınızın noktasına koyun. O zaman yaşam daha kolay olur. Aileyi ayakta tutan ortak hatıralardır. Aile söz konusuysa bunun için herkese hayır demelisiniz" şeklinde konuştu.

ZOR İNSANLARLA NASIL BAŞ EDİLİR?

Prof. Dr. Özsoy, söyleşinin son bölümünde ise zor insanlarla baş etmenin kurallarını aktardı. Prof. Dr. Özsoy zor insanları "agresif, her şeyi bilenler, şikayetçiler, mağdur olanlar, gizlice saldıranlar" olarak 5 ana grupta belirledi ve bu insanlarla baş etme yöntemlerini açıkladı. "Agresif insanları alttan alın ve öz güvenle karşılık verin" diyen Prof. Dr. Özsoy diğer gruptaki insanlarla baş etme yöntemlerini ise şöyle sıraladı: "Her şeyi bilenlerin karşısına donanımlı çıkın ve iddialaşmayın. Ancak açığını yakaladığınızda ona bunu söyleyin. Rakiplerinizi bitirmek istiyorsanız onları övün ki kendilerini bir süre sonra sıradan hissetsinler. Şikâyetçilerle tartışmayın ve savunmacı olmayın. Hiçbir tartışmanın galibi yoktur. Mağdur olanları iyi dinleyin ve onu anladığınızı gösterin. Gizlice saldıranlara karşı ise pes etmeyin. Neler çevirdiğini ona hissettirin. Ya da bu durumu şakaya vurun"

SORULARI YANITLADI

Söyleşinin ardından soruları yanıtlayan Prof. Dr. Özsoy, kendisini büyük bir dikkatle dinleyen Büyükşehir personeline teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close