Prof. Dr. Elif Dağlı: "Dumana Maruz Bırakılan Çocuk İstismar Ediliyor Sayılmalı"
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara kullanımında ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Dumana maruz bırakılan çocuk istismar ediliyor sayılmalı” dedi.
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara kullanımında ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Dumana maruz bırakılan çocuk istismar ediliyor sayılmalı" dedi.
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Münih'te yapılan Avrupa Solunum Derneği Kongresi'nde (ERS 2014) çocuklarda pasif sigara içiciliğiyle ilişkili solunum bozukluklarını anlattı.
Prof. Dr. Elif Dağlı pasif içici konumunda olan çocukların solunum yollarında önemli sağlık sorunları meydana geldiği üzerinde durdu. Bu sağlık sorunlarının başında hırıltılı solunum, astım, solunum yolu enfeksiyonları ve solunum işlevinde bozulma olduğunu kaydeden Dağlı, "1985-2012 yıllarında yapılmış 71 bilimsel araştırma sonuçları annenin hamilelikte sigara içmesinin doğan çocuğun 18 yaşına kadar hırıltılı nefes alma olasılığını 1.5 kat arttırdığını göstermiştir. Hamile kadınların sigara içmesi doğan bebeklerin hırıltısında 2 yaşına kadar 1.4, 3-4 yaş arası 1.3,5-18 yaş arası 1.5 kat risk artışı getirdiği bulunmuştur. Annenin hamilelikte sigara içmesi 2 yaşına kadar astım riskini 1.9 kat arttırmaktadır" şeklinde konuştu.
"DUMANA MARUZ BIRAKILAN ÇOCUK İSTİSMAR EDİLİYOR SAYILMALI"
Elif Dağlı, erişkinlerin sigara kullanımına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Çok sayıda bilimsel çalışma, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakın kısmının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu bilgi dikkate alınmadan dumana maruz bırakılan çocuk istismar ediliyor sayılmalı" diye konuştu.
"PASİF İÇİCİLİK SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNU ARTTIRIYOR"
Çocuklarda pasif içiciliğin solunum yolu enfeksiyonunu arttırdığını kaydeden Dağlı, "Astım riski için babanın ve hane halkının sigara içmesinin benzer risk artışın getirdiği görülmektedir. 2013 yılına kadar pasif sigara dumanı maruziyeti ile çocukların solunum yolu enfeksiyon riski ilişkisini araştıran 34 araştırma yayınlanmıştır. İki ebeveynin de sigara içmesi halinde buna maruz kalan süt çocuklarının solunum yolu enfeksiyonu 1. 8 kat, evde başka bireyin sigara içmesi halinde 1. 4 kat daha fazla olmaktadır. Sadece annenin sigara içmesi halinde bu risk 1. 6 kat artmış bulunmaktadır" diye konuştu.
"DOĞUMDAN SONRA DA SİGARA İÇİLMEMELİ"
Pasif sigara dumanının çocukların solunum yolu işlevleri üzerine etkisini araştıran 24 çalışma yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Dağlı, "Anne ve babanın bebeğe karar vermeden tütün ürünü kullanmamaya karar vermeleri, bebeğin doğumundan sonra kimsenin evde sigara içmemesi ve bebeğin tütün dumanı bulunan yerlere götürülmemesi son derece önemlidir" dedi. - İSTANBUL