Prof.dr. Ünal: Canlıdan Organ Naklinde Dünyada Birinci, Kadavradan Nakilde Sınıfta Kaldık
TÜRK Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof.Dr. Necmettin Ünal Samsun'da yaptığı konuşmada, "Canlı donörden organ naklinde dünyada bir numarayız, en çok tecrübesi olan ülkeyiz.
TÜRK Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof.Dr. Necmettin Ünal Samsun'da yaptığı konuşmada, "Canlı donörden organ naklinde dünyada bir numarayız, en çok tecrübesi olan ülkeyiz. Ama yüksek nüfusumuza rağmen kadavradan organ nakli yapmada maalesef sınıfta kalmış durumdayız" dedi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Beyin Ölümü ve Donör Bakımı Konulu Uzman Hekim Eğitim Programı' düzenlendi. Programa İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Mehel, Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal katıldı. Programda organ ve doku nakli ile ilgili olarak sağlık çalışanlarına çeşitli sunumlar yapılıp, bilgi verildi.
Programda konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'nin organ nakli gerektiren hasta sayısın çok fazla olduğu bir ülke olduğunu belirterek, "Yeterli ekip, ekipman altyapı olduğu halde organ nakli bekleyenlerin organ ihtiyaçlarının giderek artmakla birlikte hala yeterli karşılanamadığı bir ülke. Türkiye çok enteresan bir ülke. Canlı donörden organ naklinde dünyada bir numarayız, en çok tecrübesi olan ülkeyiz. Ama yüksek nüfusumuza rağmen kadavradan organ nakli yapmada maalesef sınıfta kalmış durumdayız. Ölmüş 3 gün sonra toprağın altına girecek bir kişinin organlarını çürümeye bırakmak kadar insanlık dışı bir şey olamaz" dedi.
YILDA 2 BİN KİŞİ ORGAN BEKLERKEN ÖLÜYOR
Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, programda yaptığı sunumda organ ve doku naklinde Türkiye ve bölgedeki durumu anlattı. Türkiye'de 10 Ocak 2016 itibariyle 28 bin 124 organ ve doku nakline ihtiyacı olduğunu dile getirerek, "Bunun yanı sıra şu an 60 bin civarında Türkiye'de diyaliz hastası var. Aslında bunların her biri de gelecekte organ bekleme sırasına aday. Bekleme sırasında en çok beklenilen organ 22 bin 341 ile böbrek onu, karaciğer, kalp diye devam eden bir sıra takip ediyor. Türkiye organ naklinde çok başarılı. Bizim tek sıkıntımız beyin ölümü sonrası organ bağışının azlığı. Yılda yaklaşık 2 bin kişi organ nakli beklerken hayatını kaybediyor" diye konuştu. - Samsun