Prof.Dr.İdil.Türkiye'de Az Görenler Rehabilitasyonu Üniversite Bünyesinde Yapılandırılmış İlk...
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi Başkanı Prof.Dr.Aysun İdil, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi"nin...
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Aysun İdil, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi"nin Türkiye'de az görenlerin rehabilitasyonu ile ilgili üniversite bünyesinde yapılandırılmış ilk ve tek merkez olduğunu söyledi.
"Türkiye'de Az Görenlere Yönelik Hizmetlerin Geliştirilmesi, Yaygınlaştırılması ve Profesyonellerin Eğitimi Projesi Eğiticilerin Eğitimi Toplantısı", Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Lions Clubs International Foundation, Ankara Maltepe Lions Kulübü Derneği ve İlk Bakış Az Görenlere Yardım Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, Lions 118U Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Bülent Şen, Proje Genel Koordinatörü ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Aysun İdil, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina Birimi Prof. Dr. Emin Özmert, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Batıoğlu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Özkan da katıldı.
Toplantıda konuşan İdil, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi"nin Türkiye'de az görenlerin rehabilitasyonu ile ilgili üniversite bünyesinde yapılandırılmış ilk ve tek merkez olduğunu belirtti.
Merkezde SF1645 118 U nolu uluslararası proje başlatıldığını belirten İdil, "Bu proje Ankara üniversitesi,Sight First, LCIF,Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Maltepe Lions Klüp ve ilk Bakış Az Görenlere Yardım Derneği katılımı ile yürütülmektedir" dedi. Prof. Dr. İdil, projenin amaçlarını şöyle sıraladı:
"Az görmenin erken teşhisi ve uzmanlar ve kamuoyunda az görme rehabilitasyon bilincinin artırılması, az gören hasta muayene sayısının artırılması, çocukluk dönemi için Görme Rehabilitasyonu Terapisi (VRT) hazırlanması ve uygulanması, tarama çalışmaları, eğitim ve rehabilitasyon için örnek yaşam alanları yapılması, az gören hasta aileleri arasında ve gönüllerle sosyal dayanışmanın geliştirilmesi ve az görenler konusunda uzmanlaşan göz hekimi sayının artırılmasıdır."
Az görme rehabilitasyonunda, zeminde yatan göz hastalığı ve mevcut görsel işlevlerin temel alınarak, görsel duyunun geliştirilmesi ve maksimize edilmesi için bazı yöntem ve cihazların bulunduğunu belirten İdil şöyle konuştu:
"Görsel rehabilitasyon, sadece yöntem ve cihazlarla ilgili reçete verilmesi ile sınırlı kalmamalıdır. Hasta ve yakınlarına, önerilen yöntem ve cihazların kullanımı ile ilgili uygulamalı eğitim verilmediğinde yararlanma oranı yüzde 5 kadar düşük olmakta, uygun eğitim programları ile bu oran yüzde 95'e yükselmektedir. Az görme rehabilitasyonu uygulamalarında, önerilen yöntem ve cihazların eğitimine yönelik alıştırmaların sadece klinikte yapılması yeterli değildir. Gerçek performansın değerlendirilmesi ve programın doğru planlanması için, alıştırmaların kişinin gereksinim ve hedeflerine göre ev, okul, iş yeri, sokak, yaya geçidi, banka, restoran gibi gerçek yaşam alanlarında da yapılması gerekir."
-"TOPLUM BİRLİKTE ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNDEN UZAK"-
Toplantıda konuşan Aydoğan, toplumun birlikte çalışma kültüründen uzak olduğunu belirterek, "Ama bugün burada tam tersi bir uygulamayı gerçekleştiriyoruz" dedi. Bir zamanlar göz kusuru fark edilmeyen öğrencilerden bir olduğunu anımsatan Aydoğan, çok sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.
Batıoğlu ise, görme sorunu yaşayan ileri yaş gurubu hastalarında yaşadıkları sıkıntılara değinerek, "Artık uygulanan tedavilerle son noktaya geliyoruz. Eskiden hasta bize 'Daha fazla göremeyecek miyim?' diye sorduğunda içimiz acıyarak "Yapabileceğimiz bir şey yok' dediğimiz hasta grubu vardı. Ama artık bu grubumuzu büyük bir sevinçle, bu hastalarımızın tutunabilmeleri anlamında çalışmalarla destek olan Aysun İdil hocanın bölümüne büyük bir rahatlıkla yolluyoruz" dedi.