Haberler

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi: Felsefenin Yaygınlaşması İçin En Önemli Görev Televizyon Kanallarına...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde 12 Kasım Cumartesi günü açılışı yapılan 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın bu seneki ana teması "Felsefe ve İnsan" olarak belirlenirken "Onur yazarı" ise tüm dünyada felsefenin önemli otoritelerinden biri, insan hakları konusunda da önemli çalışmalara...

TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde 12 Kasım Cumartesi günü açılışı yapılan 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın bu seneki ana teması "Felsefe ve İnsan" olarak belirlenirken "Onur yazarı" ise tüm dünyada felsefenin önemli otoritelerinden biri, insan hakları konusunda da önemli çalışmalara imza atan felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi seçilmişti. Kuçuradi, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve aynı zamanda Maltepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Amaçlarının, felsefenin popülarize edilmesi değil yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Kuçuradi, "Bu konuda en önemli görev televizyon programlarına düşüyor. Felsefenin yaygınlaşması ve tam anlamıyla anlaşılabilmesi için varsa babayiğit kanallar çağırsınlar, gelelim, anlatalım" dedi.

"İNSANLARIN BİRÇOĞU FELSEFENİN NE İŞE YARADIĞININ FARKINDA DEĞİL"

TÜYAP için bu yıl ana temanın felsefe olarak belirlenmesine çok sevindiğini söyleyen Prof. Dr. Kuçuradi, konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Çok sevindik. İnsanların birçoğu felsefenin ne işe yaradığının farkında değil. Tabii ki bir kısım insan farkında. Fuarın temasını bu yıl "Felsefe ve İnsan" olarak belirleyenler de farkındadır sanıyorum. Benim seçilmem de çok sıcak bir duygu ama ben asıl olarak temanın felsefe olmasına sevindim."

"42 YIL ÖNCE FELSEFEYİ 4 DUVARIN DIŞINA ÇIKARMAYI HEDEFLEDİK VE BAŞARDIK"

Felsefenin yaygınlaştırılmasıyla felsefenin popülarize edilmesinin farklı şeyler olduğunu vurgulayan Kuçuradi, sözlerini şöyle noktaladı:

"Biz 42 sene önce Türkiye Felsefe Kurumunu kurarken felsefeyi 4 duvarın dışına çıkarmayı hedefledik ve başardık. Görüyorsunuz insanlar ilgileniyor. Geçenlerde, Eylül başında uluslararası bir toplantı düzenledik. Kadıköy'deki toplantıya 800 kişi katıldı. Yabancı misafirlerimiz bu kadar insanın felsefeye ilgi göstermesine çok şaşırdı. Fakat buna karşılık aynı zamanda felsefenin ne yaptığının farkında olmayan, hala 'felsefe yapma' diyen bir kitle var. Felsefenin yaygınlaşmasıyla popülarize edilmesi farklı şeylerdir, bizim hedefimiz felsefi bakışın yaygınlaştırılması."

Fuara katılan Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken ise "Maltepe Üniversitesi gerek bölümleriyle gerek yaptığı insan hakları merkezli çalışmalarıyla daima felsefenin içinde yer alan bir üniversite. Fuarda aynı zamanda Maltepe Üniversitesi'nin yayınlarını okuyucuya bir stantla sunuyoruz. Bir de gelecek hafta Pazar günü yapacağımız 'İnsan felsefesinde güncel sorunlar' adlı çalışmamız var. Maltepe Üniversitesi sadece kendi etiketi altında yaptığı çalışmalarla değil Türkiye Felsefe Kurumu'nun yaptığı çalışmalara da aktif şekilde katılan bir üniversite. Üstelik tam da bu sene fuarın ana teması olduğu 'felsefe ve insanlık arasındaki ilişki' üzerinde duran bir felsefemiz var. Fuarın bizi çok sevindiren bir yılını yaşıyoruz. TÜYAP'ın kurucularına ve bütün bu programı yapanlara çok müteşekkiriz ayrıca değerli hocamızın da onur yazarı olarak bulunması bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bol bol kitapla buluşalım, kitap dünyası insanı insana açıyor. Kitaplar arasında güzel bir hayat diliyorum herkese."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close