Prof. Dr. Arı: "Suriye Bir CIA Projesi Değilse Trump Bu Savaşı Bitirebilir"
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen konferansta, Suriye krizi ve Türkiye’nin Ortadoğu politikası değerlendirildi.
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen konferansta, Suriye krizi ve Türkiye'nin Ortadoğu politikası değerlendirildi.
Ördekli Kültür Merkezi'ndeki konferansa konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, "Suriye ve bölgede yaşanan savaşların bir CIA proje olma ihtimalini kimse reddetmiyor. Eğer bu bir CIA projesi değilse, yeni ABD Başkanı Trump bu savaşı bitirir" dedi.
Arı, "Bugüne kadar yüzünü batıya çevirmiş, batının bizi terk etmesi, dışlaması durumunda yapayalnız kalacağını düşünen Türkiye yerine artık yeni bir Türkiye var. Son dönemde sergilediği tutuma aslında Türkiye'nin kendini keşfetmesi diyebiliriz. Vatanına ve egemenliğine hakim düşünce yapısına sahip Türkiye, bu haliyle içeride ve dışarıda birtakım çevreleri paniğe sevk ediyor" diye konuştu.
Türkiye'nin sergilediği duruşu, Türk milletinin gücünün farkına varması olarak değerlendiren Prof. Dr. Tayyar Arı, "Artık nasıl bir kültür ve medeniyete sahip olduğunu bilen ve bu gücünü bölgede kullanan bir Türkiye var. Batı ülkeleri, artık bölgede aktör olma iradesini ortaya koyan bir Türkiye görünce, yıllardır alışık olmadıkları bu tavır karşısında şaşkına döndü diyebiliriz. Bugüne kadar yönetilebilen bir Türkiye için her türlü entrikayı uygulayan batı, son dönemde oldukça panikledi. Türkiye ve Türk halkı son yıllarda çizmiş olduğu gelecek vizyonu ve buna sahip çıkması ile gelecekte sıradan değil, başarılı ve sıra dışı bir ülke olacağını gösterdi" dedi.
Bugün önemli bir yol ayrımında olan ülkemizin, kendi köklerini ve kültürünü keşfettiğini, artık her şeyi kabul eden bir ülke olmayacağını söyleyen Tayyar Arı, "Son dönemde gündeme gelen Lozan tartışması da bunun bir göstergesi. Bu tartışma bir zihniyet, yeni bir coğrafya tartışması aslında. Çünkü Lozan, Türkiye'yi geçmişi olmayan, 1923'te kurulmuş herhangi bir devlet gibi gösteren bir anlaşma. Oysa Türkiye Cumhuriyeti, dünyada 16 devlet kurmuş, binlerce yıllık geçmişi olan Türk milletinin kurduğu son devlettir. Dünyada aynı topraklar üzerinde, yine aynı milletler tarafından farklı devletler kurulabilir. Bu onun köksüz yeni yetme bir devlet olduğunu göstermez. Yani, 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni sıradan, köksüz bir devlet gibi düşünemezsiniz" diye konuştu.
Konuşmasında, Suriye'de yaşananların emperyalizmin bir tezahürü olarak değerlendiren Prof. Dr. Tayyar Arı, "Suriye'de mezhep ve etnik kimlikler kullanılıp meseleler çözümsüz bırakılıyor. Eğer Suriye'de yaşananlar, bir istihbarat, daha doğrusu bir CIA projesi değilse, Amerika'nın yeni lideri Trump ile birlikte bu değişebilir. Ancak ABD dünyanın barış ve istikrarı ile hiçbir zaman ilgilenmedi ve ilgilenmeyecek. ABD son yıllarda bölgede ciddi bir itibar kaybetti. Türkiye olmazsa bölgeye huzur ve barış gelmeyecek. 400 yıl boyunca huzur ve güven içinde yaşayan bölge kan gölüne döndü" dedi. - BURSA