PROF. DR. ALPER ŞENER: NORMALLEŞME İÇİN AŞILAMA ORANI YÜZDE 70'IN ÜZERİNE ÇIKMALI
SAĞLIK Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre İzmir, Ankara ve İstanbul'da Covid-19 vaka sayılarındaki düşüşün sevindirici olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.
SAĞLIK Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre İzmir, Ankara ve İstanbul'da Covid-19 vaka sayılarındaki düşüşün sevindirici olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 3 büyükşehirde düşüşün süreceğini belirtip, "Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor. Çünkü Avrupa'da tam doz aşılama oranı yüzde 70'in üzerinde olan ülkelerde normalleşme takvimi açıklandı" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı 12-18 Şubat'ı kapsayan vaka sayısı haritasına göre, 100 bin kişide görülen vaka sayısı; son 1 haftada İstanbul, Ankara ve İzmir'de azaldı. Haritaya göre İstanbul'da 100 bin kişide görülen vaka sayısı son 1 haftada 717.58'den 617.50'ye, Ankara'da 1323.97'den 1216,83'e, İzmir'de ise 1017.38'den 776.25'e düştü. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerini değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye genelindeki vaka sayılarında son 3 haftadır düşüşün söz konusu olduğunu belirtip, "Özellikle bu son haftada ciddi düşüş var. Bu düşüşün önümüzdeki günlerde daha da belirgin olacağını düşünüyoruz. 3 büyükşehirde ülke nüfusunun büyük bir bölümü yaşıyor. Dolayısıyla sayılar düşmeye devam edecektir. Ankara, İstanbul ve İzmir'de düşüşün gerçekleşmesi sevindirici. Artık küçük ve orta ölçekli illere dikkat etmek gerek. 15 günlük yarıyıl tatili süresince büyük illerden küçük illere seyahatler oldu. Bu kısa gidiş gelişlerde virüs o kentlere taşındı" ifadelerini kullandı.
'SEYAHATLERİN ETKİSİNİ GÖRECEĞİZ'
Küçük ve orta ölçekli kentlerde düşüşün beklenen oranda olmayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, "Yarıyıl tatili nedeniyle bu dönem, aslında o seyahatlerin etkisini göreceğiz. Anadolu illeri ve sahil şeridini buna dahil edebiliriz. Bu kentlerde düşüş daha yavaş olacaktır. Mart ayının ikinci yarısından itibaren bu illerde de düşüş göreceğiz. Çünkü Omicron varyantının süreci böyle oldu. Girdikleri ülkelerde önce pik yaptı sonra takip eden 3 hafta içinde keskin düşüşler yaşandı. Türkiye'de 1 hafta gecikmeli de olsa, şu an yaşanan süreç beklenen bir sonuç. Önümüzdeki günlerde bu düşüşü daha keskin göreceğiz. Ama tedbiri elden bırakmamak gerek" açıklamalarında bulundu.
'NORMALLEŞME TAKVİMİNİN AÇIKLANMASI İÇİN TAM DOZ ORANI YÜKSELMELİ'
Keskin düşüşlerin etkisiyle normalleşme takviminin açıklanıp açıklanmayacağı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Alper Şener, "Bunu öngörebilmek çok zor. Çünkü bizim aşılanma oranlarımız çok dalgalı. Vaka hızının düşmesi tabi ki sevindirici. Ama bir taraftan da geleceğe umutla bakabilmek için aşılanma oranının yükselmesi gerekiyor. Aşılanma oranı şimdi hızlı yükseliş trendinde değil. Turkovac'ın ilk girdiği zaman aşılanma hızında ciddi bir tırmanış oldu. Vatandaşlarımızda merak ve ilgi uyandırdı. Turkovac temelli aşılanma hızında ciddi bir tırmanış oldu. Ama şimdi aşılanmada bir tırmanış yok. Bunu biraz daha yukarı çıkarmak gerekiyor. Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor. Çünkü Avrupa'da tam doz aşılama oranının yüzde 70'in üzerinde olan ülkelerde normalleşme takvimi açıklandı. Türkiye için de bu baraj aşıldığı andan itibaren bizim içimiz daha rahat olacak" diye konuştu.