Prof. Dr. Alkin: İstanbul Çok Gelişti, Adana Alternatif Olabilir
Adana'nın rekabetçi analizine ilişkin raporu yorumlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul'un çok geliştiğini ikinci bir İstanbul'a ihtiyaç olduğunu belirtti.
Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD) hazırlattığı Adana'nın rekabetçi analizine ilişkin raporu yorumlayan Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, " İstanbul'un bu kadar önde olması Türkiye için tehlike. 2'nci bir İstanbul'a ihtiyaç var. İzmir ve Ankara olamadı. Çukurova, Adana olabilir" dedi.
Çukurova GİAD'ın yaptırdığı çalışmayla, 'Adana Ekonomisi Rekabetçiliğinin Analizi' kentin ekonomide söz sahibi olan isimler ve gazetecilerin buluştuğu toplantıda masaya yatırıldı.
Adana ekonomisinin geleceğine yön verilmesinin hedeflendiği araştırmayı yaptıran Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, dernek olarak Adana'nın ekonomisine, sosyal ve kültürel yaşantısına katkı koymak için çaba gösterdiklerini, ekonomik alandaki fotoğrafını çekerek ileriye dönük hedeflerin belirlenmesinde herkese ışık tutacak bu raporun hazırlandığını söyledi.
İSTANBUL'UN ALTERNATİFİ ADANA
Prof. Dr. Kerem Alkin de, çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi. Bu analizlerde çıkan en çarpıcı sonucun İstanbul'un küresel rekabette diğer illere açık ara fark atması olduğunu bildiren Prof. Dr. Alkin, bu sonucun hem İstanbul, hem Türkiye açısından endişe verici olduğunu söyledi. İstanbul'un iller arası rekabetçilik endeksinde 86 puanı olduğunu bildirip, kendisini takip eden illere göre 2 kat fark attığına dikkat çeken Alkin, şunları söyledi:
"Bu Türkiye'nin geleceği açısından ve İstanbul'un geleceği açısından son derece tehlikeli. Şu an sahip olması gereken nüfusun en az 5 milyon fazlası nüfusla şehri döndürmeye çalışıyor ve küresel rekabetteki ayrıcalıklı konumu itibariyle sürekli göç almaya devam ediyor. Biz inanıyoruz ki 5-6 sene içerisinde İstanbul küresel rekabet açısından birçok avantajını da kaybetmeye başlayacak. Bu şu sonucu beraberinde getiriyor. İstanbul iller arası rekabetçilik endeksinde maalesef 86 puanla arkasından gelen illere iki kat fark atıyor. Ardından Ankara geliyor 44, İzmir geliyor 38. Vahim bir durum. İstanbul'un bu kadar fark atması Türkiye'mizin geleceği açısından illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli bir süreç. İstanbul'un üzerindeki bu yükü alabilecek bir merkez olmak üzere Türkiye'nin değişik coğrafyalarında yeni ekonomik katma değer hinterlandı oluşturmak gerekir. Adana, bu anlamdaki Çukurova hinterlandı açısından çok önemli fırsatları da içinde barındıran İstanbul'a alternatif bir il."
Alkin'in bu değerlendirmesinin ardından, Adana'nın İstanbul'a alternatif olabileceğine ilişkin veri tabloları açıklandı.
Bu avantajlar; Ceyhan'ın petrol dağıtım merkezi olması, sanayi üretim kültürünün bulunması, ihracatı, inşaat sektörünün gelişmiş olması, farklı kültürleri kucaklayabilmesi ve modern yaşam ile eğlence mekanlarının varlığı olarak açıklandı.