Prof. Dr. Karadeniz: Arıların Erozyona Katkısı Büyük
Ordu Üniversitesİ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, bal arılarının erozyona karşı katkı sağladığını söyledi.
Ordu Üniversitesİ (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bal arılarının, doğada tozlanan ve döllenen bitkilerin tohum vermesinde büyük rol oynadığını, erozyona karşı toprakların yerinde tutulmasına da katkı sağladığını söyledi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, doğadaki bal arılarının böcekler gibi tozlanma ve döllenme görevleri olduğuna dikkat çekti. Arıların kendi gıdalarını temin etmek için nektar ve polen topladıklarını belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Arılar erkek organlar üzerindeki çiçeklerdeki polenleri dişi çiçek üzerine taşımaktadırlar. Bazı bitkilerde rüzgarla tozlanmaktadır. Doğada tozlanan ve döllenen bitkiler tohum vermek suretiyle hem nesillerinin devamını sağlıyor hem de o alanlar yeşil kalıyor, erozyona karşı topraklar yerinde tutuluyor. Ayrıca yaban hayvanları da bu meyvelerden yaz kış faydalanıyor." dedi.
Ordu yöresinde 'Eşek arısı' olarak da adlandırılan yaban arılarının varlığına da değinen Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu arıların da tehlikeli olmasına rağmen doğa açısından son derece faydalı olduğuna dikkat çekti.
EVİNDE YABAN ARI YUVASI VAR
Ordu'nun Kumru İlçesi'ne bağlı Güneycik Köyü'nde yaşayan 70 yaşındaki Harun Samur, evinin bir odasının çatısında ise yaban arısı yuvası bulunuyor. Yörede 'eşek arısı' diye bilinen yaban arılarının odanın tavanında yuva yaptığını fark eden Samur, "Tehlikeli olduğunu biliyorum, ama şimdilik bize zararı yok. 70 yıldır yaşantımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Merak edip evime gelip arıları bakanlar var, yuvaya hiç dokunmayacağım evimde güzel bir hatıra olarak duracak." dedi.
Ordu Haber