Haberler

Prof. Dr. Minibaş, Gödence'de anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Türkel Minibaş, ölümünün 8'inci yılında Seferihisar Gödence Kızıldağlar'da, Çağatay Özcan Kokulu'nun Mayıs'ın Gözyaşları kitabının imza etkinliği ile anıldı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi, Prof. Dr. Türkel Minibaş'ı ölümünün 8'inci yılında Seferihisar Gödence Kızıldağlar'da, Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çağatay Özcan Kokulu'nun Mayıs'ın Gözyaşları kitabının imza etkinliği ile andı. Anmaya Gödence halkının yanı sıra Prof. Dr. Gürel Nişli, CHP İzmir Eski Milletvekili Türkan Miçooğulları, Şair Fergun Özelli, kültür ve sanat dünyasından kişiler, ÇYDD İzmir yönetim kurulu, üyeleri ve gençleri katıldı. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, Prof. Dr. Türkel Minibaş ile 2006 yılında Ulusal Zeytinyağı Kongresi'nde tanıştığını ve çok desteğini gördüğünü söyledi. Kokulu, bu tanışma ile ÇYDD'yi tanıdığını belirterek 70'li yıllardaki öğrenci hareketlerini, kırsal alanda kooperatifleşme çabalarını şiirsel bir dille anlattığı Mayıs'ın Gözyaşları adlı kitabını anlattı. Çağatay Özcan Kokulu, Mayıs'ın Gözyaşları'nı 70'li yıllarda yazmaya başladığını, 1976 yılında yayımlandığını, tekrar düzenlediği kitabının yakın zamanda Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına basıldığını kaydetti.

HAYALİ GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD İzmir Şubesi Başkanı Gönül Kaya, Gödence'nin gönüllerinde çok farklı bir yeri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Ege'de yaşıyorum ama ben de 2006 yılına kadar Gödence'yi görmemiştim. ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı olan Türkel Minibaş ile 2006'daki Ulusal Zeytinyağı Kongresi'ne geldiğim zaman Gödence'yi tanıdım. Kongrede ülkemizin tarımsal kalkınmasına yönelik görüşlerini ekonomist kimliğiyle açıklayan Türkel Minibaş, İzmir'e her gelişinde, ÇYDD'liler ve gençlerin, Gödence halkı ile bir şeyler yapması gerektiğine dikkat çekti. 2014 yılında ÇYDD İzmir Şubesi gençleri, Köyde Şenlik Var projesini ilk kez gerçekleştirdi. Sık sık Gödence'ye giden gençler Seferihisar'ın köylerinde gereken yerlerde iyileştirmeler yaptı. Kültür-sanat ve eğitim alanında çalışmalar gerçekleştirdi. Yani Türkel Minibaş'ın hayali gerçekleşti. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ülkesini, değerlerini, tarımsal kalkınmasını destekleyen kişi ve kuruluşlara 1990 yılı itibariyle ödül vermeye başladı. Türkel Minibaş'a, Türk tarımına ve tarımsal kalkınmaya verdiği desteklerden dolayı 25 Temmuz 2015 yılında ödül verildi. 2009 yılında yitirdiğimiz Türkel Minibaş'ın ödülünü gıyabında ÇYDD İzmir Şubesi olarak aldık. Türkel Minibaş, artık Seferihisar Gödence Kızıldağlar'ın kadınıdır. Bizleri burada ağırladığınız ve Türkel Minibaş'ı yaşattığınız için teşekkür ederiz."

YAŞAMI KİTAPLA ÖZDEŞ

Türkel Minibaş'ın kendisiyle aynı yıl hayata gözlerini yuman ÇYDD Eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan gibi kadın kimliğini hiç kaybetmeden, ödün vermeden, erkek dünyasında mücadele verdiğine dikkat çeken Gönül Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "2010 yılında gazeteci-yazar Soner Yalçın, Üç Devrimci Kadının Hikayesi adlı bir yazısını okurlarla paylaştı. Bu üç devrimci kadın Türkan Saylan, Türkel Minibaş, Tülay Arın'dır. Yalçın'ın yazısında belirttiği gibi bu üç aktivist akademisyen çok yoğun bir hayat temposu içersinde kadın kimliklerini koruyarak davrandılar. Her biri üniversitede, kadın hareketinde, sosyal haklar mücadelesinde aktif birer katılımcıydı. Lise yıllığında arkadaşları Türkel Minibaş için, 'Türkiye'nin kalkınması içim emelleri olan Minibaş'a başarılar diliyoruz" diye yazdı. Türkel Minibaş, üniversite yıllarında Cumhuriyet Gazetesi'nde yazmak ve akademisyen olmak istediğinden söz etmişti. Daha o yıllarda Prof. Dr. Türkel Minibaş diye imzasını attı. Derslerinde iktisatı, ekonomiyi Orhan Kemal'in kitaplarından yola çıkarak anlattı. Shakespeare ve Nâzım gibi kalemlerin penceresinden kültür ve sanat dünyasındaki tüm entelektüel birikimiyle anlattı. 'Ben bir cari açık anlatırım, sokaktaki simitçi beni anlar, benim için önemli olan budur' dedi. Örgütlenmeye büyük önem verdi, insan hakları savunucusu ve aktivistiydi. Çocuk, kadın, gençlere yaklaşımı çok farklıydı ve onlara son dersine kadar bel kemiklerini dik tutmalarını söyledi. Bugün Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Türkiye'ye hizmet vermiş, ülke için değer olan kişileri unutmamak adına ödül vererek, meydanlarına ismini vererek bu insanları yaşatıyor. Gelecek nesillere ulaşmasına olanak sağlıyor. Türkel Minibaş'ı ölümünün 8'inci yılında anmamızın, Çağatay Özcan Kokulu'yu Mayıs'ın Gözyaşları kitabının imza günü ile birlikte yapılması çok anlamlı çünkü; kitapta söz edilen 70'li yıllarda öğrenci hareketleri, ülkenin kalkınması konusundaki çabalarla Türkel Minibaş'ın yaşamı özdeşleşiyor."

İZMİR'İ DOLAŞIYORSUNUZ

Şair Fergun Özelli ise yaptığı konuşmada ÇYDD İzmir üyelerinin Gödence'deki etkinliğe katılımcılarının yüzde 90 kadın olduğunu belirterek, "Bu benim için çok güzel bir şey. Bu aynı zamanda toplumumuzda kitap okuyanların çoğunluğunun da kadın olduğunun göstergesi" dedi. Özelli, Çağatay Özcan Kokulu'nun Mayıs'ın Gözyaşları kitabında, 60'lı ve 70'li yılların bir kesitini Nâzım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları tarzında anlattığına vurgu yaparak, "Kitabı okudukça bir sinema filmi seyrediyor gibi oluyorsunuz. Dili oldukça güzel, akıcı ve usta. Yaşadığımız hız dünyası içinde bizi kendisine bağlayabilecek metinlerden. Sayfalarını çevirdikçe Seferihisar, Gödence, Bademler, Sığacık, Akkum ve bu ilçeleri barındıran İzmir'de dolaşıyorsunuz. Kahramanları capcanlı. Ayrıca Çağatay Özcan Kokulu, Mahmut Türkmenoğlu, Ömer Tokdil gibi benim ilk şiirimin Demokrat İzmir gazetesinde yayımlanmasına aracı olan kişi. Hâlâ çok sevdiğim çok güzel bir insan" diye konuştu.
Anma etkinliği sonunda Çağatay Özcan Kokulu, Mayıs'ın Gözyaşları adlı kitabını imzaladı. Ardından Gödenceli kadınlar hazırladıkları yöresel tatları ikram etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close