Prof. Dr. Bozcuk: "Kendi Kanser İlacımızı Yapabilmek İçin Çalışmalara Başlamalıyız"
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Chicago Eyaleti’nde düzenlenen Dünya Onkoloji Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Hakan Bozcuk, “Akciğer kanseri tedavisinde yeni yaklaşımlara şahit olduk. Temennimiz, kendi kanser ilacımızı yapabilmek için çalışmalara başlamalıyız. Bunun için araştırıcıların ve devletin azimle el birliği yapması ve uzun soluklu planlar yapılması çok önemli” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Chicago Eyaleti'nde düzenlenen Dünya Onkoloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Hakan Bozcuk, "Akciğer kanseri tedavisinde yeni yaklaşımlara şahit olduk. Temennimiz, kendi kanser ilacımızı yapabilmek için çalışmalara başlamalıyız. Bunun için araştırıcıların ve devletin azimle el birliği yapması ve uzun soluklu planlar yapılması çok önemli" dedi.
Akciğer kanseri tedavisinde son gelişmelerin gündeme geldiği ABD'nin Chicago Eyaleti'ndeki ASCO 2014 Onkoloji Kongresi'ne katılan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Bozcuk, kongreyi değerlendirdi. Prof. Dr. Bozcuk, "Kanser hastalıklarının tedavisiyle ilgili gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Dünya Kanser Kongresi olarak adlandırılan ASCO'ya son 14 yıldır düzenli olarak katılmaktayım. ASCO 2014 Kongresi'nde akciğer tedavisiyle ilgili pek çok yenilik ve gelişmeye tanık oldum" diye konuştu.
Kongrede aktarılan gelişmeler hakkında konuşan Prof. Dr. Bozcuk, "Akciğer kanserinde üçüncü evreye, yani ameliyatın yapılamadığı evreye sahip küçük hücreli dışı olan en sık görünen akciğer kanseri tipinde göğüs bölgesine radyoterapi ve onunla eş zamanlı verilen kemoterapi sonrası verilen ek kemoterapi ek bir katkı sağlamıyor. Bu hastalarda tedaviyi çok uzatmamak hasta için önemli" dedi.
BEYİNE RADYOTERAPİ ZARARLI
Yaygın hastalıklı küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde göğüs bölgesine radyoterapinin faydalı, beyine ise radyoterapinin zararlı olduğunun kongrede ortaya konduğunun altını çizen Prof. Dr. Bozcuk, "Beyine radyoterapinin faydalı olduğunu gösterir geçmiş çalışmalar nedeniyle bu uygulama hemen bırakılmamalıdır. Uygun hastaya göğse radyoterapi de düşünülmelidir" diye konuştu.
Geç nüksetmiş ya da ilerlemiş akciğer kanserinde yeni bir kemoterapi protokolü sunulduğunu belirten Prof. Dr. Bozcuk, "Topotekan eski kemoterapi yaklaşımından daha üstün. Bu grup hastada mutlaka yeni tedavi akla gelmeli. Akciğer kanserinde Bevacizumab adlı akıllı tedavide kemoterapiye ek katkı sağlamıyor. Kemoterapinin asıl tedavi olarak kullanımına devam edilmeli" dedi.
YENİ TEDAVİLERİN FAYDASI GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Birçok akıllı ve yeni tedavinin akciğer kanserinde işe yarayıp yaramadığının denemelerine devam edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bozcuk, şöyle devam etti:
"Akıllı tedaviler, kanser hücrelerindeki belirli değişiklikleri hedefleyen daha özel ve standart yöntemlere göre daha etkili ve daha az yan etki gösteren ilaçlara verdiğimiz genel bir isim. Bu yıl ASCO Kongresi'nde sunulduğu şekliyle bu çok yeni tedavilerin bazılarında faydalar görülmeye başlanmış durumda." - ANTALYA