Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan Kandilliye 'Adalarda Deprem Olacak' Tepkisi
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklamaları üzerine Kandilli Rasathanesi’ne tepki göstererek, "7 ve 7’nin üstünde deprem olamaz. Yanlış bir bakış açısından ’büyük bir deprem bekleniyor’ söylemi çok yanlıştır.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklamaları üzerine Kandilli Rasathanesi'ne tepki göstererek, "7 ve 7'nin üstünde deprem olamaz. Yanlış bir bakış açısından 'büyük bir deprem bekleniyor' söylemi çok yanlıştır. Fay teknosunu bilmeden spekülatif açıklamalar yapılmaz" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel'in açıkladığı verilerde, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklanmıştı. Kandilli'den gelen bu açıklamaya ise İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan bir tepki geldi.
"ADALAR FAYI DÜŞEY BİR FAY OLUP AKTİF DEĞİLDİR"
Adalar fayında 7 büyüklüğünde bir depremin olamayacağını ifade eden Üşümezsoy, "Kandilliden yapılan bir açıklamanın Adalar fayında 7 büyüklüğünde deprem riskinin olduğunu 17 Ağustos'taki deprem stresine yakın stres biriktiği söylenmiştir. Oysa Adalar fayı düşey bir fay olup aktif bir fay değildir ve bu büyüklükteki bir depremi yaratmaz. Bu bölge 1894 yılında kırılmış olan Çınarcık çukuru 7'lik bir deprem üretecek olamaz. Marmara denizinde doğu kesiminde 1894 yılında kırılmış, batı kesimi 1912'de kırılmıştır. Ortada kırılmayan Kumburgaz çukuru ve Çekmece çukurundaki fay vardır. Gerçekten yanal atımlı olup olmadığı belirgin değildir. Marmara'da Kuzey kenarda yegane deprem üretecek bu faydır. Burada 7 ve 7'nin üstünde deprem olamaz" dedi.
"DEPREM BEKLENİYOR SÖYLEMİ YANLIŞTIR"
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 'deprem bekleniyor' şeklinde söylemlerin yanlış olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Kuzey güney yönlü normal fayların oluşturduğu depremlerdir. 17 Ağustos'ta kırılan fayın Yalova Çınarcık fayını 2. kolları olarak giden faylardır. Yanlış bir bakış açısından 'büyük bir deprem bekleniyor' söylemi çok yanlıştır. 20 yıldır onlarca İstanbul'da deprem olacak yıkılacağı söylenmiştir. Fay teknosunu bilmeden spekülatif açıklamalar yapılmaz" dedi
Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen MARsite Projesinin sonuçları, Boğaziçi Üniversitesi Kandili Kampüsünde düzenlenen değerlendirme toplantısıyla açıklanmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel'in açıkladığı verilerde, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği ve Kuzey Anadolu Fayı Kuzey kolunun Marmara içinde farklı özellikler içeren parçalardan oluştuğu ve her bir parçanın ayrı enerji birikimi içinde olması nedeniyle de kırılmanın tek bir noktada gerçekleşmeyeceği dile getirildi. - İZMİR