Prof.dr. Sezgin; Balık Yoksa Balıkçı da Yok
SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Sezgin, 'Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "2015 yılı deniz ve iç sularımızdaki avcılık miktarı 432 bin ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktarın ise 240 bin ton civarında.
SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Sezgin, ' Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "2015 yılı deniz ve iç sularımızdaki avcılık miktarı 432 bin ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktarın ise 240 bin ton civarında. Doğal stokların azalması avlanan su ürünleri miktarını olumsuz yönde etkilemiştir. Mevcut stoklarımızı sürdürülebilir bir şekilde işletmek, doğru olanı yapmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Biz diyoruz ki balık yoksa balıkçı da yok" dedi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ev sahipliğinde ' Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı' düzenlendi. Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli'nde düzenlenen çalıştaya Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Nihat Dalgın, öğretim üyeleri ve balıkçılar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından Sinop Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Sinop'ta Su Ürünleri' konulu video gösterimi yapıldı. Ardından ' Karadeniz ve Balıkçılık' Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, "Bu çalıştayın organize fikri ilk oluştuğunda gerçek anlamda sahadaki balıkçı ile üniversitedeki bilim insanlarını, karar verici mekanizmayı bir araya getirip sorunlara akılcı bir çözüm üretebilir miyiz, Sinop'a ve bölgemize üniversite olarak nasıl bir katkı sağlayabiliriz düşüncesi bulunmaktaydı. Bizler Karadeniz balıkçılarına ve Karadeniz'e gönül vermiş, su ürünlerinin çeşitlerini dallarını meslek edinmiş akademisyenler, yöneticiler, bürokrasi mensupları, gırgırcısından, trolcüsünden, balık yetiştiricisine kadar su ürünleri sektörü ile herkes bu sektörün başarısının ülkenin zenginlik zincirinin bir halkası olacağını bilerek Karadenizli balıkçıların sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız" dedi.
2015 yılı deniz ve iç sularımızdaki avcılık miktarının 432 bin ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktarın ise 240 bin ton civarında olduğunu söyleyen Prof.Dr.Murat Sezgin, "Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri payının yıllar içindeki değişimine baktığımız zaman bunun bir düşüş trendinde olduğunu görebiliyoruz. Doğal stokların azalması avlanan su ürünleri miktarını olumsuz yönde etkilemiştir. Mevcut stoklarımızı sürdürülebilir bir şekilde işletmek, doğru olanı yapmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Çünkü koruma kullanma dengesi kurulmazsa bundan en büyük zararı ülkemiz ve balıkçımız görecektir. Bu nedenle biz diyoruz ki balık yoksa balıkçı da yok. Çalıştayda tartışılan konulardan sunulan bildirilerden bir sonuç bildirgesi hazırlayıp yetkili mercilerle paylaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca bir kitap haline getirip yayınlamayı da planlıyoruz" diye konuştu.
Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı yarın da devam edecek.
- Sinop