Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Prof. Dr. Turan: Enerji Üretiminde Mutlaka Bir Hamle Yapmalıyız

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'nin güneş enerjisi konusundaki potansiyeli, yatırımlar ve gelecekteki beklentiler, Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

TÜRKİYE'nin güneş enerjisi konusundaki potansiyeli, yatırımlar ve gelecekteki beklentiler, Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. ODTÜ Güneş Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, "Türkiye elektrik enerjisinde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan mutlaka kurtulması gerekiyor. Enerji üretiminde mutlaka bir hamle yapmalıyız" dedi.

Rektörlük binası Senato Salonu'nda Doğa Bilimleri Merkezi'nin organizasyonunda tertiplenen ' Türkiye'de Güneş Enerjisinin Durumu ve Geleceği' konulu toplantıya Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, ODTÜ Güneş Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, ERÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan ile konunun uzmanı akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Erciyes Üniversitesi'nin gerek arazi imkanları, gerekse alt yapısı değerlendirildiğinde, güneş enerjisi bakımından oldukça büyük imkana sahip olduğunu belirtti. Rektör Güven, "Bu toplantının amacı, üniversitemizde yapmak istediğimiz bir takım faaliyetlerle ilgili çalışmalardan olan güneş enerjisi ve güneş enerjisi pilleridir. Erciyes Üniversitesi'nin gerek arazi imkanları, gerekse alt yapısı değerlendirildiğinde, güneş enerjisi konusunda oldukça büyük imkanlara sahip bir üniversite olduğunu görüyoruz. Hem yatırım hem de bilimsel çalışmalar anlamında çalışma yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu fikir, öncelikle üniversitemizin kampusunda veya üniversitemizin ilçelerde yer alan arazilerinde güneş enerjisi tarlaları kurabilir miyiz diye başlamıştı. Daha sonra çalışmalar neticesinde enerji üretimine geçebilir miyiz düşüncesine kadar geldi. Hem ülke ekonomisine destek olmak hem de üniversitemize katkı sağlamak amacıyla bu toplantının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Rektör Güven'in açılış konuşmasının ardından Türkiye'de güneş enerjisinin durumu ve geleceği hakkında sunum yapan ERÜ Doğa Bilimleri Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan, Türkiye'nin enerji bağımlılığından kurtulduğu takdirde ekonominin de büyük ölçüde gelişeceğini söyledi. Prof. Dr. Doğan, "Dünyada ve ülkemizde artan teknolojik gelişmelerle birlikte güneş enerjisinin geleceği oldukça parlak görünmektedir. Çünkü bu yönde atılan adımlar hızlandırılmış ve yapılan yatırımlar giderek artırılmıştır. McKinsey&Company adlı danışmanlık ve araştırma şirketine göre; 2020 yılına kadar küresel kurulum güneş enerjisi kapasitesine 400 ile 600 GW arasında kapasite eklenecek. Bu da yaklaşık 1 trilyon dolar yatırım manasına gelmekte. Ülkemizde bu küresel gelişmelere kayıtsız kalmayarak yatırımlarını ve kapasitesini artırma yönünde çalışmalarına hız kazandıracaktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMASI GEREKİYOR"

ODTÜ Güneş Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan ise yaptığı sunumda, GÜNAM'ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelini anlattı. Prof. Dr. Turan, "Türkiye elektrik enerjisinde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye'de kullanılan elektrik enerjisinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan, doğalgazdan elde ediliyor. Doğalgazda en büyük tedariki Rusya'dan sağlıyoruz. Bu açıdan tamamen dışa bağımlı bir görüntü çizmekteyiz. O yüzden Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan mutlaka kurtulması gerekiyor. Enerji üretiminde mutlaka bir hamle yapmalıyız" dedi.

Sunumunda güneş enerjisinin dünyada en ucuz enerji olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Raşit Turan, "Güneş enerjisinin Türkiye için nihai bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda arazi sorunu yok. Bu konuda ülkemizin kararlı olması, güneş enerjisinden elektrik üretimini önemli ölçüde artıracaktır. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki; bu konuda gidişat iyi. Türkiye bu yolda gerekli adımları atmaya başladı. Aynı kararlığı sürdürdüğü müddetçe Türkiye'nin elektrik enerjisi konusunda dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyorum" diye konuştu.

FOTOLU - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title