Prof. Dr. Bat: Karadeniz'de Balık Stokları Azaldı
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz'de kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ekonomik balık türlerinin stoklarında azalma olduğunu belirtti.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz'de kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ekonomik balık türlerinin stoklarında azalma olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bat, 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün sadece 5'nin önemli miktarda avlandığını söyledi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, 189 balık türünün bulunduğu Karadeniz'in ekosisteminde değişimler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Bat, Karadeniz'de oluşan kirliliğin bir bölümü Tuna nehrinin getirdiği atıklardan kaynaklandığını belirterek şöyle dedi:
"Atılan milyonlarca ton petrol, gübre, ağır metal ve diğer endüstri atıkları canlılar üzerinde geri dönülmez etkiler bırakmaktadır. Karadeniz ekosisteminde gözle görülür ilk radikal değişimler ticari balıkçılık ile kendini göstermiştir. Uskumru balığı kaybolmuş, lüfer ve palamut azalmıştır. Hamsi ve çaça azalmış, kofana, torik, çinakop kaybolmuştur. Hamsi balığının stoku, boyu ve ağırlığı azalmıştır. Karadeniz'de havyarı ile tanınan ve nehir ağızlarında yaşayan Mersin balığının, kirlilik ve aşırı avlanma sonucu nesli tüketilmiştir. Pisi, dere pisisi, kalkan balıklarının da nesli azalmış popülasyonlarında hızlı düşüş meydana gelmiştir."
TEKNE SAYISI ARTTI, AVLANAN BALIK AZALDI
Prof. Dr. Bat, Karadeniz'de 1980 yılında 3 bin olan balıkçı tekne sayısının 1994 yılında 4 bin 500'e çıktığını belirterek şöyle devam etti:
"Yakalanan balık miktarı 1980 yılında 850 bin tondan 1994 de 414 bin tona düşmüştür. Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü (UNEP) tarafından hazırlanan raporda Karadeniz'de son 30 yılda balık zenginliğinin bozulmuş olduğunu ve ortadan kalktığını belirtmişlerdir. 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün yalnızca 5'inin önemli miktarlarda avlandığı ve bazı türlerin tamamen ortadan kalktığı aynı raporda bildirilmiştir. Hamsi, istavrit, palamut, lüfer, zargana, çaça; yarı dip balığı olarak mezgit, dip balığı olarak barbun, kalkan örnek verilebilir."
MARMARA'DAKİ KİRLİLİK DE ETKİLİYOR
Önceki yıllarda kontrolsüz avlanma sonucu balık stoklarının etkilendiğini dile getiren Prof. Dr. Levent Bat şunları söyledi:
"Ayrıca torik- palamudun Karadeniz'e geçişinde göç yolu olarak kullandığı İstanbul Boğazı'ndaki adalarda kirlilik gibi sorunlar son birkaç yıldır tekrar bu balık miktarının azalmasındaki nedenlerdendir. Balıkçılık politikasının düzenlenmesi, Marmara ve Karadeniz'de kirlilik, yabancı türlerin girişi gibi ekolojik etmenlerinde kontrol altına alınması balıkçılık açısından önemlidir. İleriki yıllarda Karadeniz'de küresel ısınmanın sonucu olarak düşünülen ısı değişimleri ile birlikte tür ve miktar değişimlerine karşı önlemler alınması gereklidir." - Sinop