Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Prof. Dr. Terzi: İzmir'deki Suriyeli Sığınmacıların İlaç Sorunu Çözülmedi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir'deki Suriyeli sığınmacının ücretsiz ilaç alamadıklarını, bu sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir'deki Suriyeli sığınmacının ücretsiz ilaç alamadıklarını, bu sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir'de Suriyeli sığınmacıların, diğer illerdekilerden farklı olarak ilaca erişememe sorunları bulunduğunu belirtti. Aylardır bu sorunu çözmek için çabaladıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını dile getiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 9 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan 2013/8 sayılı genelgenin ilaç teminini düzenleyen 6'ncı maddesinin İzmir'de uygulanmadığını söyledi.

İZMİR'DE 400 BİN SURİYELİ SIĞINMACI VAR

İzmir'de resmi rakamlara göre 100 bin, gayri resmi rakamlara göre 400 bin Suriyeli sığınmacının ilaca ücretsiz erişimi bulunmadığını belirten Prof.Dr. Cem Terzi, "Suriyeli sığınmacıların ilaç sorununa Türkiye genelinde iki farklı şekilde çözüm sağlanıyor. Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı sınır illeri Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Antep gibi illerde il AFAD müdürlüğü ile il eczacı odasında sözleşmeler/protokoller imzalanmış durumda. Aralarında İstanbul, Kocaeli, Adıyaman ve Bursa'nın bulunduğu illerde ise Valilik Makamı, AFAD'ın ilgili genelgesi doğrultusunda eczacı odasına resmi yazı yollayarak ilaçların temin edilmesini talep ediyor. Her iki uygulamanın da gerçekleştiği illerde Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) uygun bir şekilde ilaçlar sığınmacılara başvurdukları eczanelerden veriliyor ve ilaç bedelleri AFAD'a fatura ediliyor. Her iki uygulamanın yaygınlaşması ve ilgili genelgenin yayınlanmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen İzmir'i sığınmacılar açısından 'çekim merkezi' haline getirmek istemeyen kamu yetkilileri, gerekli adımları atmıyor. İzmir'deki sığınmacılar ilaçlarına ulaşamıyor" dedi.

YETKİLİLER SORUMLULUĞU BİRBİRLERİNE ATIYOR

Halkların Köprüsü Derneği olarak konuyla ilgili hem AFAD İl Müdürlüğü hem de İzmir Eczacılar Odası'yla görüşmeler yaptıklarını belirten Terzi şunları söyledi:

"AFAD İl Müdürlüğü sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını, İzmir Eczacılar Odası'nı protokol imzalamak için masaya çağırdıklarını ifade ediyor. İzmir Eczacılar Odası ise AFAD ile protokol imzalama yetkisinin kendilerinde olmadığını, yetkinin Türkiye Eczacılar Birliği'nde (TEB) olduğunu dile getiriyor. Yetkililer çeşitli gerekçelerle sorumluluğu birbirine atsa da sorunu en acil ve en yakıcı şekilde Suriyeli sığınmacılar yaşıyor. İl genelinde yaptığımız çeşitli sağlık taramaları sonucunda ilaçlarına ulaşamayan sığınmacı hastalar arasında hipertansiyon, kalp hastalığı, multipl skleroz (ms), diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi kronik hastalıkları olan yüzlerce kişi tespit ettik. Sığınmacılar bir şekilde hastaneye giderek tedavi olabiliyorlar ama söz konusu ilaç olunca temin edemiyor. Sığınmacıların bir kısmı ucuz ilaçları ceplerinden ödeyerek ya da borçlanarak alıyor ancak büyük bir kısmı ilaçlarına ulaşamıyor. Bazı hastalıklar düzenli ilaç kullanmayı gerektirir ve ilaca ulaşılamaması yaşam kayıpları ile sonuçlanabilir. Bu ölümlerin sorumlusu bürokrasi olacaktır. Bu konuyu bürokrasinin çarklarında unutturmak, gözden uzaklaştırmak mümkün değildir."

Halkların Köprüsü Derneği olarak sorunun hemen çözülmesini talep ettiklerini belirten Prof. Dr. Terzi, "İzmir Valiliği'nin AFAD'ın 2013/8 sayılı genelgesi uyarınca İzmir Eczacılar Odası'ndan resmi bir yazışma ile Suriyeli sığınmacıların ilaçlarının temin edilmesini talep etmesi ve reçete bedellerinin AFAD tarafından karşılanacağının bildirilmesi gerekmektedir. İzmir ili için AFAD İl Müdürlüğü ile İzmir Eczacılar Odası arasında yukarıda sözü edilen protokol derhal imzalanmalıdır. Türkiye geneli için AFAD Genel Başkanlığı ile Türkiye Eczacılar Birliği bir an önce masaya oturmalı ve bu sorunu bütün ülke genelinde çözümlemek üzere bir anlaşma imzalamalıdır" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title