Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Prof.Dr.Ümit Atabek.En Gelişmiş Ülkelerde Dahi İnternet ve Sosyal Medyada Bir Devlet Kontrolü...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ümit Atabek, en gelişmiş ülkelerde dahi internet ve sosyal ağ medyası üzerinde bir devlet kontrolü kurmanın neredeyse olanaksız hale geldiğini...

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, en gelişmiş ülkelerde dahi internet ve sosyal ağ medyası üzerinde bir devlet kontrolü kurmanın neredeyse olanaksız hale geldiğini ifade ederek, "Bu şekilde kısıtlayıcı, kontrol altına almaya yönelik girişimler Türkiye'de sorunlarla karşılaşacaktır ve kamu otoritesini zayıflatmak gibi bir ek sorunu da gündeme getirecektir" dedi.

Gezi Parkı olaylarında sosyal medya ağındaki paylaşımlara tepki gösteren Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından ilgili bakanlıklar harekete geçti. İçişleri Bakanı Muammer Güler halk ayaklanmasında etkin olarak kullanılan sosyal medyaya ilişkin yasal düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Gezi Parkı olaylarının ardından sosyal ve sanal medya ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağı yönündeki tartışmalara değinen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek ANKA'ya yaptığı açıklamada, konuya iki açıdan bakılması gerekildiğini belirterek, "Sosyal ağ medyası alanında yeni hukuksal düzenlemelere gerek var mı? Gerek varsa bu düzenlemeler teknolojik açıdan işlevsel olabilir mi?" diye sordu.

Sosyal ağ medyası için ayrı ve yeni hukuksal düzenlemelere gerek olmadığını belirten Prof. Dr. Atabek, "Ülkemizde genel olarak iletişim hakkını ve özel olarak da internet kullanımını düzenleyen birçok yasa ve yönetmelik zaten vardır. Çağdaş devletler açısından asıl olan iletişim özgürlüğünün genişletilmesidir. Bu açıdan bakıldığında mevcut yasalarda, yönetmeliklerde ve uygulamada birçok sorun bulunmaktadır, asıl gerekli olan bu sorunların giderilmesi ve iletişim özgürlüğü alanının genişletilmesidir. Yeni kısıtlayıcı hükümler içeren bir yasa değişikliği sorunlara yenilerini katacaktır" dedi. Mevcut yasaların sorunlu olduğunu dile getiren Atabek, "Örneğin, 2007 yılında kabul edilen 5651 sayılı yasa (İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun) ve 2005 yılında kabul edilen 5397 Sayılı Yasa (Bazı Kanunlarda Değişiklik -Polis ve Jandarma Yetkileri ve TİB'in kuruluşu) ile ilgili yasalar sorunlu yasalardır ve birçok bakımlardan eleştirilmektedir. Bunlar dururken bir de sosyal ağ medyasının kısıtlanmasına yönelik bir girişim gerçekten talihsiz bir girişim olacaktır" diye konuştu.

En gelişmiş ülkelerde dahi internet ve sosyal ağ medyası üzerinde bir devlet kontrolünü kurmak neredeyse olanaksız hale geldiğini vurgulayan Atabek, "Kısıtlayıcı, kontrol altına almaya yönelik girişimler Türkiye'de de aynı sorunlarla karşılaşacaktır ve kamu otoritesini zayıflatmak gibi bir ek sorunu da gündeme getirecektir" dedi.

Toplumun geleneksel medyada iletişim özgürlüğü açısından aradığını bulamadığı sürece yeni medyanın her zaman bir alternatif olacağını ifade eden Atabek, önemli olan eski ya da yeni tüm medyalar için iletişim özgürlüğünü genişletmek olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title