Prof. Dr. Hakkı Caşın: Abd, Birleşmiş Milletler'in Raporunu Beklemeliydi
ABD'nin müttefikleri İngiltere ve Fransa ile ortaklaşa Suriye rejimini havadan vurmasını değerlendiren İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr.
ABD'nin müttefikleri İngiltere ve Fransa ile ortaklaşa Suriye rejimini havadan vurmasını değerlendiren İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Birleşmiş Milletler'in (BM) kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırıp rapor yazmasını beklemeden ABD'nin operasyon yaptığını söyledi. Prof. Dr. Caşın, " ABD devre dışı kaldığı için bu operasyonu yapmıştır, BM'nin raporu beklenmeliydi. Suriye rejimine karşı operasyonlar devam edecektir" dedi.
ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye rejimini havadan füzelerle vurdu. Saldırıda başkent Şam'daki ve Humus'taki askeri noktalar ve kimyasal depolar hedef alındı. ABD Başkanı Trump, harekatı "Saldırı emrini verdim" sözleriyle duyurdu. Pentagon, Duma'da kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların olduğunu ve operasyonun tamamlandığını açıkladı.
"BM'NİN RAPORU BEKLENMELİYDİ"
Kimyasal silah kullanıldığına dair BM'nin raporunun beklenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Caşın, "Raporun beklenmesi gerekirdi bunun için 1 aylık süre verilmişti. Bana göre, ABD beklemeden vurdu. 2017 yılında yapılan ihtar atışından daha yoğun bir bombardıman oldu. Bu askeri açıdan konvansiyonel saldırı. Bundan sonra savaşı destekleyecek bir takım operasyonlar bekliyorum" diye konuştu.
"ACABA DELİLLER YOK EDİLEBİLİR Mİ?"
Rusya'nın şu anda 'bekle gör' politikası izlediğini belirten Prof. Dr. Caşın, "Mutlaka ABD'ye karşılık verecektir. Burada acaba deliller yok edilebilir mi? Rusya'nın açıklamasına bakacak olursak kimyasal silah atılmadı, ispat gerekiyor. İspat etmek ABD'ye düşüyor, BM'nin çalışması beklemeden operasyon gerçekleşti. Bu aslında füzeler savaşıdır, B1 uçaklarını devreye girmesi çok önemli. Bundan sonra ciddi bir kamplaşma olacaktır. Yeni denklem bölgenin kaderini değiştirecektir. Kolay bitecek bir çatışma değil. Türkiye son derece dikkatli olmalıdır" açıklamalarında bulundu.
"HEDEF SADECE SURİYE DEĞİL"
Hedefin sadece Suriye değil Rusya ve İran'da olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Caşın, "Trump'ın 'Esad ve destekçileri büyük bedel ödeyecektir' lafı bu savaşın hedefinin sadece Suriye değil İran ve Rusya olduğunu gösteriyor. ABD devre dışı kaldığı için bu operasyonu yapmıştır. Bundan sonrada Suriye rejimine sınırlı operasyonları devam edecektir. Türkiye'nin pozisyonuna baktığımızda burada avantaj sağlamıştır. Türkiye'nin 'kimyasal silaha tutumumuz çok sert' açıklaması Batı'nın yanında yer alacağını göstermiştir. Ama Türkiye Rusya'yı karşısına almayacaktır" dedi.
"TÜRKİYE ASTANA SÜRECİNİ KAYBETMEMELİDİR"
Bu operasyonun devamında İran hava sahasını Rusya'ya açtığı için, İran'a askeri müdahale geleceğini düşündüğünü vurgulayan Prof. Dr. Caşın, şunları söyledi:
"Türkiye'yi bu operasyonda zor günler bekliyor. Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada operasyonu memnuniyetle karşıladıklarını söylediler bu açıklamaya iyi bakmak lazım. Pazartesi günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'ye gelecek, bizden istihbarat ve lojistik konusunda yardım isteyecektir. Çünkü Suriye ile en uzun sınıra sahip NATO üyesi ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin, ABD ve NATO tarafında durduğunu düşünüyorum. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı tavrı değişmeyecektir. Şu anda Türkiye durumu iyi idare ediyor. Türkiye, arabulucu rolündedir, Türkiye Astana sürecini kaybetmemelidir. Bu bizim için son derece önemlidir. NATO Genel Sekreteri pazartesi günü geldiğinde üstleri açmamızı ve istihbarat desteği isteyecektir. Bu durumda İncirlik Üssü'nün önemi artmıştır."
"BU OPERASYON SURİYE İÇ SAVAŞINI DERİNLEŞTİRİR"
Bu operasyonun Suriye iç savaşını bitirmeyip derinleştireceğini ifade eden Prof. Dr. Caşın, "Diplomatik olarak Astana ve Cenevre arasında rekabet başlamıştır. Türkiye'nin önemi bölgede artıracak, Türkiye olmadan Suriye krizinin çözülmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her an harekete geçebilir, bölgenin tekrar gerginleşeceğini bekliyorum. Suriye'den yeni bir göç dalgası olabilir, bu olursa rakam 2 milyonu bulur. Bu bakımdan Türkiye güney sınırlarını iyi hazırlamalı. Bu oyunda hızlı bir diploması geliştirip dengeli gitmelidir" dedi.
- İstanbul