Prof. Dr. Kavukçu Bu Kez Tarihi Donduracak
Erzurum'un iklim şartları ve zorluklarına, sergilediği ilginç performanslarıyla dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Kavukçu, bu kez tarihi donduracak.
Erzurum'un iklim şartları ve zorluklarına, sergilediği ilginç performanslarıyla dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Kavukçu, bu kez tarihi donduracak.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kış Festivali kapsamında Aziziye Parkı'na çelikten yaptırılan tarihi çifte minareli medrese maketini, geceleri itfaiye su sıkarak buza dönüştürüyor. 'Buz ve ateş' başlıklı bu çalışmasında tarihi mirasın günümüz sanat anlayışı ile yeniden değerlendirildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, şunları söyledi:
"BUZDAN ÇİFTE MİNARE BÜYÜLEYECEK"
"Amacım, tarihi mirası günümüz sanat anlayışı ile yeniden değerlendirmek. Ben de bir sanatçı olarak yaşadığım bölgenin, iklim koşullarını dikkate alarak ona dönük çalışmalar yapıyorum. 16 metre uzunluğundaki tarihi çifte minareli medreseye hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düştüğü gecelerde itfaiye araçları ile su sıkarak buz tutmasını sağlıyoruz. Maketin üzerine su düştükçe sürekli dönüşüm ve değişime uğruyor. Çelik konstrüksiyonda değişim su döküldükçe devam ediyor. Çifte minareli Medrese en sonunda buz kütleleri ile kaplanacak.Buzlama yapıldıktan sonra maket, muhteşem bir görüntüye sahip olacak. Tablo gibi bir görüntü görenleri büyüleyecek. İnanıyorum ki şehir dışından sadece burayı görmek için gelecekler olacak."
İLGİNÇLİKLERİN PEŞİNDEN KOŞAN DEKAN
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kavukçu, ilginçliklerin peşinden koşan dekan olarak tanınıyor. Prof. Dr. Kavukçu, geçen yıllarda kışın hurda otomobilleri düzenek yardımıyla havada asılı tuttuktan sonra, ıslatarak buzla kaplı bir heykele dönüştürmüştü. Şiddete tepki vermek amacıyla kombinadan satın aldığı 15 öküz başını, Güzel Sanatlar Fakültesi önünde küp şeklinde bir düzeneğe asıp, ıslatarak buzla giydirme yapan Prof.Dr. Kavukçu, Erzurum- Bingöl karayolunda giysilerine bağladığı uzun siyah kurdelelerle hızı 80 kilometreye varan fırtınaya karşı koşmuştu. Yine Prof. Dr. Kavukçu, Palandöken Dağı'nın deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Ejder zirvesinde şiddetli rüzgar ve sıfırın altında 5 derece sıcaklıkta üzerine boya ve kar attırarak çizdiği tablo ile bütünleşmişti. - Erzurum