Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Prof. Dr. İnanç: Sağlıklı Beslenme, Sınav Başarısına Katkıda Bulunur

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere 'sağlıklı beslenme' konusunda önerilerde bulundu.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere 'sağlıklı beslenme' konusunda önerilerde bulundu. Prof. Dr. İnanç, "Sağlıklı beslenme, sınav başarısına katkıda bulunur" dedi.

Sınav dönemlerinde başarılı olabilmek için kaygı ile baş etme, uyku ve egzersiz programlarının yanında beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Neriman İnanç, "Öğrencilerin başarısında beslenmenin önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Sağlıklı beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stresin olumsuz etkilerini azaltır hem de sınav başarısına katkıda bulunur" diye konuştu. Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığının bilinmesi, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan İnanç, gerek sınavlara hazırlanırken, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrencilerin bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak doğru besin seçimine özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Neriman İnanç, şu bilgileri verdi:

"Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı taktirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta, birkaç dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek, pekmez-tahin, zeytin ile domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Salamuralar, sucuk veya tuzlu çubuk krakerler gibi tuz içeriği fazla olan besinler, sınav esnasında susamaya neden olacağı için tüketilmemelidir."

B VİTAMİNLERİ, BEYNİN GIDASIDIR

B grubu vitaminlerin beyni strese karşı koruduğunu, bu vitaminlerin beynin gıdası olarak adlandırıldığını kaydeden İnanç, "Beyin için enerji üretimine katkıda bulunan B grubu vitaminler yeterli miktarda alınırsa konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücünde ve bilişsel performansta artış olur. Bu nedenle sınav sabahı ekmek tercihiniz B grubu vitaminlerce zengin tam buğday veya çavdar ekmeği olmalıdır. Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, paketli ürün alırken de son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Yine sınavdan bir gün önce midenizde rahatsızlıklara sebep olabilecek kızartma türü, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Neriman İnanç, halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı arttırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunduğunu da belirterek, "Sınav öncesinde şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve-sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanında özellikle balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve cevizin tüketilmesi yararlıdır. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle nörotransmitterlerin oluşumuna neden olur. Bu da uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. Ayrıca yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında da önemlidir" dedi.

Yetişkinlerin vücutlarının yüzde 50-70'inin (yaklaşık 38-46 litre) su olduğunun altını çizen İnanç, "Vücut suyu hücrelere besin ve oksijen taşıyarak atıkları uzaklaştırır, böbreklerimizin toksin maddelerden temizler, kan basıncımızın kontrol eder, vücut ısısını dengeler ve eklemlerin yağlanmasına yardımcı olur. Vücut suyunda yüzde 2 kayıp vücut ısısının bozulmasına, yüzde 7 halüsinasyonlara ve konsantrasyon azlığına neden olur. Günlük su ihtiyacı yaş, cinsiyet, yağ dokusu miktarı, yaptığımız aktiviteler tükettiğimiz besinlere göre değişebilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün bayanlar için su önerisi 2.2 erkekler için ise 2.9 litredir. Sınav öncesi ve sınav esnasında her gencin ihtiyacı kadar su tüketimi önemlidir. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir" dedi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title