Prof. Dr. Dönmez 'Bütün Kültürler Kiracı, Biz Ev Sahibiyiz'
AMASYA Müzesinde Oluz Höyük çalışmalarında bulunan bulguların tanıtımında konuşan, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr.
AMASYA Müzesinde Oluz Höyük çalışmalarında bulunan bulguların tanıtımında konuşan, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, 'Anadolu'da hiçbir Türk mezarlığında ne bir kazı yapılmış, ne başka bir şey yapılmış, böylesine bir miras hiç kimsede yok. Sadece Amasya'da var. Bunlar üzerine yapılacak her türlü tarihleme, her türlü DNA, her türlü bilimsel çalışma hakkı Amasya'ya ait. Böyle bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Yani bence bütün kültürler kiracı biz ev sahibiyiz. Bunun da önemini bilerek hem eski kültürleri kendi kültürümüz gibi kabul ederek, hem de ev sahibi olmanın hoşgörüsünü kabul edeceğiz. Ama bu arada kendi kültürümüzü de bir Türk arkeolojisini de bizim artık hayata geçirmemiz lazım dedi.
Amasya Oluz Höyük kazı alanında yeni bulunan bulgular Amasya Müzesinde Vali Osman Varol, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamdi Yanık, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Karaman'ın katıldığı basın toplantısında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez tarafından basın mensuplarına tanıtıldı. Oluz Höyük kazı çalışmalarında Büyük İskender'in Asya seferi ile başlayan süreçte (MÖ 300'ler) tahrip edildiği anlaşılan tapınakta kullanılmış ateş kültürüne ait taşınabilir ateş yakma kabı (ateşdan) ve şişler, Haoma (kutsal içki) Kültürüne işaret eden kepçeler ve kaplar ile kurban kültürüne ait satır, bıçaklar ve testere açığa çıkarıldı.
İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, 'Anadolu'nun bilinen en eski testeresi Hitit dönemine ait Çorum müzesinde sergileniyor. O zannediyorum, zenaat ile ilgili bir testere yalnız burada bulunan testere kutsal tapınak çukuruna gömülmüş, demirden bir testere iki tarafında perçinleri var, mutlaka iki tarafta da ahşap çekme sapları olması lazımdı. Hem dönemi hem de işlevi itibariyle kutsal niteliği nedeniyle Anadolu arkeolojisinde bir ilk olma özelliği taşıyor dedi.
Prof. Dr. Dönmez, 'Amasya'nın bir arkeolojik kenti olması lazım, nasıl İstanbul bir müzeler kenti, nasıl Gaziantep bir yemek kenti Amasya'nın da kültür ve arkeolojik kenti olması lazım, inanç kenti olması lazım. Pek çok Türk Mezarlığı var. Anadolu'da hiçbir Türk mezarlığında ne bir kazı yapılmış, ne başka bir şey yapılmış, böylesine bir miras hiç kimsede yok. Sadece Amasya'da var. Bunlar üzerine yapılacak her türlü tarihleme, her türlü DNA, her türlü bilimsel çalışma hakkı Amasya'ya ait. Böyle bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Yani bence bütün kültürler kiracı biz ev sahibiyiz. Bunun da önemini bilerek hem eski kültürleri kendi kültürümüz gibi kabul ederek, hem de ev sahibi olmanın hoşgörüsünü kabul edeceğiz. Ama bu arada kendi kültürümüzü de bir Türk arkeolojisini de bizim artık hayata geçirmemiz lazımö dedi.
Amasya Valisi Osman Varol ise, 'Gerçekten çok önemli bulgular, bizim alanımız olmamasına rağmen bahsettiğiniz özellikle arkeolojik kazıların bazılarının tarihin akışında ve bugüne kadar bilinen tarihin yorumlanmasında çok ciddi değişiklikler yapabildiğini gördük. Gerçekten Anadolu'nun hak ettiği değeri akademik eserlerle de ortaya koymanızı sağlayacak. Eserleri de her yıl yenilersiniz diye umuyorum. Bizlerde bu süreçte hep yanınızda olmaya çalışacağız diye konuştu.
Amasya Valisi Osman Varol, Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez'den Oluz Höyük'te bulunan ateş yakma kabı (ateşdan) ve şişler, Haoma (kutsal içki) Kültürüne işaret eden kepçeler ve kaplar ile kurban kültürüne ait satır, bıçaklar ve testere hakkında bilgi aldı. - Amasya